Hlavní obsah

Kohouti dostali výprask a z druhé příčky je vystrnadil Arsenal. United nehráli

Londýn

Fotbalisté Tottenhamu se s letošním ročníkem Premier League rozloučili nečekaným debaklem. V rámci nedělního 38. kola podlehli na hřišti sestupujícího Newcastlu 1:5 a přepustili druhou příčku v tabulce Arsenalu, který bez potíží zdolal poslední Aston Villu 4:0. Kohouti si navzdory vysoké porážce zahrají v příští sezóně Ligu mistrů stejně jako Kanonýři, jejichž branku hájil Petr Čech. Pouze z tribuny sledoval zápas loučící se Tomáš Rosický. Anglická liga ještě zcela u konce není, utkání mezi Manchesterem United a Bournemouthem bylo kvůli podezřelému balíčku z bezpečnostních důvodů odloženo, náhradní termín byl stanoven na úterý 17. května ve 21.00 SELČ.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Útočník Arsenalu Olivier Giroud zaznamenal v závěrečném kole Premier League proti Villans hattrick.

Článek
Fotogalerie

V St. James Parku se domácí Newcastle loučil s elitou a minimálně na rok poslední duel v Premier League sehrál báječně. Druhému Tottenhamu, který toužil udržet druhou pozici v tabulce, nasázel pět gólů.

Straky zadělaly na tříbodový zisk už v prvním poločase, který vyhrály 2:0. Lamela sice po přestávce snížil, na vyrovnání ale hosté nedosáhli. United třemi trefami v rozmezí 73. a 86. minuty nepřipustili žádné komplikace. Dvěma zásahy se blýskl Nizozemec Georginio Wijnaldum.

Tottenham mohl i přes vysokou porážku ještě skončit druhý, musel však spoléhat na zaváhání Arsenalu. Kanonýři s Čechem v brance však žádné překvapení nedopustili. S posledními Villans si poradili hladce 4:0, když se hattrickem zaskvěl Olivier Giroud. Český gólman se díky šestnácté vychytané nule stane počtvrté v kariéře držitelem Zlaté rukavice, kterou získá brankář s nejvíce čistými konty v sezóně.

Rosický dostal kanón

Před samotným začátkem střetnutí se Gunners rozloučili s českým reprezentantem Tomášem Rosickým, jenž byl za své desetileté působení obdarován stříbrnou soškou kanónu.

O čtvrté místo znamenající kvalifikaci Champions League usilovali před posledním kolem rivalové z Manchesteru - City a United. Citizens stačilo na půdě Swansea jakkoliv bodovat, což se jim nakonec podařilo. Ke svému cíli se přiblížili hned v úvodu, kdy talentovaný nigerijský útočník Iheanacho otevřel skóre poté, co dorazil do sítě míč po střele Agüera. Na konečných 1:1 uzavřel skóre těsně před přestávkou André Ayew. Další góly už nepadly a Citizens tak pod novým koučem Guardiolou zabojují o start v milionářské soutěži.

Rudí ďáblové museli spoléhat na zaváhání městského konkurenta, jenže na jejich duel s Bournemouthem vůbec nedošlo. Na Old Trafford byl totiž nalezen podezřelý balíček a střetnutí bylo z bezpečnostních důvodů odloženo. Manchesterská policie později oznámila, že za účasti armády provedla kontrolovanou explozi. Předmět identifikovala jako "velmi věrnou" atrapu výbušniny, která sloužila k cvičným účelům. Na stadiónu ji údajně zapomněla soukromá společnost po výcviku psů.

Náhradní termín utkání byl stanoven na úterý 17. května ve 21.00 SEČ. Svěřencům trenéra Louise van Gaala bude v dohrávce stačit bod k tomu, aby si zahrál alespoň Evropskou ligu.

Pátou příčku znamenající jistotu šesti zápasů v základní skupině Evropské ligy zatím drží Southampton, jenž před vlastním publikem deklasoval Crystal Palace 4:1. Sedmé místo obsadil West Ham, který prohrál ve Stoke 1:2. Osmý Liverpool musí spoléhat, že ve středečním finále Evropské ligy v Basileji porazí Sevillu, jinak se do evropských pohárů v příští sezóně nepodívá.

Mistrovský Leicester zakončil nejúspěšnější sezónu v historii klubu remízou na Stamford Bridge. Do vedení poslal Chelsea z pokutového kopu Fábregas, v 82. minutě srovnal na 1:1 Drinkwater.

Anglická Premier League - 38. kolo:
Arsenal - Aston Villa 4:0 (5., 78. a 80. Giroud, 90.+2 vlastní Bunn)
Chelsea - Leicester 1:1 (66. Fábregas z pen. - 82. Drinkwater)
Everton - Norwich 3:0 (19. McCarthy, 44. Baines z pen., 48. Mirallas)
Newcastle - Tottenham 5:1 (19. a 73. z pen. Wijnaldum, 39. Mitrovič, 85. Aarons, 86. Janmaat - 60. Lamela)
Southampton - Crystal Palace 4:1 (43. Mané, 61. Pellé, 75. Bertrand z pen., 87. Davis - 64. Puncheon)
Stoke - West Ham United 2:1 (55. Imbula, 88. Diouf - 23. Antonio)
Swansea - Manchester City 1:1 (45.+1 A. Ayew - 5. Iheanacho)
Watford - Sunderland 2:2 (48. Prödl, 61. Deeney z pen. - 39. Rodwell, 51. Lens)
West Bromwich - Liverpool 1:1 (13. Rondón - 23. Ibe)
Utkání Manchester United - Bournemouth bylo odloženo z bezpečnostních důvodů.

Reklama

Související témata: