Hlavní obsah

Liverpool oprašuje slavnou historii. Tohle nikdo nemohl čekat, přiznává Rodgers a sní o titulu

Liverpool

Anglickou ligu vyhráli už osmnáctkrát, naposledy však před dlouhými čtyřiadvaceti lety. Ani před startem letošní sezóny, dokonce ještě po její polovině, nebyli fotbalisté Liverpoolu favority na zisk titulu. Jenže teď je všemu jinak. Reds se po nedělní demolici Tottenhamu 4:0 vyhoupli do čela a o pohár si to rozdají patrně s Manchesterem City a Chelsea.

Foto: Phil Noble, Reuters

Trenér Liverpoolu Brendan Rodgers (vlevo) se raduje s kapitánem Reds Steven Gerrardem z výhry nad Tottenhamem.

Článek

„Myslím, že nikdo nemohl čekat, že se v téhle fázi sezóny budeme nacházet tak vysoko. Vždyť v posledních dvou ročnících jsme skončili sedmí a osmí," připomíná kouč Brendan Rodgers, který mužstvo převzal v létě 2012. Ve své první sezóně si jeho svěřenci teprve zvykali na styl fotbalu, kterým se chce prezentovat. Krátké přihrávky, kombinační hra a dostatek pohybu bez míče. Tedy způsob hry, se kterým v minulých letech slavila úspěchy Barcelona. Právě jí se, jak sám přiznal, nechal Rodgers inspirovat.

V letošním ročníku už jeho rukopis přináší ovoce. Liverpool se od prvních kol usadil v první čtyřce a ofenzivní smrští bavil diváky. Jenže na boj o titul to dlouho nevypadalo. Zejména proto, že během Vánoc prohrál s přímými konkurenty Chelsea i Manchesterem City.

V roce 2014 Liverpool v lize ještě neprohrál

Jenže od příchodu nového roku Liverpool válí. Od prvního ledna Reds v lize ještě neprohráli a aktuálně se vezou na vlně osmi výher v řadě. Díky tomu se vyhoupli na samý vrchol Premier League. Druhá Chelsea ztrácí dva body, třetí Citizens čtyři, ale mají dva zápasy k dobru.

„Chelsea i Manchester City samozřejmě respektujeme. Chelsea má trenéra světové extratřídy, skvělé hráče a tým poskládaný tak, aby vyhrála Ligu mistrů i Premier League. A City, to je zase nová velmoc evropského fotbalu," zdvořilostně oceňuje Rodgers konkurenci, dobře si ale uvědomuje i sílu svého mužstva.

„Jenže my jsme schopní bez obav vyhrát jakýkoli zápas, protože jsme tým. Možná nemáme ty nejlepší individuality, nicméně jsme hladoví po úspěchu. Necítíme strach, nejsme ani pod tlakem," tvrdí Rodgers.

S Manchesterem City i Chelsea na Anfieldu

A před posledními šesti zápasy, které Liverpool ještě v lize čekají, upozorňuje na jednu velkou výhodu Reds. Tou je, že rivaly v bitvě o titul Manchester City i Chelsea přivítají na domácím stadiónu. A tam v letošním ročníku prohráli jen jednou. „Není pochyb o tom, že si všichni uvědomují, jak těžce se jim bude na Anfield přijíždět. Milujeme hrát na něm," říká kouč.

„V současné situaci se mužstva nemůžou těšit na to, že mají jet na Anfield a hrát tam. Před třemi lety by tak vystrašená určitě nebyla," přiznává v rozhovoru pro klubové stránky obránce Glen Johnson.

I kvůli domácí dominanci je tak Liverpool titulu nejblíže za posledních čtyřiadvacet let. Bude na konci slavit a dopřeje tak svému kapitánovi Stevenu Gerrardovi, který svou celou kariéru spojil právě s červeným klubem na řece Mersey, splnění jeho snu, jehož se ještě nedočkal?

„Pochopitelně že všichni sníme o tom, že jednoho dne Premier League vyhrajeme. A teď tu šanci máme," musel už konstatovat Rodgers, jenž se ještě před pár týdny myšlenkám na titul sveřepě bránil.

Kdo letos vyhraje anglickou Premier League?
Liverpool
43,5 %
Chelsea
23,8 %
Manchester City
27,7 %
Arsenal
5 %
Celkem hlasovalo 10449 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.