Hlavní obsah

Leicester si na titul musí ještě počkat. Manchester City se na Arsenal nedotáhl

Londýn/Praha
Aktualizováno

Absence klíčových hráčů Liverpoolu se v souboji proti Swansea ukázala jako rozhodující. Labutě doma přehrály v 36. kole anglické Premier League Reds 3:1 a definitivně se zachránily. Dvěma góly se pod výhru podepsal ghanský útočník André Ayew. Ve šlágru kola Manchester United remizoval s Leicesterem 1:1 a oddálil Liškám oslavy ligového titulu minimálně o jeden den. V gólovou přestřelku se proměnil duel Southamptonu s Manchesterem City. Šťastnější byli domácí, kteří zásluhou hattricku Maného a tří asistencí Tadiče zvítězili 4:2.

Foto: John Sibley, Reuters

Shane Long ze Southamptonu střílí gól mezi nohy Joe Hartovi z Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Priorita Liverpoolu je jasná. Dojít si pro vítězství v Evropské lize, které automaticky zajistí místenku v příštím ročníku Ligy mistrů. Z tohoto důvodu se německý kouč Klopp rozhodl šetřit několik opor. Milner, Origi, Emre či Moreno nebyli ani na lavičce náhradníků, kam usedli kupříkladu Mignolet, Lallana nebo Lucas Leiva. Do hry se tak dostali Stewart, Ojo, Chirivella, Smith a Ward. Dravé mládí ale na zkušené družstvo Swansea nestačilo.

Od začátku utkání drželi domácí míč na svých kopačkách. Hosty prakticky k ničemu nepustili, sami si naopak několik slibných příležitostí vytvořili. Rána Sigurdssona doprostřed brány byla ještě zahřívací, ale hlavička Ayewa v 20. minutě už skončila v bráně. Ghanský útočník hlavičkoval sám na malém vápně.

Vstřelená branka Labutě nakopla. O pár minut později pálil v tutové šanci Cork, ale Ward v bráně jeho pokus reflexivně vyrazil. Anglický středopolař ale za pár chvil složil úspěšný reparát. Po souboji s dvěma nedůraznými soupeři technickou střelou obstřelil Warda, který marně plachtil vzduchem.

O přestávce udělal Klopp dvě změny a jeden z nových hráčů Benteke se mu za to odvděčil gólem naděje. Důrazný forvard uspěl po dvaceti minutách na trávníku v hlavičkovém souboji a Liverpool prohrával už jen o gól. Jenže všechny šance na bodový zisk se rozplynuly o dvě minuty později. Aktivní Ayew opět přetlačil hned šest pasivních bránících hráčů a ranou k tyči vstřelil svou desátou branku v sezóně.

Labutě se po vítězství definitivně zachránily v nejvyšší anglické soutěži. Oproti tomu Liverpool stále na příčky zaručující evropské poháry ztrácí čtyři body.

Leicester si musí na mistrovské oslavy ještě počkat

V duelu Manchesteru United s Leicesterem mohly v případě vítězství Lišky slavit titul. Leč na mistrovské radovánky si musejí Ranierovi svěřenci při nejmenším ještě jeden den počkat. Zítra se hraje dohrávka mezi Chelsea a Tottenhamem, a pokud Blues vyhrají nebo remizují, tak Leicester slaví.

Rudí ďáblové na lídra soutěže od počátku vlétli a hned ze své první velké šance udeřili. Neobsazený Martial propálil z bezprostřední blízkosti Schmeichela mezi nohy. Domácí se ale z vedení neradovali příliš dlouho. Leicester také využil svou první příležitost a po rohovém kopu přesně hlavičkoval kapitán Morgan.

Zbytek poločasu už moc fotbalového vzruchu nepřinesl až na moment z 30. minuty. Záložník Manchesteru Lingard vystihl rozehrávku Simpsona a pelášil sám na gólmana. Obránce Leicesteru se do souboje stihl vrátit a po vzájemném kontaktu oba upadli. Rozhodčí Michael Oliver neposoudil zákrok jako nedovolený.

Ve druhém dějství se spíše taktizovalo. Velkých šancí bylo jako šafránu. Za zmínku stojí hlavička hostujícího Smallinga, která skončila na tyči. Tři minuty před koncem se nechal po dvou žlutých kartách vyloučit záložník Lišek Drinkwater, leč ze závěrečného tlaku Manchester nic nevytěžil a stejně jako na podzim skončilo střetnutí remízou.

Mané s Tadičem nasměrovali Southampton k vítězství

Fotbalisté Southamptonu a Manchesteru City nabídli fanouškům na St. Mary´s Stadium gólové hody. Hned šestkrát se rozvlnila síť za některým brankářem. Především zásluhou efektivního dua Mané-Tadič se z vítězství 4:2 radovali domácí.

Pokud bychom sečetli kanadské bodování zmíněné dvojice, dojdeme k bilanci 3+3. Senegalec Mané vstřelil svůj druhý hattrick v dresu Svatých, Srb Tadič na tři branky nahrál.

Jako první se ale prosadil jiný forvard Southamptonu. Tadič doběhl na brankové čáře na první pohled nenápadný balón a předložil ho na malé vápno Longovi, jenž mezi nohy překonal Harta v bráně. O pár minut později se poprvé zapsal mezi střelce Mané, který založil rychlý kontr a po výměně balónu s Tadičem, akci sám zakončil. To běžela 28. minuta. Před pauzou stačil snížit velmi aktivní Nigerijec Iheanacho, jenž využil zmatků v obraně domácích.

Po změně stran zaúřadoval znovu Mané. Čtyřiadvacetiletý útočník dorazil hlavičku van Dijka, kterou Hart předtím vyrazil na břevno. Hattrick byl dokonán v 68. minutě, když Iheanacho lacině přišel na půlce o balón a Tadič kolmicí vyslal Maného do jasné šance, kterou s chutí hrající Senegalec využil. Kosmetickou úpravu výsledku dal agilní Iheanacho, jehož technický pokus skončil v bráně.

Vítězství posunulo Svaté na sedmou příčku ligové tabulky před Liverpool. Citizens zůstávají čtvrtí.

Anglická fotbalová liga - 36. kolo:
Swansea - Liverpool 3:1 (20. a 67. Ayew, 33. Cork - 65. Benteke)
Manchester United - Leicester 1:1 (8. Martial - 17. Morgan)
Southampton - Manchester City 4:2 (28., 57. a 68. Mané, 25. Long - 44. a 78. Iheanacho)

Reklama

Související témata: