Hlavní obsah

V brance Ústí dostal přednost mladík Francouz a s hvězdami Chomutova si poradil

Postavit do branky ostříleného Zdeňka Orcta, nebo náhradníka Pavla Francouze, který nemá tolik zkušeností, ale dosud měl v play off 1. ligy skvělá čísla? Takové bylo dilema trenérů hokejistů Ústí nad Labem před finálovou sérií s Chomutovem. Nakonec vsadili na toho druhého a udělali dobře - teprve dvacetiletý Francouz přiváděl kanonýry Chomutova k šílenství a kapituloval pouze jednou.

Foto: HC Lasselsberger Plzeň

Pavel Francouz

Článek

Teprve nedávno jste se dozvěděl, že v prvním finále nastoupíte, jak jste se připravoval?

Věděl jsem to asi dva dny, tak jsem si to v hlavě tak nějak všechno přemítal. Snažil jsem se co nejlíp připravit jak fyzicky tak psychicky a taky jsme všichni pilně trénovali.

Asi poprvé jste chytal takhle důležitý zápas, byl jste nervózní?

Ani ne, pro nervozitu není místo. Od toho tu jsem, abych byl připraven, když mi trenér řekne. Hodně mi pak v zápase pomohlo, že jsme na Chomutov hned od začátku vlétli a měli víc šancí. Protože kdybych brzo inkasoval, tak to mohlo být zase o něčem úplně jiném.

Na druhou stranu to pro brankáře není úplně ideální, když nemá tolik práce

V první třetině jsem se musel pořád soustředit na každou situaci, nesměl jsem podcenit žádný puk. Snažil jsem se v bráně i pořád nějak hýbat, abych tam nezmrznul.

Chomutov má v kádru řadu známých jmen, měl jste z některých respekt?

Duda, Hruška, Kraft... Především u nich bylo znát, jak jsou to výborní hráči. Ale zmínil bych třeba i Honzu Stránského, který tam měl několik dobrých šancí.

Pochytal jste všechny šance kromě jedné, mrzí, že nevyšla ta nula?

V play off už se nehraje na statistiky, ale na vítězství, takže je to úplně jedno. I kdybysme dostali třeba osm gólů a prohráli, tak by mi to vůbec nevadilo.

Jednou vás zastoupil obránce Jeřábek, který skočil do střely před odkrytou bránou

Já jsem mu pak poděkoval, protože mě zachránil. Chomutov nás tam úplně vyšachoval, ale Kuba tam naštěstí skočil do střely a trefili ho.

Jeřábka jste mohl pochválit, ale co jste si asi pomyslel o spoluhráčích, kteří vás v závěru vyhozením puku poslali dvakrát do tří?

Tak je mi jasné, že to nikdo z nich neudělal schválně, takže jim přece nebudu nadávat. Udělali to v nejlepším úmyslu, chtěli nás zbavit tlaku a rychle vydhodit puk ze třetiny, bohužel se jim to povedlo za mantinel.

Udělat to dvakrát za sebou, to se ale jen tak nevidí

Je pravda, že v takové chvíli, kdy prohráváte o jeden gól těsně před koncem zápasu, to jsem teda opravdu ještě nezažil. Měli jsme smůlu, ale zároveň i štěstí, že to soupeř nepotrestal.

Reklama