Hlavní obsah

Premier League neodehrají už ani z jedné třetiny Angličané. Ubývá i Skotů a Irů

Londýn

Vidět v akci ve fotbalové Premier League fotbalistu z Anglie či dalších ostrovních reprezentací začíná být stále vzácnější. Podle studie britské televize BBC odehráli angličtí hráči méně než třetinu času v zápasech dosavadního průběhu nejvyšší soutěže. Konkrétně tato stopáž činní 32.26% z celkového počtu odehraných minut.

Foto: Phil Noble, Reuters

Angličanů v Premier League ubývá. Na snímu Wayne Rooney (vlevo) z Manchesteru United.

Článek

V porovnání s ostatními elitními evropskými ligami nemá toto číslo obdoby. V bundeslize odehráli například více než polovinu hracího času soutěže Němci. Ve Španělsku domácí fotbalisté odkopali dokonce 59% času.

V nejvyšší anglické soutěži klesá i zastoupení Skotů (3.27%), Velšanů (3.17%) a Severních Irů (0.93%). Naopak v této sezóně přibyl podíl Francouzů (8,1%), Nizozemců (4%) a Španělů (6.27%).

Jen pro zajímavost, čas odehraný českými hráči v Premier League se v této sezóně oproti sezóně 2007(08) zvýšil z 1,062% na 1,22% a momentálně jim patří v „pořadí národů" v Premier League šestnáctá příčka.

Těžké časy pro Angličany

„Pro Angličany jsou to nyní těžké časy. Každý si dobře uvědomuje, že anglický fotbal není tak zdravý, jak by měl být, a bojím se, že zlepšení si bude žádat hodně času," myslí si bývalý reprezentant Albionu Alan Shearer.

Velkou vědu z těchto čísel ale nedělá francouzský kouč Arsenalu Arsene Wenger: „Existují jen dva způsoby, jak se na situaci dívat. V Anglii máte možnost vidět ty nejlepší hráče z celého světa, tak si můžete říct: podívejme se na ně a snažme se vychovat fotbalisty se stejnou kvalitou. Nebo si můžete říct: chraňme vlastní hráče, neberme ty nejlepší ze světa do Anglie a nasazujme vlastní fotbalisty. Žijeme zkrátka v globalizovaném světě. Opravdovou otázkou pro Anglii je, zda je schopna vychovávat hráče v odpovídající kvalitě pro ligu."

Vedení Premier League vydalo k situaci prohlášení, v němž ujišťuje, že od příští sezóny spustí grandiózní plán na výchovu nových talentů do něhož nainvestuje 340 miliónů liber, tedy přes deset miliard korun.

„Výrazný pokrok v tomto ohledu už je ale patrný teď díky klubovým akademiím. Mladí angličtí hráči jako Daniel Sturridge (Liverpool), Danny Welbeck (Manchester United),  Ross Barkley (Everton) či Ravel Morrison (West Ham) o sobě dávají vědět," argumentoval mluvčí Premier League.

Reklama

Související témata: