Hlavní obsah

Liberec - Třinec 1:2Hokejoví Oceláři ve finále urvali první výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Hrňa 0 : 1
37. Redenbach 1 : 1
38. Vrána 1 : 2
Záznam online reportáže

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

Do boje o Masarykův pohár vstoupili lépe hokejisté Třince. Na ledě vítěze základní části z Liberce vyhráli ve čtvrtečním prvním finále play off díky dvěma využitým přesilovkám 2:1, když se o góly postarali Hrňa a Vrána. Jediným domácím střelcem se stal Kanaďan Redenbach. Druhý zápas je na programu v pátek od 17 hodin, výhodu domácího prostředí mají znovu Bílí Tygři.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejisté Třince se radují z prvního gólu. Zleva Milan Doudera, Martin Růžička a Erik Hrňa.

Článek
Fotogalerie

Čestné vhazování provedl vítkovický obránce Jan Výtisk, jenž před třemi lety dovedl Tygry jako kapitán k historickému titulu a v letech 2005 až 2010 hájil také barvy Ocelářů. Pak už se šlo na věc a ostřílený bek s vyprodanými ochozy sledoval úvodní periodu finále, která se odehrála ve svižném tempu.

Tygři si vypracovali první velkou šanci. Ujíždějící Kvapil přenechal puk Lencovi, jenže proti jeho pěkné střele vymrštil lapačku Hrubec. Poté se zaskvěl mezi tyčemi na druhé straně Will, který vychytal Vránu. V 8. minutě odešel na trestnou lavici Ordoš a Oceláři 21 vteřin před jeho návratem na led udeřili, když Douderovu ránu od modré ztečoval do sítě špičkou hole Hrňa.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Filippi z Liberce a jeho důrazný atak Petra Vrány z Třince ve finále extraligy.

Ani ve druhé třetině nebylo o rušné momenty nouze. Nejprve Douderovi střelu z kruhu přizvedli liberečtí obránci do ochranné sítě. Poté ujel Kvapil, v přečíslení dva na jedno nabil Lencovi, ten však ani nadvakrát nepřekonal Hrubce. Následně liberecký gólman zneškodnil tutovku Ondřeji Kovařčíkovi a na opačném pólu si znovu vybral smůlu Lenc, jenž ve slibné pozici minul kotouč.

Liberečtí se obtížně prodírali přes střední pásmo, přesto ve 37. minutě slavili vyrovnání. Tečovaný puk se ocitl před brankou a číhající Redenbach ho po chybě Draveckého dopravil za Hrubcova záda. Jenže sotva dozněla radost na tribunách, měli Slezané svůj náskok zpět. Za nebezpečnou hru vysokou holí usedl za katr Zachar, Will sice zlikvidoval několik dorážek, na Vránův pokus bekhendem už ale nestačil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Liberce Roman Will během první třetiny úvodního finále jednou inkasoval.

Severočeši prahli po vyrovnání, ale Birner v početní výhodě minul. Na ledě se začalo trochu jiskřit. Do pošťuchování s Chmielewskim se nejprve pustil Vlach a poté Lakatoš.

Šest minut před koncem základní hrací doby měli Tygři k dispozici přesilovku, soupeře zmáčkli, ale Hrubec těsné vedení pro Oceláře udržel.

Dvě minuty a 34 sekund před vypršením šedesáté minuty si liberecký trenér Pešán vybral oddechový čas a jeho tým to zkusil na ledě v šesti. Brzy ovšem obdržel dvě minuty za krosček Hudáček a domácím se snaha o vyrovnání řádně zkomplikovala. Liberečtí ještě zkusili v samém závěru hru bez brankáře, Oceláři však první bod v sérii už uhájili.

Finále play off hokejové extraligy, 1. zápas:
Liberec - Třinec 1:2 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 37. Redenbach - 8. Hrňa (M. Doudera, Martin Růžička), 38. P. Vrána (Martinko, M. Doudera). Rozhodčí: Hodek, Kika - Gebauer, D. Hynek. Vyloučení: 3:3, navíc Gernát (Třinec) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 7500 (vyprodáno).
Liberec: Will - Kolmann, Derner, Hanousek, Šmíd, Havlín, Ševc, Doherty - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, L. Hudáček, Birner - Lenc, Filippi, M. Kvapil - Lakatoš, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.
Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, Galvinš, D. Musil, Dravecký, M. Doudera - Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski - Hrňa, Marcinko, Werek - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice