Hlavní obsah

Zatím mám v hlavě jen tenhle turnaj, tiší Salák spekulace o nominaci pro MS

Malmö

Velice vyzrálý výkon předvedli čeští hokejisté na úvod Švédských her. Ofenzivně naladění domácí byli v zakončení impotentní a proti konečnému skóre 2:0 nedokázali zaprotestovat byť jediným zásahem. Pokud se vzorně bránící Češi dostali do problémů, severskými větry ošlehaný brankář Alexander Salák byl na svém místě.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Jesper Fasth ze Švédska (vlevo) českého brankáře Alexandra Saláka nepřekonal.

Článek

Lepší vstup do turnaje jste si snad vysnít nemohli. Jak byste jeho herní projev porovnal s tím minulým v nepovedeném utkání proti Švédsku na turnaji v Moskvě?

Nejdříve bych zopakoval, že všichni podali opravdu výborný výkon. Hráli jsme jako tým. Ani si nemyslím, že Švédové dnes měli nějakou velkou šanci nebo přečíslení. Porovnávat to s tím minulým zápasem, to mi přijde zbytečné...

Proti švédským soupeřům jste zasahoval s ledovým klidem. Je to i tím, že švédské protivníky znáte z působení v Elitserien?

Některé kluky znám, to je pravda, takže trochu tuším, co od nich očekávat, ale na druhou stranu i oni znají mě. Je to tedy vyrovnané.

Večerní taktickou partii z velké části rozhodovaly výkony brankářů a obran. Dal se tenhle přístup nějak porovnat s klubovým hokejem ve Švédsku?

Dnešní hokej je o defenzívě. Kdo chce zápasy vyhrávat, musí u ní začínat. Jestli si někdo myslí, že co zápas, to přestřelka, plete se. Švédská liga je navíc hodně defenzivní obecně. Jak se blíží play-off, je to jen víc vyrovnané a nervózní.

Češi kontrolovali vývoj zápasu a soupeře nepouštěli do žádných velkých šancí. Očekával jste, že s takovým nasazením český tým do utkání nastoupí?

Už jsme na to byli hrozně naladění a bylo znát, že jsme sem nepřijeli jen tak za zábavou a že chceme hrát dobrý hokej a vyhrávat. Za dnešní výkon si spoluhráči zaslouží velkou pochvalu.

Vedle dobré obrany jste podal výborný výkon i vy. Hlavně v první třetině vás protivníci zasypávali množstvím střel. Vnímáte tento výkon jako směrodatný vzhledem k mistrovství světa?

Jsem strašně rád, že si tu můžu zahrát s tak kvalitními spoluhráči a zatím se soustředím na tenhle turnaj, kde společně chceme pro Českou republiku udělat dobrý výsledek. Mistrovství začíná za dva, tři měsíce, a v tu dobu už to může být úplně něco jiného

Na dnešní utkání přišlo jen málo přes pět tisíc diváků. Co jste na atmosféru říkal?

Byl jsem trošku zklamaný, že jich nepřišlo víc, ale s tím my hráči nic neuděláme. I tak jsme se soustředili na náš výkon, takže to nehrálo významnou roli... To víte ale, že je zábava hrát před plným publikem, jsme však rádi, že jsme to tady dobyli a Švédy na domácím ledě porazili, což není úplně sranda.

Ve třetí třetině jste měl po jedné střele problém s maskou. Co se stalo?

Když jsem dostal pukem do masky, říkal jsem rozhodčímu, že by to mohl písknout, ale on se k tomu nějak neměl, tak jsem ji musel odhodit. Praskly mi v ní dva řemínky a přes molitan, který mi spadl do čela, jsem nic neviděl

Letos už jste proti Švédům chytal potřetí. Bylo tohle vaše vystoupení to nejpovedenější?

Já se na to opravdu nesoustředím, hodnocení nechám na vás.

České mužstvo čeká střetnutí s Finskem, myslíte, že můžete navázat na kvalitní výkon v obraně?

Určitě jo. Když plníme taktiku, tak to funguje. My jsme sem přijeli dobře naladění, všichni kluci makají na sto procent. Chceme dělat dobré výsledky a turnaj vyhrát.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama