Hlavní obsah

Premier League očekává souboj otce se synem

Londýn

West Ham ohlásil příchod devatenáctiletého záložníka Diega Poyeta, rodáka ze španělské Zaragozy a mládežnického reprezentanta Albionu. Poyetův otec Gus v současnosti trénuje Sunderland, s nímž by se měl londýnský klub střetnout v polovině prosince. Mohlo by se tak jednat teprve o druhý případ v historii anglické ligy, kdy změří síly otec a syn. Také v prvním případě figuroval londýnský West Ham, jak upozorňuje oficiální stránka Premier League.

Foto: motorsport.com

Jamie Redknapp je dosud jediným fotbalistou anglické ligy, který nastoupil proti svému otci.

Článek

K podobné situaci dosud došlo jen v případě kouče West Hamu Harryho Redknappa a jeho syna Jamieho v barvách Liverpoolu, kteří se spolu utkali pětkrát, poprvé v dubnu 1995. O deset let později se Redknappovi setkali v Southamptonu.

Novodobá historie Premier League zná více případů, kdy otec poslal do hry svého potomka. Darren Ferguson odehrál 18 duelů za Manchester United pod vedením Alexe Fergusona. Fergusonovi jsou zatím jediným případem, kdy otec se synem společně vyhráli titul.

Gavin Strachan nastupoval za Coventry u Gordona Strachana. Brian Clough v Nottinghamu nasadil Nigela. Kenny Dalglish v Newcastlu využil služeb Paula. Nejvíce zápasů pod rodičovským dohledem má na kontě Alex Bruce, jenž se představil v šesti utkáních Birminghamu a dvaceti zápasech Hullu, kde jej trénoval Steve Bruce.

Anglickou ligou prošli další potomci někdejších hvězd, avšak společného souboje se ještě nedočkali. Bývalý útočník Arsenalu Ian Wright přivedl do vrcholové kopané adoptovaného Shauna Wrighta-Phillipse i druhého syna Bradleyho.

Legendární dánský gólman Manchesteru United Peter Schmeichel vychoval svého potomka pro konkurenční City. Momentálně Kasper Schmeichel působí v Leicesteru. Prestižní anglickou soutěž okusil také následovník Paula Ince Tom a Jack Cork, syn Alana Corka.

Ve West Hamu má za sebou dvě utkání Daniel Potts, jehož otec Steve dokonce byl kapitánem téhož klubu. Potts mladší se dokázal prosadit ve vrcholovém fotbalu, přestože se jako teenager musel potýkat s leukémií, která mu byla diagnostikována ve dvanácti letech.

Klání otce se synem zná i současná česká Synot liga, kde proti sobě nastupují aktuální kouč Jihlavy Petr Rada a gólman Dukly Filip.

Reklama