Hlavní obsah

VIDEO: Terry opět degradován z funkce kapitána Anglie. Už podruhé!

LONDÝN

Anglická fotbalová reprezentace bude hledat nového kapitána. Hvězda Chelsea John Terry byla nakonec přece jen degradována. A dokonce podruhé během dvou let! Nic nepomohlo, že ho italský kouč Fabio Capello tentokrát vehementně hájil a požadoval, aby se ctila presumpce neviny. Odpor proti Terrymu, obviněnému z rasismu, však na ostrovech zesílil natolik, že generalita anglického fotbalu byla nucena konat a rozhodla, že v reprezentaci sice pokračovat může, ale kapitánem dál nebude.

Foto: Darren Staples, Reuters

John Terry přišel znovu o kapitánskou pásku anglické reprezentace.

Článek

Už ve čtvrtek večer probíral šéf asociace David Bernstein Terryho degradaci se čtrnácti dalšími členy exekutivy anglické fotbalové asociace. Oficiální verdikt z jednání sice zveřejněn nebyl, v pátek však exekutiva konala. Bernstein v telefonickém rozhovoru oznámil Terrymu, že už není kapitánem.

Capello se přimlouval marně

Marně se za něho přimlouval italský kouč ve službách anglické reprezentace Fabio Capello. „Ctěme presumpci neviny. Soud ho neusvědčil, proto na něho pohlížejme jako na nevinného,“ zastával se Terryho.

Pikantní přitom je, že právě Capello už jednou jedenatřicetileté hvězdě Chelsea kapitánskou pásku sebral. To když se začátkem roku 2010 provalilo, že měl sexuální poměr s manželkou svého spoluhráče v Chelsea i národním mužstvu Waynem Bridgem.

Když káže Fabio Capello... Angličané Glen Johnson, Wayne Rooney, Gareth Barry, Joe Hart a John Terry (zleva doprava) poslouchají italského kouče.foto: Reuters/Adnan Abidi

Teď má Terryho aféra pro změnu rasistický podtext. Při říjnovém utkání Premier League s Queens Park Ragers měl údajně urazit soupeřova obránce Antony Ferdinanda. Zápas byl tehdy hodně vyhrocený, neboť už v první půli byli vyloučení Bosingwa a Drogba z Chelsea, ale Terry nařečení z rasismu rezolutně odmítá.

„Za celou svou kariéru jsem rasisticky neurazil jediného hráče,“ stojí v prohlášení zveřejněném Terryho právníky. „A těším se, až budu moci u soudu očistit své jméno. Hrubá slova jsme si sice vyměnili, ale nic rasistického v nich nebylo,“ tvrdil Terry a sám se nemínil kapitánské pásky vzdát.

Soud proběhne až po EURO

Jenže právě se soudním jednáním vznikl problém. Původně se mělo uskutečnit tento týden, soudce ho nakonec odročil až na 9. července, takže proběhne až po skončení EURO 2012. Údajně na žádost představitelů Chelsea, kteří chtěli, aby se případ jejich hráče projednával až po sezóně.

Anton Ferdinand prý stále cítí v ústech divnou pachuť...

„Mám z toho všeho divnou pachuť v ústech,“ měl se nechat slyšet bratr slavnějšího Rio Ferdinanda Anton. Manažer Queens Park Rangers Mark Hughes navíc obvinil Chelsea, že s termínem soudního přelíčení manipuluje, aby to vyhovovalo klubu a jeho hvězdě.

Teď mohou cítit alespoň částečnou satisfakci, neboť Terry už kapitánem Anglie nebude a do bojů na evropském šampionátu v Polsku a na Ukrajině svůj tým nepovede.

„Nedělalo by to dobrotu. V šatně našeho národního mužstva by vládla otrávená atmosféra. Přímo toxická,“ shodovali se oslovení hráči i fotbaloví experti a poukazovali na to, že si neumí představit, jak by Terry seděl vedle Rio Ferdinanda. Bratra uraženého Antona a navíc kapitána Anglie v době, kdy Terry pykal za svou sexuální avantýru s manželkou bývalého spoluhráče Bridge.

„Obvinění z rasismu je natolik závažné, že Terry nemůže vést náš národní tým,“ přidal další argument ředitel organizace Fotbal proti rasismu Piar Powar.

Nový kapitán před Nizozemskem

"Role kapitána Anglie je ostře sledována na hřišti i mimo něj," uvedla exekutiva FA v oficiálním prohlášení. "Neznamená to ovšem, že bychom naznačovali, že obvinění vznesená vůči Terrymu jsou pravdivá."

Kouč anglické reprentace Fabio Capello se rokování exekutivy nezúčastnil, ale kolektivní verdikt přijal. Nic jiného mu ostatně nezbylo. "Exekutiva má právo toto rozhodnutí učinit," uznal italský kouč, který nového kapitána jmenuje před přípravným zápasem anglického národního týmu s Nizozemskem 29. února ve Wembley.

Reklama

Související témata: