Hlavní obsah

Fábregas definitivně opouští Barcelonu a míří do Londýna. Skvělá posila, raduje se Čech

Londýn
Aktualizováno

Španělský fotbalista Cesc Fábregas přestoupil z Barcelony do Chelsea. Sedmadvacetiletý záložník podepsal s londýnským klubem smlouvu na pět let a stal se novým spoluhráčem reprezentačního gólmana Petra Čecha. Fábregas opouští Katalánsko po třech letech, během nichž s Barcelonou získal jeden španělský titul. V novém týmu bude nosit dres s číslem 4. Média už dříve spekulovala o přestupové částce okolo 30 miliónů liber (asi 820 milionů korun).

Foto: www.chelseafc.com

Cesc Fábregas se svým zbrusu novým dresem Chelsea.

Článek

„Je to skvělá posila pro tým," radoval se v rozhovoru pro stanici BBC český gólman ve službách Blues Petr Čech. „Je to vynikající hráč se spoustou cenných zkušeností z Premier League," dodal brankář s nejistou budoucností.

Fábregas opustil Barcelonu již jako šestnáctiletý v srpnu roku 2003, kdy ve snaze najít rychle uplatnění v seniorském fotbalu využil nabídku Arsenalu. V Londýně strávil dlouhých osm let a stal se dokonce kapitánem Kanonýrů před tím, než se konečně na vlastní žádost vrátil domů. V Barceloně se ale nedokázal prosadit podle představ svých i vedení klubu a na konci letošní sezóny si jeho odchod vyžadovali dokonce fanoušci.

„Zaprvé chci poděkovat všem v Barceloně, kde jsem prožil tři neuvěřitelné roky. Byl to klub mého dětství a já si budu vždycky vážit toho, že jsem za takový skvělý celek mohl nastupovat," uvedl na oficiálních stránkách Chelsea Fábregas.

Podle předpokladů měl Fábregas zamířit zpátky do Arsenalu, vedení anglického klubu se ale rozhodlo nevyužít předkupního práva a dalo tak šanci konkurenci. „Ano, asi všichni vědí, že Arsenal měl právo získat mě jako první. Rozhodli se ale této možnosti nevyužít a tak to tak asi mělo být. Přeji jim hodně štěstí do budoucna," okomentoval to Fábregas.

Jako nejvážnější kandidát o služby španělského mistra světa i Evropy se projevoval další londýnský klub Chelsea, který nakonec také do svých služeb produktivního ofenzivního borce získal.

„Cítím, že mám v Premier League nějakou nedokončenou práci a teď je ten správný čas na návrat," narážel Fábregas na fakt, že během osmi let u Kanonýrů získal jedinou opravdu cennou trofej - FA Cup v roce 2005, a to ještě po boku takových legend jako byli Patrick Vieira a Thierry Henry. Z pozice kapitána nedokázal Arsenal k žádnému většímu úspěchu dotlačit a po jeho příchodu na Camp Nou se přestalo výrazněji dařit i tradičním katalánským sběratelům pohárů.

Manchesterské kluby ostrouhaly

Vzhledem ke svému nadstandardnímu vztahu s koučem Kanonýrů Arsénem Wengerem se zdálo, že dostane druhou šanci stát se klubovou legendou na Emirates Stadium. Londýňané ale minulý rok koupili za rekordní sumu Mesuta Özila z Realu Madrid a na Fábregasův post mají ještě v zásobě takové borce jako jsou jeho reprezentační kolega Santi Cazorla, nestárnoucí Tomáš Rosický a velké naděje ostrovního fotbalu Aaron Ramsey a Jack Wilshere.

O Fábregasův příchod už minulé léto hodně stál tehdy nový kouč Manchesteru United David Moyes. Toto léto se k zájmu Rudých ďáblů přidaly ještě další anglické špičkové kluby Manchester City a Chelsea s uznávaným koučem Josém Mourinhem na lavičce a Petrem Čechem v kabině.

„Studoval jsem všechny nabídky velmi pozorně a pevně věřím, že ta od Chelsea je ze všech nejlepší. Vyrovnají se mým fotbalovým ambicím díky jejich hladu po trofejích. Navíc mají naprosto neuvěřitelný tým a fantastického manažera. Za tento klub odevzdám na hřišti maximum. Už se nemůžu dočkat, až to všechno vypukne," uzavřel člen španělského kádru na MS v Brazílii.

Reklama

Související témata: