Hlavní obsah

Mourinho v Asii prozradil, že míní klubovou ikonu Chelsea Lamparda šetřit

Londýn/Praha

Žádné přetěžování, žádný sled zápasů, kdy jedno utkání střídá druhé... Nový kouč londýnské Chelsea José Mourinho během asijského turné naznačil, že míní klubovou ikonu Franka Lamparda v nastávající sezóně šetřit a dopřávat mu čas na potřebnou regeneraci a nabrání nových sil. „Je to sice stejný Frank, jako když jsem ho vedl na Stamford Bridge poprvé, jeden podstatný rozdíl ale tady přece jen je. Je mu pětatřicet a v tolika letech prostě člověk potřebuje na odpočinek víc času, než když je mu o deset méně," vysvětloval Mourinho, proč se Lampard nebude v sestavě objevovat pravidelně.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Záložník Chelsea Frank Lampard se podepisuje fanouškům.

Článek

V posledním zápase asijského turné proti jedenáctce Malajsie nevyběhl Lampard na hřiště ani na minutu, i když Mourinho poslal na trávník postupně jedenadvacet hráčů.

„Budu ho používat šetrně," vysvětloval Mourinho, že role Lamparda, který v minulé sezóně nastřílel v Premier League patnáct gólů a 203 trefami tak překonal klubový rekord Bobbyho Tamblinga.

Na Stamford Bridge dokonce před příchodem Mourinha uvažovali, že s Lampardem neprodlouží smlouvu a že mu dají volno k odchodu do zámoří nebo dokonce i do některého z konkurenčních klubů. Nakonec ji však prolongovali o dalších dvanáct měsíců.

„Nedívám se na rodné listy hráčů. Rozhodující je jejich výkon, nikoli osobní průkaz či rodný list," tvrdí portugalský kouč ve službách Chelsea, že věk rozhodně nehraje roli, zda hráče postaví či nikoli.

Mourinho: Dovedu pracovat se staršími hráči

Platí to i pro Lamparda, jemuž chce Mourinho najít odpovídající postavení v kádru Blues. „Je pochopitelné, že pětadvacetiletý fotbalista potřebuje na zotavení po zápase jiný čas než hráč, jemuž je pětatřicet. Proto bude zvažovat a analyzovat, jak a kdy Lamparda postavit."

Mourinho dokonce oprášil vzpomínku na první angažmá na Stamford Bridge spojenou se jménem Claude Makélélé. Ten se ve třiceti stal nedílnou součástí kádru Chelsea, s níž slavil dva tituly.

„Frank také moc dobře ví, co jsem s Makélélém udělal a jaké měl pro Chelsea kouzlo. Dovedu pracovat se staršími hráči a chtěl bych, aby to s ním bylo podobné," prozrazoval své záměry José Mourinho.

Reklama

Související témata: