Hlavní obsah

Hlavně chci chytat. Na ostrovech, nebo ve Spartě, má po sestupu do třetí ligy jasno gólman Štěch

Praha

Zatím má na řešení dilema čas. Dostal pozvání do reprezentace, dost možná, že si v přípravě proti Finům zachytá anebo se dostane do brány v dalším přátelském duelu proti Rakušanům, podstatné pro gólmana teď už třetiligového anglického Yeovilu Marka Štěcha ovšem je, že si na něho kouč Pavel Vrba vzpomněl. Někdejší brankář Dovalilovy jedenadvacítky bude mít třeba možnost se připomenout a ukázat. „Dostat se na hřiště, to by byl bonus navíc,“ netají Štěch, že byl nominací příjemně překvapený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Marek Štěch během tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním ve Finsku.

Článek
Fotogalerie

Druhou anglickou ligu jeho Yeovil po ročním extempore opustil, českému legionáři navíc končí v klubu smlouva, takže zákonitě řeší, co dál.

„Hlavně chci chytat. Pochopitelně dál ve druhé lize nebo ještě raději v Premier League a samozřejmě jako jednička, protože ve West Hamu jsem si za tři roky čekání na příležitost užil dost a dost. Robert Green chytal pravidelně, takže jsem nastoupil jen ke třem zápasům," vrací se k angažmá mezi kladiváři, kam odcházel už v šestnácti.

Jsem lepší a zkušenější, tvrdí o sobě

I proto zamířil do Yeovilu. Nejprve na hostování, poté i za smlouvou, která mu za měsíc vyprší.

„Jsem lepší, vyzrálejší a především zkušenější, protože druhá anglická liga představuje velkou školou. Pro brankáře určitě, neboť v soutěži účinkuje celá řada klubů, jež hrály Premier League, na zápasy chodí dvacet třicet tisíc diváků, pro mladého hráče je to velká škola. Zvláště, když jsem během dvou sezón odchytal v Yeovilu devadesát zápasů."

Jenže Štěchův klub skončil ve druhé lize beznadějně poslední a vrací se tam, kde v minulosti působil. Do League One, v hierarchii anglického fotbalu tedy třetí ligy.

„Mám z toho všeho smíšené pocity, ale jedno vím jistě - chci se ve fotbalové kariéře posunout dál, chci ovšem do klubu, kde budu jedničkou. Nejraději pochopitelně v Anglii, kde už jsem po osmi letech jako doma. Ostatně, i přítelkyni jsem si na Ostrovech našel, před půldruhým rokem se nám narodila dcerka, takže k Anglii patříme," přiznává Marek Štěch, že za La Manchem má druhý domov.

S Vaclíkem se o budoucnosti nebavil

„Ale my i do Prahy a k nám na Moravu jezdíme a každé prázdniny v Čechách trávíme alespoň dva tři týdny. A kdyby snad přišla nějaká nabídka z tuzemska, přítelkyně by se vrátila se mnou," trochu tajemně reaguje na spekulace, že by se mohl v létě objevit tam, odkud do Anglie odcházel. V pražské Spartě, která je ochotna uvolnit do zahraničí svého gólmana Tomáše Vaclíka a bude za něho tudíž hledat náhradu. Třeba právě ve Štěchovi...

„Během reprezentačního srazu jsme se s Tomášem o jeho záměrech a další budoucnosti ještě nebavili, ale samo sebou vím, že se o jeho odchodu mluví. Návrat do Sparty by pro mě představoval velkou výzvu. Vždyť hrát o Ligu mistrů, to je to nej, co bych si mohl přát," přiznává Štěch, že jeho srdce zůstalo sparťanské a že by se třeba skutečně mohl oklikou vrátit tam, odkud na Ostrovy odešel.

Zatím má na rozhodování čas. Ještě celý měsíc, během něhož se třeba ukáže, nakolik vážný je případný zájem druholigového Watfordu a jak moc by ho chtěla pražská Sparta, kde jako kluk prožil čtyři sezóny. Teď je Marek Štěch v seniorské reprezentaci a úpěnlivě touží po bonusu, který by pro něho představovalo i třeba jen pár minut mezi tyčemi.

Měl by se brankář Marek Štěch vrátit do Sparty?
Ano
75,3 %
Ne
24,7 %
Celkem hlasovalo 3861 čtenářů.

Reklama

Související témata: