Hlavní obsah

Nymburk si ve finále basketbalové ligy vynutil sedmý zápas

NYMBURK

Basketbalisté Nymburka v dnešním šestém finálovém utkání dokázali v domácím prostředí zdolat Opavu a vyrovnali stav série hrané na čtyři vítězství na 3:3. O ligovém šampionovi tak rozhodne až sedmý zápas v neděli na ostravské palubovce, kde Opava hraje kvůli disciplinárnímu trestu.

Foto: ČTK

Nymburský Ashante Johnson (vpravo) proniká přes opavského Branko Rajevace ve finále basketbalové ligy. Nymburk si vítězstvím udržel šanci na titul.

Článek

Dnešní duel odstartovala strhující první čtvrtina. Oba týmy nasadily ďábelské tempo a Nymburk nepřibrzdil ani smolný okamžik z první minuty, kdy se zranil jeho kapitán Novotný. Domácí vsadili na agresivní obranu, v útoku se spolehli na amerického střelce Johnsona a na konci čtvrtiny si vytvořili sedmibodový náskok. Ten trpělivou hrou drželi až do jejího závěru.

Úvod poznamenala nervozita

Vynikající basket pokračoval i po první přestávce a domácí vedli v jednu chvíli až o jedenáct bodů. Takový náskok platil ještě minutu před poločasem, ale pak začal Nymburk zmatkovat v útoku a zkušení obhájci titulu se během minuty přiblížili především díky Suchardovi a Stuchlému až na čtyřbodový rozdíl. Domácí trenér Jiří Růžička u postranní čáry marně naléhal na své svěřence, ať s útokem nespěchají.

Po návratu ze šaten ze zdálo, že Opava se chytila a nervózního soupeře přehraje. Beneš dal v krátkém časovém sledu čtyři body a zasloužil se o vyrovnání. Domácí však kritický moment zvládli výtečně, za tři minuty vedli už 61:54 a školáckých chyb se na druhé straně dopouštěli Slezané. Nymburk se vezl na vlně euforie a třetí čtvrtinu dokončil s dvanáctibodovým náskokem.

Domácí drama nepřipustili

Hosté v té chvíli na rozjetého protivníka neměli. V posledním dějství se pokoušeli o zázrak Beneš a hlavně Czudek, který rychle nasázel tři trojky. Opava se díky nim dotáhla na sedm bodů a necelých pět minut před koncem se zdálo, že na nymburské palubovce se schyluje k dalšímu dramatu.

Výsledek - finále, 6. zápas:
Nymburk - Opava 99:85 (27:20, 50:46, 75:63)

Opavané se ale o naději připravili sami. V obraně nedoskočili třikrát za sebou odražený míč a tím ztratili všechny naděje na úspěch. Domácí se uklidnili a před bouřící halou dohrávali v euforii. Nakonec jim chyběl jen bod k tomu, aby Opavu vyprovodili na zpáteční cestu domů potupnou "stovkou".

Kouč Opavy: Soupeř byl dnes jasně lepší

Nymburský kouč Růžička si po utkání, v němž jeho svěřenci odvrátili opavský "mečbol", zhluboka vydechl. "Jednu chvíli jsem o našem vítězství pochyboval, když jsme na konci prvního poločasu ztratili nadějný sedmibodový náskok. V poločase si kluci dali říct a díky kolektivnímu výkonu dotáhli zápas do vítězného konce," radoval se Růžička. Přiznal, že Nymburk zdravě vyhecovaly sebevědomé výroky opavských hráčů před zápasem.

Zklamaný trenér Opavy Slobodan Nikolič označil výhru Nymburka za zaslouženou. "Dnes byli jasně lepší," uznal. Za rozhodující okamžik utkání označil moment, kdy do konce chybělo necelých pět minut a jeho svěřenci se přiblížili soupeři na sedmibodový rozdíl. "Ale pak jsme nezvládli čtyři doskoky v obraně a o poslední možnost zvratu jsme se tak vlastně připravili sami. Domácí nám pak už nedovolili dostat se zpět do hry," litoval.

Reklama

Související témata: