Hlavní obsah

Po frustraci ze sestupu chceme s novým týmem bojovat o návrat, říká chomutovský trenér Kopřiva

Chomutov

Hokejový Chomutov se nezříká role jednoho z hlavních favoritů první ligy. Klub prošel po jarním sestupu z extraligy velkou proměnou v realizačním týmu i v hráčském kádru. A nevděčnou, ale zároveň motivující úlohu vrátit Piráty zpátky mezi elitu vzal na sebe zkušený kouč Břetislav Kopřiva. Má bohaté trenérské zkušenosti z extraligy, které hodlá využít ve prospěch chomutovských hokejistů. „Vážím si kluků, kteří sem v těžké situaci přišli,“ říká Kopřiva v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Břatislav Kopřiva, trenér hokejistů Chomutova.

Článek

Vaše jméno je v hokejovém dění nejčastěji spojováno s Třincem, který jste společně s tehdejším trenérem Pavlem Markem přivedl k mistrovskému titulu v roce 2011. Co to pro vás znamenalo?

Byl to pro Třinec a tudíž i pro mě neskutečný úspěch, dosáhli jsme na vrchol. Oceláři na něj dlouho čekali, takže tam zavládla velká spokojenost. Oslavy byly veliké, prostě zážitek. Od té doby Třinec na druhý titul čeká, a jelikož má letos vynikající kádr, tak všem přeji, ať to vedení klubu i hráčům vyjde. Mám tam pořád hodně známých.

Kam jste se poděl po odchodu z Třince?

Dělal jsem skauta v pražské Slavii. Sledoval jsem dál extraligu. Pak jsem stejnou práci vykonával pro Slovan Bratislava už v KHL. A letos v létě jsem dostal nabídku z Chomutova.

Klub prožíval po sestupu z extraligy frustraci a zklamání. Bylo těžké kývnout na trenérskou funkci?

Vím, jaké nastalo období velkého rozčarování. Pořád tvrdím, že sestup Chomutova byl obrovskou škodou pro celý region. Ztratit extraligu je kruté, ale nezbývá, než budovat nové mužstvo. Neměli jsme ani čas na společnou letní přípravu, protože zůstalo asi jen pět hráčů. Vážím si kluků, kteří sem přišli.

Co byste ale řekl k odchodům zkušených hokejistů, kteří byli u pádu Chomutova?

Dalo se to čekat. Trošku se sáhlo na finance, které se hlídají. Snížily se smlouvy hráčů, takže odchody souvisely i s ekonomickými důvody. Už tady nejsou David Hruška, Bartečko, Jarda Svoboda, Josef Straka, Balej, Malec, Kubinčák, Krstev, Půlpán, Bomersback a mnozí další.

Jste spokojen s doplněním kádru?

Už jsem naznačil, že jsme se zaměřili na kluky, kteří mají extraligovou výkonnost a tudíž předpoklady být přínosem v první lize. Třeba Tonda Dušek z Liberce hrál jeden čas v první lajně po boku Petra Nedvěda, další útočník Lukáš Květoň odvedl práci v Českých Budějovicích i posléze v Mountfieldu Hradec Králové. Novou akvizicí je Vladimír Růžička mladší ze Slavie. Měli jsme o něj zájem hned po minulé sezóně, ale dal přednost zkoušce v KHL a taky se o něj zajímali ve Finsku. Nakonec se rozhodl pro Chomutov a chce nám pomoci. Do branky jsme přivedli mého jmenovce Miroslava Kopřivu. Očekáváme, že naváže na svoje výkony z Kladna, Slavie i Slovanu Bratislava.

Chomutovskou specialitou je i šest hráčů ze zámoří. Jak jste na ně přišli?

Na jejich příchodu se podílel sportovní manažer Boris Čapla, který dobře zná německou bundesligu. McGregora jsem trénoval už v Třinci. Finanční nároky cizinců nejsou přehnané, přitom mají dobrou hokejovou úroveň a navíc mohou tým takříkajíc okysličit.

První liga by nemusela být na okraji zájmu. Jak se na ni těšíte?

Jsem rád, že přitahuje i velké osobnosti českého hokeje. Byl jsem na pondělním zápase Kladna v Mostě, kam přišli lidi asi i kvůli Jardovi Jágrovi, který stál na kladenské střídačce. Chomutovu se snaží pomáhat reprezentační trenér Vladimír Růžička po dohodě s hlavním majitelem klubu panem Veverkou starším. S Vláďou Růžičkou konzultujeme věci, bavíme se o hokeji a jsme za to rádi.

Stanovili jste si cíl pro základní část první ligy?

Bylo by nejlepší ji vyhrát a mít výhodu v play-off. Vycházím z třinecké praxe v extralize, kdy jsme také ovládli základní část a pak zužitkovali domácí prostředí v těžkých bitvách. Ale to předbíháme, vždyť jsme teprve na začátku sezóny a soutěž poběží bez přestávky osm měsíců.

Reklama

Související témata: