Hlavní obsah

Smrt byla blízko, věděl kouč Tottenhamu po kolapsu Muamby

Londýn

Už na hřišti si trenér Tottenhamu Harry Redknapp uvědomoval, jak vážná situace nastala po kolapsu fotbalisty Boltonu Fabrice Muamby, který v sobotním čtvrtfinále FA Cupu zkolaboval přímo na hrací ploše. Redknappovi se vybavily vzpomínky na jednoho ze svých svěřenců, který na hřišti zemřel, a obával se nejhoršího. Muamba ale po boji přežil a podle lékařů se jeho stav postupně zlepšuje.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Tottenhamu Harry Redknapp (vpravo) se svým asistentem Kevinem Bondem

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletý záložník Boltonu upadl na hrací plochu ve 41. minutě a brzy bylo jasné, že se nejedná o ledajaké zranění. Lékaři, kterým pomáhal i fanoušek Tottenhamu a kardiolog londýnské nemocnice Andrew Deaner, museli přímo na hřišti použít defibrilátor. „Když mu pumpovali srdce, uvědomili jsme si, jak vážná je situace. Bál jsem se nejhoršího. Nikdo z nás nemohl pochopit, co se to děje. Všichni jsme byli šokovaní," popsal situaci pro The Sun Redknapp.

Ve vzpomínkách se mu vybavily myšlenky na Kamerunce Marca-Vivien Foea, bývalého fotbalisty Manchesteru City či West Hamu, jehož Redknapp vedl právě v londýnském klubu (v němž působil v letech 1994-2001 - pozn. red.). Foe zkolaboval v roce 2003 ve francouzském Lyonu, kde se hrál reprezentační zápas Kamerunu proti Kolumbii.

„Marca jsem znal z West Hamu. To, co se mu stalo, bylo strašlivé. Štěstím pro Fabrice bylo, že se celá událost odehrála na hřišti v Premier League. Kdyby se to (infarkt) stalo v neděli ráno nebo na hřišti mimo nejvyšší soutěž, nemyslím si, že by přežil," prohlásil Redknapp. „Očividně se jednalo o problém, takže bylo štěstí, že se vše odehrálo tam, kde byli poblíž lékaři, kteří odvedli skvělou práci," připomněl Redknapp, že šlo vlastně o štěstí v neštěstí.

Hráči musejí nastoupit co nejdřív, ví Redknapp

Zápas byl ve stínu nepříjemné události přerušen. Otřeseni nebyli pouze spoluhráči Muamby z Boltonu, ale také fotbalisté Tottenhamu. „Kohouty" čeká další zápas již ve středu, kdy se střetnou ve 29. ligovém kole se Stoke. Kouč soupeře Tony Pulis dokonce nabídl, že je ochoten zápas přeložit. S tím ale Redknapp nesouhlasil a prohlásil, že jeho svěřenci nastoupí v původním termínu. Čím dříve podle Reknappa jeho hráči nastoupí do zápasu, tím dříve dokáží překonat trauma, jež v nich zůstalo po Muambově kolapsu.

Zdravotní stav Muamby zůstával celou neděli krizový, až v pondělí večer vydala londýnská nemocnice, kde fotbalista leží na jednotce intenzivní péče, prohlášení: „Fabrice vykazuje známky zlepšení. Je schopen dýchat bez pomoci ventilátoru. Rozeznává členy rodiny a správně odpovídá na jejich otázky," zní první pozitivní zprávy. „Jeho stav nicméně zůstává vážný a zdravotnický personál na jednotce intenzivní péče ho bude i nadále sledovat."

Fotbalisté Boltonu měli původně nastoupit již v úterý do ligového utkání proti Aston Ville. Zápas však byl zrušen.

Reklama