Hlavní obsah

Čech si zaslouží zvláštní zacházení, je jako instituce, řekl Mourinho o možném přestupu

Londýn/Praha

Jednu nespornou výhodu při případném jednání o novém angažmá český legionář ve službách Chelsea Petr Čech mít bude. Na Stamford Bridge na něho totiž nebudou pohlížet jako na běžného hráče vázaného smlouvou, ale jako na instituci. Tak alespoň označil kouč José Mourinho Čechovu pozici v klubu, jemuž odvedl během desetiletí nedocenitelné služby. „A s institucí se musíte vypořádat odlišným způsobem,“ cituje trenéra tisk na ostrovech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech během tréninku.

Článek

Prohlášení Petra Čecha na nedávném reprezentačním srazu před kvalifikací s Lotyšskem znovu rozdmýchalo spekulace o budoucnosti českého gólmana.

Čech: Další takovou sezónu už nechci

„To, co funguje v tomto roce, už v dalším fungovat nemůže. Z mého pohledu to jde jen po jednu sezónu. Druhou s takovýmto vytížením už absolvovat nechci," narážel na roli dvojky, do níž se na Stamford Bridge dostal a která by mu v další sezóně nebyla po chuti.

„Bude záležet na klubu a jeho představách na další sezónu. Mám v Chelsea ještě rok smlouvu, proto je otázkou, zda se najde takový kompromis, aby byly všechny zainteresované strany spokojené," rozpovídal se Čech vlastně poprvé o své situaci a představách, které má.

Podle kouče má právo na rozhodování

Po vyjádření Mourinha nasvědčuje mnohé tomu, že Chelsea by mohla mít ke kompromisu svolná. A to přesto, že český legionář má na Stamford Bridge smlouvu až do léta 2016 a že jeho cena by v případě přestupu pravděpodobně přesáhla 10 milionů liber.

„Čech není hráčem, on je institucí, s níž musíte jednat a vypořádat se odlišným způsobem, než s jinými fotbalisty. Získal si právo stát se součástí diskuse a rozhodování a zaslouží si zvláštní zacházení," citoval Mourinha Daily Telegraph.

Právě na jeho stránkách ožily nové spekulace o přestupu Petra Čecha do konkurenčního Arsenalu, kde by Arséne Wenger spolehlivého gólmana moc a moc potřeboval. Zvláště, když Mourinho opakovaně řadí českého brankáře mezi tři nejlepší gólmany světa. V tomto směru na něho ani Wojciech Szczesny, ani David Ospina hájící v současnosti bránu Kanonýrů nemají.

Paralela s Cantonou se nabízí

Pro Čecha mluví i jeho naturel. „Je rozeným typem vítěze, hráčem, který je schopen kabinu zocelit," jsou si vědomi na ostrovech.

„Jeho přítomnost a zkušenosti by mohly pomoci udělat Arsenalu vysněný poslední krok," připomínají marné čekání Gunners na vysněný titul a paralelu hledají třeba v Cantonovi a jeho angažmá v Manchesteru City či příchodu Mackaye do Derby County na přelomu šedesátých a sedmdesátých let.

Čechův věk by neměl být překážkou, protože ve dvaatřiceti jsou brankáři v nejlepších letech, takže Arsenal by mu mohl tříletou smlouvu klidně nabídnout. Jistý problém by mohl podle anglických médií nastat jen s tím, kdyby Čech požadoval, aby ho na Emirates Stadium následoval i současný trenér brankářů Chelsea Christophe Lollichon, s nímž spolupracuje už dlouho.

„Nemám to ve svých rukách, záleží na klubu, ale situaci řešit chci. Po konci sezóny si sedneme s klubovým vedením a s Viktorem Kolářem ze Sportinvestu, uvidíme, jaké nabídky se objeví, zvážíme pro a proti a rozhodneme, co bude nejlepší. Zvláště, když v zápasech, které jsem odehrál, jsem si potvrdil, že mohu soupeřit s těmi nejlepšími," naznačoval Petr Čech ostatně už v Praze, že se zúčastní jednání o své další budoucnosti.

A to ještě netušil, že ho Mourinho označí za instituci, s níž se musí jednat jinak.

Kam v letním přestupním termínu zamíří Petr Čech?
Do Arsenalu
53,9 %
Do Liverpoolu
2,2 %
Do Manchesteru United
1,9 %
Do jiného týmu v Anglii
2,9 %
Do zahraničního týmu mimo Anglii
28,2 %
Vrátí se do české soutěže
2,6 %
Nikam, zůstane v Chelsea
8,3 %
Celkem hlasovalo 13743 čtenářů.

Reklama

Související témata: