Hlavní obsah

Zákulisí Čechova přestupu: Jednání trvala tři čtvrtě roku, jakou roli hrál brankářův plat?

Praha

Přestupové fotbalové léto se rozběhlo na plné obrátky. Dres mění i velké hvězdy a kluby za ně neváhají utratit v přepočtu i miliardy. Zákulisí, jak se dělají velké přestupy, poodhalil muž u nás z nejpovolanějších, předseda představenstva agentury Sport Invest International, a. s. Viktor Kolář. Právě on stojí za transferem Petra Čecha z Chelsea do Arsenalu. Londýnský klub za českého gólmana zaplatil 11 miliónů liber (asi 421 miliónů korun).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech pózuje s novým dresem Arsenalu.

Článek

Kdy jste se jako zastupující agentura dozvěděli o zájmu Arsenalu o Petra Čecha?

Iniciativa vzešla z naší strany. Jednání trvala tři čtvrtě roku.

Takže od doby, kdy začalo být jasné, že Čech se do role jedničky v Chelsea nevrátí?

Tak to nebylo, tohle není nikdy jasné, stát se může v sezóně cokoliv. Navíc Petr se ke změně definitivně rozhodl až po skončení sezóny. Iniciativně jsme zkoumali situaci na trhu s brankáři, abychom byli připravení a mohli Petrovi předložit varianty. Jednalo se o velké kluby v Anglii i v dalších zemích. Čechův přestup pro nás byl prioritou.

Byla jednání s manažerem Arsenalu Arsénem Wengerem složitá?

S ním ne, protože jsme se bavili jen o fotbalových věcech a nemuseli jsme mu Petra představovat. Jednání o přestupu jsme vedli s jedním z ředitelů Arsenalu Richardem Lawem, který má přestupy v klubu na starosti.

Objevil se při jednáních nějaký zádrhel?

Při jednáních se probírá obrovské množství maličkostí a detailů, které tvoří celkovou mozaiku. Někdy to vypadá jako sestavování Rubikovy kostky. Když se pak Petr rozhodl, že chce z Chelsea odejít, měli jsme celou řadu bodů už připravenou a projednanou. Jakmile přišlo pozitivní stanovisko i ze strany Arsenalu, že do přestupu jde, intenzita jednání se ještě výrazně zvýšila. Trvala několik týdnů a vzhledem k šíři záležitostí, které takový přestup zahrnuje, do nich bylo zapojeno i osm lidí najednou. Jde například o ekonomiku, marketing, což zahrnuje například prodej Petrových dresů a suvenýrů v barvách a s logy Arsenalu, těch věcí je opravdu spousta. Využili jsme své bohaté zkušenosti, ale získali jsme i spoustu nových.

Je těžší vyjednat samotný přestup, nebo hráčův plat?

Samozřejmě přestup. Plat nebyl nejzásadnější ani nejsložitější otázkou (Čech bude mít týdenní plat 100 000 liber, asi 3,8 mil. korun - pozn. red.).

Rozhodující slovo ale měly kluby, především majitel Chelsea Roman Abramovič. Vstupovali jste nějak do jejich jednání, nebo jste čekali, jak dopadnou?

My jsme znali podmínky, za jakých by Petr mohl přestoupit. S Chelsea jsme dohodli metodiku jednání s Arsenalem. Znali jsme jeho stanovisko i to, kdy a kdo se za oba kluby účastní jednání. Pravidla byla naprosto přesně daná předem. Jednání mezi kluby proto nebyla tak složitá. Velmi si ceníme vstřícného přístupu Romana Abramoviče.

Přestup se realizoval. Jaký to je pro manažera pocit, když se něco takového podaří?

Nejprve jsem cítil obrovské uvolnění, že se to podařilo. Byl jsem rád i za Petra a jeho rodinu. Zůstávají v Londýně. Velmi důležité je, že Petr se rozešel s Chelsea v dobrém a ví, že s ním Abramovič výhledově v klubu počítá do nějaké pozice. Na druhou stranu tu bylo i Petrovo vřelé přijetí v Arsenalu, který má velkou kvalitu. Pocity po podpisu byly opravdu příjemné.

V čem byl přestup pro vás unikátní? V penězích, za kolik Čech přestoupil, nebo v tom, že šlo o velké klubové rivaly?

Velkých přestupů mezi světovými top kluby mnoho není. Mezi přímými konkurenty z jedné soutěže ještě méně. Arsenal a Chelsea jsou velcí londýnští rivalové, takže v tom je tento přestup specifický, proto byl náročný a svým způsobem i emotivní. Když dám na stůl všechnu dokumentaci k tomuto transferu, je hodně objemná.

Prozradíte dosavadní největší přestup, který jste realizovali?

Tím zatím finančně největším byl přestup maďarského záložníka Balásze Dzsudzsáka z Machačkaly do Dynama Moskva za 20 miliónů eur (asi 542 mil. korun).

Jaké další přestupy už jste letos stihli?

Skoro tři čtvrtě roku jsme pracovali na přestupu Pavla Kadeřábka ze Sparty do Hoffenheimu, ten pro nás byl také velice důležitý a realizoval se ještě před začátkem mistrovství Evropy jednadvacítek. Ondřej Čelůstka přestoupil z Norimberku do Antalyasporu, Markus Steinhöfer z Aalenu a Tomáš Koubek z Hradce Králové, oba do Sparty. Pracujeme i na dalších transferech.

Co říkáte hodně aktivnímu přestupovému létu v zahraničí?

Přestupů je hodně a ještě jich dost bude. Fotbalové trhy jsou letos živé, protočí se hodně peněz, některé kluby překonají rekordy v množství utracených peněz. U nás to tak žhavé nebude.

Hodně utrácejí oba kluby z Manchesteru, tedy United i City...

Kluby mají v rozpočtech vyčleněná procenta na nákupy. Vzhledem k navýšení peněz za televizní práva Premier League je mohly zvýšit. Nůžky mezi českým a zahraničním trhem se tak ohromně rozevírají.

Arsenal zatím moc neutrácí. Troufnete si říct proč?

Podle mě má kádr podle svých představ. Možná bude chtít posílit o dva tři hráče, což i udělá, protože období přestupů trvá do konce srpna.

Reklama

Související témata: