Hlavní obsah

Ibra jako Jágr: Jsem jako červené víno. Čím starší, tím lepší, proto bych chtěl hrát do padesáti

Manchester/Praha

Na Ostrovech jsou z něho u vytržení. Kouč Rudých ďáblů hledá pro Ibru stále nové a nové superlativy. Zvláště teď, kdy švédský snajpr střílí gól za gólem a táhne Manchester United tabulkou Premier League vzhůru. A to všechno v pětatřiceti letech. „O deset let mladší útočníci by museli být v sedmém nebi, kdyby do Premier vstoupili a zářili v ní jako on. A to přitom Zlatan nemá zapotřebí nikomu nic dokazovat,“ velebil Mourinho svého svěřence Zlatana Ibrahimovice.

Foto: Carl Recine, Reuters

Paul Pogba gratuluje ke gólu Zlatanu Ibrahimovicovi.

Článek

Je skutečně famózní, jak rychle a dokonale se Ibrahimovic na scéně Premier League adaptoval. „V nejtěžší ligové soutěži světa," připomínal okamžitě José Mourinho, že po zastávkách v Holandsku, Itálii, Španělsku a Francii, přišel Ibra do Anglie vlastně už na sklonku kariéry, a přesto si ji podmaňuje.

„Máte rádi červené víno? Čím je starší, tím je lepší. Jako já," smál se dobře naložený švédský legionář poté, co v posledním kole Premier League sestřelil West Bromwich Albion hned dvěma góly, takže v tuto chvíli jich má na kontě jedenáct a mezi ostrovními kanonýry figuruje na třetí příčce za Diegem Costou z Chelsea a Sánchezem z Arsenalu.

„Je mi sice pětatřicet, ale cítím se na dvacet. Kdyby bylo na mě, mohu hrát klidně do padesáti," prohlásil Ibrahimovic.

Z hokejové superstar Jágra si ovšem příklad a inspiraci nebere, byť se česká legenda i v nehokejové Británii dostala nyní na přední místa ve zpravodajství některých webů. Má jiný velký vzor...

„Líbil se mi Muhammad Ali. Způsob, jak si vedl, jak mluvil, jak reagoval na kritiku. Motivoval mě, z jeho příkladu jsem čerpal nový a nový adrenalin, když jsem každý den tvrdě trénoval anebo když jsem hrál. Chtěl jsem být jako on. Globálním sportovcem, o kterém by mluvil celý svět i poté, až jednou skončí nebo až tady nebude. Od mládí jsem se chtěl stát součástí historie," přiznal Ibrahimovic v rozhovoru pro A-Z Sportswear.

Hned také dodával, že Švédsko pro něho bylo malé a nikdy by se nespokojil jen s tím být velebený a oslavovaný pouze ve své zemi.

„Nechtěl jsem být jako ostatní. Švédsko? To pro mě představovalo jen snídani při hodování, které jsem si naplánoval," volil osobitý příměr Ibra, který na cestě za slávou a světovým uznáním získal ligové tituly s Ajaxem Amsterdam, Juventusem Turín, Interem Milán, Barcelonou, AC Milán a Paris Saint-Germain.

Titul z Premier League mu chybí, ale všem dnům není konec. A sezónám na Ostrovech rovněž ne.

„Zabydluji se tady a cítím se dobře. Hrál jsem už v různých zemích a ligových soutěžích, takže vím, že je potřeba přizpůsobit tělo způsobu hry, který se v nich praktikuje,": vysvětloval svou promptní adaptaci na ostrovní styl fotbalu Ibrahimovic, který v letošním kalendářním roce nastřílel v reprezentačních a klubových barvách už 48 gólů a jen dvě trefy mu chybí k tomu, aby vyrovnal osobní rekord z roku 2012, kdy dal 50 branek.

Reklama

Související témata: