Hlavní obsah

Chvála je fajn, ale jeden duel kariéru nedělá, tvrdí Kalas po skvělém debutu

Praha

Ohromující premiéru prožil Tomáš Kalas, český fotbalový obránce ve službách Chelsea. V neděli přispěl k šokující výhře 2:0 nad Liverpoolem a za sebevědomý výkon při prvním startu v základní sestavě londýnského klubu sklízel chválu ze všech stran. Dvacetiletý borec z Olomouce si úspěšný debut užil a doufá, že nezůstane u jediného startu.

Foto: Darren Staples, Reuters

Stoper Chelsea Tomáš Kalas brání liverpoolského Raheema Sterlinga.

Článek
Fotogalerie

Jak jste vstřebal úspěšný debut? Viděl jste zpětně nějaké fragmenty zápasu?

V televizním zpravodajství jsem si prohlédl svoji neproměněnou šanci a zákrok na Sterlinga, po němž Liverpool chtěl penaltu. Jinak jsem neviděl nic. Vážně jsem si nepředstavoval, že první zápas v Premier League bude zrovna proti Liverpoolu. Byl jsem rád, že jsme nedostali gól. Nikdo od nás nic nečekal a vyhráli jsme.

Britská média na vaši adresu pěla velkou chválu. Mirror vás zařadil do sestavy kola, Guardian vyhlásil Mužem zápasu. Těší hodně takové ohlasy?

Je to pěkné. Pochvalné články se čtou hezky. Ukázal jsem, že pořád umím hrát fotbal. Ale je třeba vidět, že spoustu věcí musím zlepšit. A těšilo by mě mnohem více, kdybych svoje jméno mohl v sestavě Chelsea číst v novinách častěji.

I přes všeobecnou euforii působíte poněkud zkroušeně.

Nedělal bych z jednoho startu vědu. Jsem nadšený, že můj debut dopadl dobře. Chvála je fajn, těší mě, ale rychle se na ni zapomene. Nicméně šlo o jeden duel, který kariéru nedělá. Nechci dělat ze své premiéry v Chelsea žádnou show, protože nemohu říct, že bych dokázal něco velkého, o čemž bych měl dlouze hovořit.

Odměnil jste se nějak za vydařený výkon na hřišti Liverpoolu?

Když jsme přiletěli do Londýna, byl jsem dost unavený. Nejlepší odměnou byl spánek. Usínalo se mi hodně dobře. Moc lepších momentů z kariéry v paměti nenajdu.

Mluvil jste o premiérovém startu v základní sestavě se spoluhráčem Petrem Čechem, který je momentálně zraněný?

Ano. Už před zápasem jsme si psali. Dodával mi sebedůvěru. Šlo spíše obecně o povzbuzení. Konkrétní rady jsem dostával v průběhu dne od spoluhráčů a trenéra Mourinha. Nabádal mě, abych hrál jednoduše, agresivně a nekomplikoval si život, což jsem snad splnil.

Rozebíral s vámi Mourinho výkon v Liverpoolu?

Ne, to se nedělá. Jde o naši práci. Byl rád, že se zápas povedl a neinkasovali jsme. On Mourinho jen výjimečně někoho chválí. Vážně nelétám v oblacích. Vím, že hodně věcí musím zlepšit.

Které okamžiky jste si nejvíce vyčítal?

Podskočil jsem některé centry, párkrát jsem nebyl ve správné pozici, orientace v prostoru nebyla ideální, což lze přičíst dlouhé zápasové pauze. S balónem jsem se rovněž mockrát nepotkal. Přijdou zápasy, kdy mojí jedinou povinností nebude jen bránit a odkopávat balóny nebo lehat do střel. V Liverpoolu byl můj debut ulehčený, protože nikdo nic nečekal. Od mé osoby i celého týmu. Ale ze čtyř šancí jsme vstřelili dva góly, bránili jsme důsledně. Někteří nadávají, že jsme hráli hrozně. Je to jejich pohled, ale musím se zeptat, kolikrát kdo vyhrál o dva góly na Anfield Road.

Zůstalo něco, co vám bude zápas v Liverpoolu hodně připomínat?

Nechal jsem si dres. Ani jsem ho zatím nepral. A až přijedu do Česka, tak si ho zarámuji. Jde o hezkou vzpomínku na první utkání v základní sestavě Chelsea.

V utkání jste se jednou dostal do velké gólové šance. Co chybělo, abyste debut vyšperkoval brankou?

Poslat míč do sítě (směje se). Domluvili jsme se s Ivanovičem, že mi odblokuje protihráče a já dám gól. Nečekal jsem, že realizace z jeho strany bude tak dokonalá. Možná jsem se trošku balónu lekl. Asi jsem také měl k míči o trošku dál, než jsem si myslel. Proto jsem neskóroval.

Byl jste i u situace, po níž se domácí dožadovali pokutového kopu. Zatrnulo vám po souboji se Sterlingem hodně?

Trošku jsem se bál. Byl jsem přesvědčený, že se jednalo o čistý souboj. Protihráč situaci neustál. Ale už jsem viděl několik penalt v podobných situacích.

Pomůže vám vydařený debut do dalších týdnů v kádru Chelsea?

Hlavně po psychické stránce. Cítím se lépe. Sám sobě jsem dokázal, že fotbal umím. Ale jedna vlaštovka jaro nedělá. Potřeboval bych hrát více. Ale to budeme řešit ke konci sezóny a v průběhu letní přestávky.

Očekáváte, že od trenéra Mourinha dostanete v posledních dvou ligových kolech další šanci?

Na moje místo v sestavě je spousta hráčů, kteří jsou lepší. I kdybychom prošli do finále Ligy mistrů, tak hrajeme dvakrát Premier League a do posledního zápasu Champions League by byla dlouhá doba. Uvidíme, jak se situace vyvrbí.

Platí stále vaše přesvědčení, že by pro pokračování kariéry bylo lepší Chelsea opustit?

Ano, platí. Hrál jsem jednou v základní sestavě. Kdybych měl zápasů odehraných dvacet, o změně bych neuvažoval. Nechci, aby se situace příští rok opakovala.

Ve středu čeká Chelsea odveta semifinále Ligy mistrů. Jak vidíte postupové naděje po ošidné bezbrankové remíze na hřišti Atletika Madrid?

Věřím, že postoupíme. Nemám sice moc odehráno, ale vítězem Ligy mistrů bych chtěl být (směje se).

Reklama

Související témata: