Hlavní obsah

Hokejová Slavia nechce být falešně skromná. Jenže příklad Kladna je pro ni varováním

Praha

Nechtějí se schovávat za fráze, hned v první sezóně v druhé nejvyšší hokejové soutěži by si chtěli vybojovat návrat do extraligy, kterou letos po jednadvaceti letech opustili. Hokejová Slavia týden před startem sezóny hlásí, že jednoznačným cílem je postoupit do baráže o extraligu, v níž už bude všechno otevřené. Dobře si ale sešívaní uvědomují, že to nebude jednoduchý úkol.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér Slavie Pavel Hynek.

Článek

„Po našem nešťastném a tragickém sestupu jsem slýchal spekulace, že jde o cílené rozhodnutí, že Slavia skončí a zanikne. Jenže tak tomu určitě nebylo a ukázaly to i poslední měsíce. Angažování Luďka Bukače mladšího i zkušených trenérů Pavla Hynka s Milanem Razýmem přesvědčují veřejnost o opaku," prohlásil na středeční tiskové konferenci majitel Slavie Vladimír Pitter.

Červenobílé po jejich pádu o soutěž níž opustila téměř celé kostra jejich týmu, a tak Bukač mladší, který obsadil nově zřízený post sportovního manažera, musel narychlo začít budovat nový kádr takřka od základů. „Naší prioritou bylo oslovit všechny hráče, kteří tu hráli extraligu, jenže ne všichni tu zůstali a budovat nový tým bylo strašně těžké. Ale zvládli jsme to a věřím, že současné mužstvo bude konkurenceschopné," řekl Bukač.

Letní změny v kádru Slavie
Příchody
Peter Hraško - obránce
Milan Hruška - obránce
Alexandr Hylák - brankář
Štěpán Jeník - obránce
Tomáš Jiránek - útočník
Lukáš Jurík - útočník
Pavel Kašpařík - útočník
Jaroslav Markovič - útočník
Tomáš Micka - útočník
Petr Punčochář - obránce
Odchody
Jaroslav Bednář - útočník
Tomáš Divíšek - útočník
Dominik Furch - brankář
Miroslav Holec - útočník
Jan Kolář - útočník
Jan Novák - obránce
Michal Poletín - útočník
Jakub Sklenář - útočník
Jan Stránský - útočník
Adam Svoboda - brankář
Petr Šenkeřík - obránce
David Štich - obránce
Marek Tomica - útočník
Juraj Valach - obránce
Tomáš Vlasák - útočník

Po uplynulém nepovedeném ročníku klubové vedení odvolalo kouče Josefa Beránka, jehož nahradil Pavel Hynek s asistentem Milanem Razýmem. „Tým jsme budovali za pochodu a postupně. Kdyby mi někdo v květnu řekl, že se nám podaří sestavit takhle kvalitní mančaft, nevěřil bych mu. Mám z toho dobrý pocit, kluci chtějí pracovat a zlepšovat se," těší Hynka, jehož největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu s Pardubicemi v roce 2012.

„I já cítím, že tým je poskládaný tak, abychom v první lize atakovali přední příčky. Očekávám, že bez problémů projdeme do play off a cílem je dostat se do baráže. V ní už je to loterie, stát se může cokoliv, což jsme si letos vyzkoušeli. Otevřeně říkám, že se chci do extraligy vrátit co nejdřív," vyhlašuje Bukač.

Jenže postupové ambice nebude mít jen Slavia, do extraligy se chtějí vrátit Kladno, České Budějovice, Jihlava, silná by měla být i Třebíč. A právě příklad Rytířů, kteří z extraligy spadli loni a pak zůstali v první lize už ve čtvrtfinále, je pro červenobílé zdviženým prstem.

Výsledky Slavie v přípravě:
Jihlava 3:4SN
Karlovy Vary 5:2
Benátky nad Jizerou 1:3
Karlovy Vary 3:5
Litoměřice 3:4SN
Junosť Minsk 1:8
Poprad 7:3
Graz 1:2
Sparta 1:5
Ústí nad Labem 3. září

„Příklad Kladna je pro nás varováním. Zachovalo dvě pětky top hráčů z extraligy, jenže stejně pak bylo v polovině základní části desáté a nakonec skončilo hned na začátku play off. Nemám rád velkohubá prohlášení, ale my si prostě nemůžeme dávat jiné cíle než udělat baráž a pokusit se o postup. Cokoliv jiného by byla falešná skromnost," tvrdí Hynek, který sice není spokojený, že Slavia v přípravě prohrála sedm z devíti zápasů, na druhou stranu ale pro něj nejsou výsledky před startem sezóny tím nejdůležitějším měřítkem připravenosti týmu.

Po jedenácti letech strávených v O2 areně se Slavia vrací zpátky do vršovického Edenu, kde bude nastupovat k domácím zápasům. A rapidním způsobem musela zredukovat rozpočet na sezónu. Ten se v minulých letech pohyboval okolo 100 miliónů. „Jdeme dolů minimálně o čtyřicet procent, budeme se pohybovat v rozmezí 50 až 60 miliónů. Už nebudeme dostávat příjmy od BPA, která v první lize není marketingovým partnerem, pochopitelně byla ukončena spolupráce s generálním partnerem O2 arenou a potažmo firmou Bestsport (vlastník a provozovatel haly v Libni). Zase ale nebudeme mít takové výdaje, nebudeme muset platit dvě haly a významně ušetříme i na hráčských platech," sumarizuje Pitter.

V případě návratu do extraligy by však Slavia musela řešit, kde by nastupovala doma. Eden totiž nesplňuje parametry extraligového stadiónu, i když pro některé duely už v minulosti výjimku dostal. Do O2 areny se navíc od této sezóny nastěhovala Sparta. „Na druhou stranu je ve světě běžné, že na jednom stadiónu hrají dva týmy. Ale je to předčasné řešit," tvrdí Pitter. „Myšlenkou a cílem je ale zůstat v Edenu, je třeba to ale převést do reality. Teď to ale nemá smysl řešit. Až časem je možné udělat kroky pro to, aby se podařilo s Edenem něco udělat. Dokážu si představit, že hala pro pět nebo šest tisíc by byla pro Slavii dostačující," zakončuje slávistický majitel.

Vrátí se hokejisté Slavie příští rok do extraligy?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 2503 čtenářů.

Reklama

Související témata: