Hlavní obsah

Škorpil: Lepší porazit Slavii na úvod než v sedmém kole

LIBEREC

Dlouhých sedm let pražská Slavia v Liberci neprohrála, až v neděli na úvod nového ligového ročníku pod Ještědem padla. „Konec jedné statistické série těší, výhra v prvním utkání nové sezóny ale ještě víc. Má pro nás totiž daleko větší význam, než kdybychom Slavii porazili třeba někdy v sedmém kole,“ kvitoval trenér Severočechů Ladislav Škorpil skalp obhájce titulu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Liberecký trenér Ladislav Škorpil je se startem do ligy spokojen.

Článek

Nemusel se vracet zase až tak daleko do minulosti. „Loni mělo mužstvo po devíti kolech jen šest bodů a od nepovedeného úvodu se pak samozřejmě odvíjela celá sezóna,“ připomínal liberecký kouč moment, kdy uprostřed uplynulého podzimu střídal v Liberci svého předchůdce Michala Zacha, aby se pokusil zachránit ztracené.

Nad Severočechy práskal bič

Zčásti se mu to povedlo, neboť se dostal se Severočechy do pohárové Evropy, čímž ale na sebe i na hráče ušil v nové sezóně další bič. Letos má uspět nejen v lize, ale i v kvalifikaci o účast v Poháru UEFA, kde jeho tým narazí na slovenskou Žilinu.

„Náročná série, která nás čeká, není vůbec jednoduchá. Nejprve Slavia, pak jedeme do Brna, hostíme ambiciózní Teplice a mezi tím si dáme pohárový zápas se Žilinou,“ recitoval Ladislav Škorpil sled utkání, jak ho Liberci přiřkl los.

„A k tomu navíc bič, který na sebe ušijeme v generálce na ligový podzim tím, co předvedeme,“ připomněl nepovedené přípravné zápasy s Kladnem, Soluní či Bohemians, po nichž kluboví bossové lomili rukama a děsili se toho, co v prvních utkáních přijde. „Samozřejmě že nepovedený start do ligy by se promítl do atmosféry v kabině i v celém klubu, pochopitelně že je otázkou, zda by se takovéto břímě nepřeneslo i do pohárové kvalifikace se Žilinou,“ meditoval Škorpil, i když už ho hřál skalp mistrovské Slavie.

„Teď ho ale musíme potvrdit v Brně a i v dalších zápasech, protože samotné vítězství nad Slavií by bylo k ničemu, kdybychom k němu nepřidali další body,“ uvědomoval si kapitán Severočechů Tomáš Janů, že výhra nad Pražany v úvodním podzimním dějství by byla k ničemu, kdyby mělo zůstat jen u ní.

Tři body jsme odevzdali, uznal Jarolím

V libereckých řadách vyvolalo vykročení do nové sezóny pochopitelně optimismus, pro mistrovskou Slavii bylo naopak důvodem k prvnímu vážnému podzimnímu zamyšlení. „Hlavně proto, že jsme domácím cestu za vítězstvím hodně usnadnili. Příliš komplikovanou hrou a lacině ztrácenými míči v první půli, standardními situacemi, které jsme nezvládali a jimiž jsme dostávali Liberec do hry, zrovna tak,“ pojmenovával trenér Karel Jarolím příčiny, proč to hlavně do přestávky v řadách jeho týmu tolik skřípalo.

Pochopitelně, mohl poukazovat na to, že vedoucímu gólu Severočechů předcházel při nepovedené ofsajdové pasti Nezmarův faul (Karel Jarolím: „Bránění ve hře tam bylo!“), i on sám ale viděl a cítil, že to ve hře jeho týmu skřípe. Proto střídání, proto rošády v rozestavění…

„Po půli už jsme začali hrát to, co jsme si předsevzali, vytvořili si tlak, vyrovnali skóre a měli na to, abychom rozhodli. Jenže bohužel, stal se opak – inkasovali jsme gól ze třicet metrů, což je vzdálenost, s níž bychom si měli poradit,“ věděl slávistický kouč moc dobře, že po výkonu a spoustě šancí ve druhém poločase si jeho tým prohrál zápas sám. „Však říkám, že jsme domácím tři body odevzdali,“ uznal Karel Jarolím poté, co se jeho tým vracel v neděli v noci z Liberce po sedmi letech s prázdnou.

Reklama

Související témata:
  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.