Hlavní obsah

Guardiola to bude mít v Anglii těžké, zvěstuje Ferguson

Manchester

V kterémkoliv týmu, v němž působil na trenérském postu, měl španělský trenér Josep Guardiola úspěch. Barcelonu vytáhl na piedestal evropského fotbalu, dobré služby odvádí i Bayernu Mnichov. V bavorském klubu ale po sezóně končí a od té příští bude poprvé působit v Premier League - v Manchesteru City. A Alex Ferguson ho upozorňuje, že anglická nejvyšší soutěž je náročnější, než by se mohlo zdát.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Kouč Bayernu Pep Guardiola v Anglii mít na růžich ustláno mít určitě nebude, myslí Ferguson.

Článek

Guardiola je považovaný za jednoho z nejlepších fotbalových trenérů současnosti. Ale to byl José Mourinho před probíhající sezónou také...

„Bude pro něj složité, aby (v Anglii) zopakoval to, co předvedl v Barceloně," řekla pro Sky Sports legenda Manchesteru United Alex Ferguson. „Manchester City jeho získáním ale udělal parádní kauf, protože on je vynikající trenér," dodal čtyřiasedmdesátiletý rodák z Glasgow.

„Pep to jednoduché mít nebude. Anglický fotbal totiž není snadný. Každý cizí trenér, který za La Manche přijde, vám to potvrdí," vysvětloval Ferguson a zavzpomínal na trenérská esa, se kterými se ještě sám měřil. „Arséne Wenger o tom po několika měsících (od příchodu) mluvil. José Mourinho si po své první sezóně uvědomil, že za tím, čeho dosáhl, stála opravdu tvrdá dřina," vzpomínal na Portugalce, jenž je vážným kandidátem na post trenéra United od příští sezóny.

Dominovat Evropě Guardiola nebude

I přes specifika nejprestižnější evropské soutěže ale Ferguson Guardiolovi věří. „Řekl bych, že bude úspěšný. Nemyslím, že ještě někdy zopakuje to, čeho dosáhl v Barceloně, ale to je vysoký standard. Tehdy byli nejlepší," vzpomínal muž s královským vyznamenáním Sir.

Však to také musí vědět ze všech nejlépe. V letech 2009 a 2011 stanul ve finále Ligy mistrů právě proti „nabušené" Barceloně s Guardiolou na lavičce. A v obou případech se z prestižní trofeje radoval katalánský celek.

Guardiola se honosí pověstí svědomitého pracanta s vysokými nároky. „Pep má bezesporu skvělou pracovní morálku. A stejnou vyžaduje i v každém tréninku, takže pokud si (některý hráč) myslí, že nebude muset tvrdě pracovat, dlouho v týmu nevydrží," tuší Ferguson. „Jsem přesvědčený, že má úžasné vlastnosti k trénování," vyznal se Ferguson.

Reklama

Související témata: