Hlavní obsah

Tomík ve Zlíně našel ztracenou chuť na hokej

ZLÍN/PRAHA

Během angažmá ve švédské a ruské lize Róbert Tomík ztratil chuť na hokej, ale po návratu do Zlína ji slovenský útočník rychle našel a gólově se prosadil proti Slavii i Pardubicím. "Po dlouhé době jsem si zahrál pořádný hokej, což se mi naposledy poštěstilo právě ve Zlíně v úvodu sezóny, a konečně zase cítím, že mi trenér věří," říká spokojeně Tomík, jenž dal během dvou zápasů tři góly.

Článek

"Očekávání splnil do puntíku, ukázal se jako rozený střelec. Leškova řada si vytváří dost šancí a teď tam má zase hráče, který je umí proměnit," libuje si kouč Ernest Bokroš.

Právě zlínský trenér mistra světa z Göteborgu 2002 už v polovině října zrazoval od odchodu do Švédska, jenže Tomík měl v Malmö předem vyjednanou smlouvu. "Váhal jsem a trochu lituji, že jsem neposlechl, ale člověk nikdy předem úplně neví, do čeho jde, a já jsem chtěl o tu příležitost v cizině zabojovat." V sestavě posledního týmu švédské ligy vydržel jen dva měsíce a šel do Novosibirsku, kde ale odehrál pouze tři zápasy. "Obě zahraniční štace se nepovedly, bohužel jsem necítil důvěru. Když vás berou s tím, abyste střílel góly, ale hrajete jen čtvrtou lajnu, nechodíte na přesilovky, tak to se těžko prosazuje," říká s hořkostí v hlase.

Zažil jen zklamání

Přitom v Malmö nešel do neznámého prostředí, loni na jaře mu pomohl k postupu. "Měl jsem pocit, že mám v týmu nějakou pozici, jenže trenér sázel na jiné hráče. Předčasně tam končili i krajané Nedorost s Bartovičem, stejně jako čeští spoluhráči Duda a Moravec," vysvětluje Tomík.

Před Vánoci přemýšlel, jak dál, jenže Novosibirsk nebyla správná volba. "Rusko už nebylo ani moc v plánu, protože mám těhotnou ženu a na jaře čekáme druhé dítě. Svou roli ale sehrály peníze, sám však nevím, proč mě chtěli, když mi nedali vůbec šanci se ukázat," doplňuje 30letý střelec. "Vypadá to, jako bych se v cizině těžko adaptoval, a já přitom upřednostňuju hru v zahraničí, víc mi to vyhovuje a rád bych se i zdokonalil v angličtině. Jenže když vás někde berou jako zahraniční posilu, měl byste patřit k jádru mužstva a cítit důvěru, jinak ztrácíte chuť. Já už propadal apatii a váhal, jestli vůbec dál hrát," přiznává.

Ze Zlína je to blízko domů

Nyní Tomík uvítal možnost navázat na angažmá v dresu Hamé, i proto, že má blízko domů na Slovensko. "Měl jsem i jiné nabídky, ale už se mi nechtělo jít do cizího prostředí. Vrátil jsem se hodně znechucený a bylo dobře, že jsem si ve Zlíně stihl párkrát zatrénovat bez toho, abych hrál zápas. Ta frustrace trochu vyprchala," říká Tomík.

Doufá, že už nic podobného nezažije: "Nemůže být snad nic horšího, když pořádně nehrajete a vystřídáte tři kluby za sezónu. Až teď přišla velká psychická úleva."

Reklama

Související témata: