Hlavní obsah

Wenger vychvaloval Welbecka i novou morální sílu, kterou jeho týmu dodá postup do semifinále

Londýn/Praha

Satisfakci zažíval, o tom nemůže být sporu. Při svém prvním návrat na Old Trafford ji však Danny Welbeck nijak okázale najevo nedával, i když jeho trefa čtvrtfinálovou partii FA Cupu rozhodla a poslala Arsenal do semifinále nejstarší klubové soutěže. „Bylo těžké se ovládnout, ale snažil jsem se být zdvořilý,“ přiznal čtyřiadvacetiletý anglický reprezentant, kterého Manchester United prodal loni 1. září jako nepotřebného právě Arsenalu.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Útočník Arsenalu Danny Welbeck střílí gól Manchesteru United ve čtvrtfinále FA Cupu.

Článek
Fotogalerie

Nebyl to pro něho jednoduchý zápas. „Jako ostatně pro nikoho, kdo nastupuje proti bývalému týmu. Každý chce zahrát co nejlépe a ukázat, že je skvělým hráčem, ale není jednoduché se vypořádat s duševním rozpoložením," připomínal kouč Gunners Arséne Wenger, že si byl dobře vědom, co pro Welbecka pohárové čtvrtfinále na Old Trafford znamená a jaké úskalí v sobě skrývá.

Nepotřebný Welbeck zahrnutý superlativy

Přesto ho postavil. A dobře udělal. „On tu duševní sílu v sobě měl. Zaměřil se jen sám na sebe, soustředil se na hru a na to, co chci, aby hrál. Měl pohyb, rychlost, byl psychicky vyrovnaný, sehrál prostě skvělý zápas," nešetřil slovy chvály Wenger, který rozhodně nelituje, že si nepotřebného Welbecka vybral a do svého mužstva koupil.

„Je to inteligentní a hlavně týmový hráč, který chce neustále vyhrávat. A hlavně odevzdávat mužstvu všechno, co v něm je. Právě to se mně na něm líbí, proto tvrdím, že má před sebou velkou budoucnost. Ostatně, i v reprezentačním mužstvu to dokázal," rozpovídal se kouč Gunners.

„Přistupoval jsem k utkání na Old Trafford jako profesionál. Soustředěně a s patřičnou motivací," reagoval Welbeck na dotaz, s jakými pocity proti bývalému klubu nastupoval. „Jsem ale samozřejmě moc rád, že jsem Arsenalu pomohl mezi poslední čtyři," přiznal poté, co jeho trefa půl hodiny před koncem čtvrtfinálový duel FA Cupu rozhodla.

Pomůže jim výhra i v Monaku?

I Wenger byl pochopitelně šťastný, že se dostal se svým týmem do semifinále a může tak dál myslet na obhajobu loňského primátu. Zvláště, když teď narazí na postupujícího z dvojice Reading - Bradford, s nímž by si jeho Gunners měli ve Wembley poradit.

„Ale my ve finále ještě nejsme. Jen vzpomeňte na loňské zápasy s Wiganem a poté s Hull City, které jsme rozhodli až v prodloužení," varoval.

„Pravdou ale je, že každé vítězství posílí. A nás posílí nejen zasloužená výhra nad Manchesterem United, ale hlavně způsob, jakým jsme ji dosáhli," kvitoval Wenger, že jeho svěřenci dokázali na Old Trafford zvítězit poprvé od roku 2006.

A právě toto vítězství by mohli pro Arsenal představovat nový impuls. V Premier League i třeba v osmifinále Ligy mistrů, jež se po domácí prohře 1:3 s Monakem zdá být ztraceno.

„Žiju sice v reálném světě, ale výsledek v Manchesteru nám může dodat novou morálku jak do ligy, tak i do odvety v Monaku," připomínal Wener.

Reklama