Hlavní obsah

Ústí vyhrálo v semifinále první ligy na nájezdy, vyrovnalo i Brno

BRNO

Hokejisté Ústí nad Labem i brněnské Komety vyrovnali po druhých semifinálových zápasech první ligy průběžný stav sérií na 1:1. Ústečtí v pátek porazili Hradec Králové 3:2 po samostatných nájezdech, Kometa zdolala Chomutov 4:2. Třetí zápasy se hrají v pondělí.

Článek

V Ústí rozehráli zápas aktivněji hosté, ale první gól dalo v 11. minutě domácí mužstvo, které potrestalo Filipovo vyloučení. V závěru přesilovky překonal brankáře Koutského Klobouček. Poté se ale gólman Východočechů vyznamenal, když zneškodnil Čalounovu střelu.

Hradec vyrovnal v 29. sekundě druhé třetiny. Karlíček dostal puk do jízdy od Fořta a střelou švihem překonal Salfického. V závěru druhé třetiny Ústí nevyužilo početní převahu pět na tři, dvojnásobná přesilovka Severočechů však pokračovala i v úvodu třetí třetiny a domácím znovu získal vedení obránce Němeček, který propálil Koutského.

Při vyloučení Bolfa a Pazourka se domácí ještě stačili ubránit, ale poté šel na trestnou lavici Heřman a Fořt srovnal skóre na 2:2. V závěru řádné hrací doby se hra přitvrdila a ústecký Sklenička dostal za faul na hlavu protihráče trest do konce utkání.

Zápas dospěl do prodloužení a přes útočnou snahu obou týmů rozhodly o vítězi až samostatné nájezdy. Ve čtvrté sérii rozhodl o šťastném vítězství domácích hráčů kapitán Jan Čaloun.

Brnu se vyvedla poslední třetina

Brnu vyšla v druhém semifinále proti Chomutovu střelecky závěrečná třetina, kdy domácí po brankách Kántora a Puchera v rozmezí jediné minuty rozhodli o vítězství 4:2. Další dva zápasy se budou hrát na severu Čech, pak se série vrátí do Brna.

Chomutov po čtvrtečním vítězství dával od začátku najevo, že nemíní spěchat do útoku. Trpělivě bránil už od středního pásma, a pokud toto území aktivně hrající Brňané překonali, tak se jen s obtížemi dostávali k zakončení. V brance vynikal stejně jako v prvním souboji Hanuljak. Chomutov čekal na příležitost, spoléhal hlavně na rychlé a přímočaré protiútoky. Ale i těm chyběla v koncovce přesnost.

Přesto se čekání na příležitost Chomutovským vyplatilo. Hned v úvodu druhé třetiny zasedl po Dlouhém na trestnou lavici i další domácí útočník David. Přesilovce soupeře pěti proti třem se už domácí hokejisté neubránili a chomutovský hrdina prvního zápasu Skořepa, který rozhodl čtvrteční prodloužení, po Hlinkově přihrávce otevřel skóre utkání.

Po vedoucí brance na chvíli Kometa vypadla z role, nervozita se projevovala hlavně při nepřesném zakládání protiútoků. Postupně ale Brňané přidali do svého herního rejstříku i buldočí zarputilost v osobních soubojích. Ke zvratu jim napomohl po půlhodině hry dvěma vyloučeními chomutovský Mikšovic.

Kometa dostala soupeře pod tlak

V bouřlivém kotli dostala Kometa soupeře při přesilovkách pod drtivý tlak. Vyrovnat se podařilo Brabencovi, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před Hanuljakem a jeho střela doklouzala pod chomutovským brankářem pomalu do sítě. Při druhé přesilovce se po akci Puchera s Brabencem prosadil obránce Kántor, který prostřelil hradbu těl před gólmanem.

V poslední třetině Chomutov ve snaze o zvrat vsadil na útočnou taktiku. Po chybě brankáře Hyláka, který nepokryl pod sebou ležící kotouč, Grof vyrovnal. Na tento gól ale Brňané pohotově odpověděli. Nejdříve dělovkou překonal Kántor chomutovského brankáře podruhé, o minutu později ujel Pucher a ostrou střelou zápěstím přímo do horního růžku přidal čtvrtou branku.

V hodně nervózním závěru nebyla nouze o časté tvrdé osobní střety. Napjatá atmosféra vyvrcholila 16 sekund před koncem pěstním soubojem, v němž domácí Kántor poslal hned prvním úderem na led Fina Toivinena. Oba si vysloužili vedle pětiminutového trestu i vyloučení do konce zápasu.

Semifinále play-off první hokejové ligy - 2. zápasy:
Ústí nad Labem - Hradec Králové 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 11. Klobouček, 41. Němeček, rozhodující nájezd Čaloun - 21. Karlíček, 51. Fořt. Rozhodčí: Pešina, Ondřej - Matějíček, Dančišin. Vyloučení: 9:10, navíc Sklenička (Ústí) do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 4756. Stav série: 1:1.
Kometa Brno - Chomutov 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky: 36. a 50. Kántor, 31. Brabenec, 51. Pucher - 24. Skořepa, 49. Grof. Rozhodčí: Blecha, Hribík - Skopal, Rittich. Vyloučení: 7:10, navíc Kántor - Toivonen oba 5 min. a do konce utkání, Trefný (Chomutov) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: