Hlavní obsah

Kozák sklidil chválu. Ukázal mi, že může být pro tým velmi užitečný, liboval si kouč Villans

Birmingham

Vážné zranění mu slibně rozjetou kariéru dost přibrzdilo. Kvůli dvojité zlomenině (lýtkové a holenní kosti), kterou utrpěl po srážce se spoluhráčem Ciaranem Clarkem na začátku roku 2014, nenastoupil v anglické lize dva roky. Útočník Libor Kozák si vytrpěl hodně, absolvoval dvě operace. Na fotbalové trávníky se vrátil až loni na jaře a včera se po dlouhé době konečně dočkal. Kouč Aston Villy Rémi Garde ho totiž v Premier League poprvé nasadil do základní sestavy, v níž se šestadvacetiletý forvard objevil naposledy 26. prosince 2013. A po zápase mohl být spokojen. Villans porazili Crystal Palace 1:0. Český hráč potěšil svým výkonem na hřišti nejen fanoušky, ale i trenéra.

Foto: avfc.co.uk

Útočník Aston Villy Libor Kozák.

Článek

Kozák nastoupil v této sezóně poprvé na začátku ledna v Sunderlandu, kde Villans prohráli 1:3. Kouč Garde ho poslal na hřiště na posledních patnáct minut. Tentokrát už dostal důvěru v základní sestavě a rozhodně nezklamal, i když v jediné gólové akci utkání prsty neměl.

"S Liborovým výkonem jsem spokojen. Myslím si, že velmi tvrdě pracoval pro mužstvo. Po pěkné přihrávce mohl dát i gól, ačkoliv si myslím, že by padl z ofsajdu," chválil českého útočníka na oficiálních internetových stránkách klubu trenér Garde.

Francouzský kouč nominoval Kozáka na hřiště od prvních minut, byť se ještě zkraje prosince nechal slyšet, že na sobě osminásobný reprezentant potřebuje zapracovat. "Když jsem přišel do klubu (listopad 2015), myslel jsem si, že musí zapracovat na fyzické kondici. Nebylo to pro něj jednoduché. V posledních dvou týdnech ale na něm pozoruji nárůst formy a v trénincích se lepší. Myslel jsem si, že by mohl být právě on tím mužem, který nám pomůže k vítězství nad Crystal Palace," poznamenal.

Zůstane v Birminghamu?

Kolik dalších startů si Kozák za birminghamský celek připíše, se teprve ukáže. Spekuluje se o zájmu Celtiku Glasgow, ve svém kádru by ho údajně rád viděl i italský FC Janov. "Věděl jsem, že prožíval těžké časy, ale nikdy nezměnil svůj přístup. Je to velký profesionál. Ukázal mi, že by mohl být pro tým velmi užitečný," uzavřel Garde.

Kozák, jenž se v sezóně 2012/2013 stal s osmi zásahy nejlepším střelcem Evropské ligy, přestoupil do Aston Villy v září 2013 z Lazia Řím. Za necelý půlrok stihl dát v barvách Villans čtyři branky.

I díky Kozákovi Villans v úterý dosáhli na druhou výhru v této sezóně Premier League. Nadále však zůstávají na chvostu tabulky, na předposlední Sunderland ztrácejí čtyři body. Černé kočky mají ale středeční duel ve Swansea k dobru.

Reklama