Hlavní obsah

Bezgólová plichta s Arsenalem Čecha rozladila, s Barcelonou by ji však bral všemi deseti

Praha

Bezgólová remíza v ligovém derby s Arsenalem ho rozladila, o to větší naděje teď český gólman v službách londýnské Chelsea upíná k semifinálové odvetě Champions League v Barceloně. „Před týdnem jsme si výhrou 1:0 vytvořili v prvním zápase zajímavou pozici, která nám dává trochu klidu. Boj o finále je podle mého otevřený,“ míní Petr Čech před úterní konfrontací na Nou Campu.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Radující se brankář Chelsea Petr Čech

Článek

Snaha procpat se v Premier League do první čtyřky se pro Chelsea příliš slibně nevyvíjí.  Zvláště po sobotní bezbrankové remíze dostaly plány Blues povážlivé trhliny.

„Za normálních okolností by plichta uhraná na půdě Arsenalu samozřejmě představovala slušný výsledek, jenže v naší situaci je bod málo. Potřebovali jsme vyhrát," uvědomuje si Čech, že se jeho Chelsea místo v první čtyřce zase o kus vzdálilo. Čtyři kola před koncem soutěže figuruje s 58 body na šesté příčce, přičemž na čtvrtý Newcastle ztrácí čtyři a na třetí Arsenal sedm bodů.

„I když jsme nastoupili v obměněné sestavě, protože při náročném programu není možné odehrát všechna utkání ve stejném složení, vyhrát jsme mohli a měli. Bod je sice lepší než nic, ale ztrátu na Arsenal jsme nestáhli a navíc nám odskočil Newcastle," litoval Čech promarněné příležitosti.

„Pořád ale věřím, že si účast v Lize mistrů vykopeme. Do  konce sezóny chybí ještě čtyři kola, s  Newcastlem hrajeme navíc doma. Teď už ale nesmíme ztrácet."

Ligový program aspirantů na první čtyřku v Premier League
Manchester United (35 zápasů/ 83 bodů): Manchester City (v), Swensea (d), Sunderland (v)
Manchester City (35/80): Manchester United (d), Newcastle (v), QPR (d)
Arsenal (35/65): Stoke (v), Norwich (d), West Bromwich (v)
Newcastle (34/62): Wigan (v), Chelsea (v), Manchester City (d), Everton (v)
Tottenham (34/59): Blackburn (d), Bolton (v), Aston Villa (v), Fuolham (d)
Chelsea (34/58): QPR (d), Newcastle (d), Liverpool (v), Blackburn (d)

Chelsea se pochopitelně nabízí ještě jedna možnost, jak se do příštího ročníku Champions League dostat  - přes vítězství v nejprestižnější a nejlukrativnější evropské klubové soutěži. Nejdříve ovšem musí zvládnout úterní semifinálovou odvetu s Barcelonou, teprve potom může myslet na finále a případný triumf v Lize mistrů.

„Výhrou 1:0 v domácím zápase jsme si vytvořili zajímavou pozici, takže trochu klidu před odvetou máme. Půjdeme do ní se stejnou taktikou, s jakou jsme proti Barceloně vyrukovali a porazili ji u nás na Stamford Bridge. Ono se proti ní nic jiného ani hrát nedá. Nemůžeme hru otevřít, nemůžeme jí dopřávat ani kousek prostoru, aby si vytvářela šance," ví Čech moc dobře, co na Katalánce platí a platit by mělo.

„A samozřejmě - z každé naší šance bude zapotřebí vytěžit maximum. Ve vstřeleném gólu by mohl být klíč k postupu. Barcelona ho u nás nedala, a kdybychom ho na Nou Campu vstřelili my, naše naděje by narostly. Domácí tým, by totiž musel skórovat třikrát," spoléhá Čech ve svých propočtech i na pohárovou matematiku.

Samozřejmě ale přitom netají, že by se vůbec nezlobil, kdyby jeho tým ukopal na Nou Campu stejný výsledek, jako při posledním návštěvě před třemi lety. Tehdy v Barceloně v semifinále Champions League remizoval 0:0, což by mu v úterý k postupu do finále rovněž stačilo.

„Budu hrát na Nou Campu už počtvrté a zase se na obrovský stadión těším. Vždy tam mají nakrátko sestříhaný trávník, na němž lítá balón fakt rychle, což samozřejmě hře Barcelony nahrává. I proto zůstává domácí mužstvo mírným favoritem, i když věřím, že přes něj do finále postoupit můžeme.  Zvláště pokud se nám podaří skórovat," je před odvetou Čech optimisticky naladěný.

Reklama

Související témata: