Hlavní obsah

Ex-třinecký Pletka dvěma góly poslal Liberec do semifinále

LIBEREC

Hokejisté Liberce postoupili do semifinále ČP play-off hokejové O2 extraligy. Vítěz základní části porazil v rozhodujícím sedmém zápase čtvrtfinále Třinec 4:2 a v semifinále změří síly s obhájcem titulu Spartou. Dvěma góly rozhodl o výhře Liberce bývalý hráč Třince Václav Pletka.

Článek

Liberec postrádal obránce Valdemara Jiruše, pro kterého po zranění pánve už sezóna skončila, a dalšího beka Jakuba Čuttu. Ten dostal jednozápasový disciplinární trest za seknutí Polanského v šestém zápase série. V dresu Třince už do hry naskočili Jan Peterek a Roman Čechmánek. Kapitán Ocelářů nastoupil po virovém onemocnění, brankářská jednička Čechmánek doléčil zranění pravděpodobně kolena.

Favorizovaní domácí ale měli bleskový start. Po 22 sekundách putoval hostující Štefanka na trestnou lavici, kde ale vydržel necelou půlminutu. Andrej Podkonický našel v ideální pozici mezi kruhy Leoše Čermáka, který překonal uzdraveného Romana Čechmánka. Domácí vítěz základní části byl v úvodu aktivnější, ale jeho hráči si vylámali zuby na výborném Čechmánkovi.

Třinec mohl vyrovnat ve 13. minutě, ale fantasticky zasáhl i Hnilička. Domácí gólman v akrobatické pozici vykopl puk vleže patou a vzápětí kotouč uklidili do bezpečí obránci Liberce.

Čechmánka sekl Podkonický

Bílí tygři zkoušeli na Čechmánka všechny zbraně, ve 13. minutě jej po odpískání sekl přes achilovky Podkonický. Sudí ale akci domácího forvarda neviděli a naopak osobní desetiminutový trest inkasoval protestující olympijský vítěz z Nagana. Vzápětí musel Čechmánek v oslabení čelit šanci právě Podkonického, pravým betonem zasáhl včas.

Po přestávce mohli hosté srovnat, nejprve se ale rychle stihl vrátit Krstev a vzápětí po průniku Kroupy nestihl prudkou přihrávku zpracovat Zálešák. Na druhé straně Čechmánek vychytal Pletku. Stejný hráč v polovině zápasu v další přesilovce orazítkoval pravou tyč Čechmánkovy branky.

Ve 32. minutě zbytečně při napadání fauloval Kroupu Čermák a Třinec výhodu dvou mužů v poli po jedenácti sekundách využil. K Lukáši Říhovi se odrazil puk od zadního mantinelu, třinecký útočník dostal čas na dvě dorážky a pod padajícím Hniličkou vyrovnal. Zápas měl tempo, diváci viděli velké množství osobních soubojů. Zvrátit vývoj zápasu mohl po katastrofální chybě domácího beka při rozehrávce v poslední minutě druhé třetiny Peterek, Hnilička holí puk vypíchl.

Třinci pomohly tyčky

Liberec mohl vstřelit gól znovu rychle po úvodním buly, hostům po pokusu Víška znovu pomohla tyč. A do třetice zvonila konstrukce třinecké branky po šikovném nahození Kočího.

Tlak domácích vyvrcholil vedoucím gólem. Tomáš Klimenta netrefil poskakující kotouč podle svých představ a plachtící puk skončil přesně pod horní tyčkou. Třinečtí reklamovali zakázané uvolnění, které podle jejich názoru měli v předchozí akci pomezní odpískat. Třinec dorazil v 52. minutě Václav Pletka v další přesilovce domácích. Bývalý hráč Třince využil zaváhání Pácala a dělovkou propálil Čechmánka.

Hosté mohli odpovědět nejlepším střelcem Třince v play-off Jurajem Štefankou, slovenský útočník ale puk úmyslně tečoval rukou a po konzultaci s videorozhodčím gól neplatil. Následující přesilovka ale snížení přinesla. Hnilička fatálně chyboval při rozehrávce u mantinelu a Miroslav Zálešák do prázdné branky snížil.

Pletka zařízl bývalý tým

Definitivně rozhodl svým druhým gólem v zápase Pletka, který v 58. minutě nalezl mezeru mezi Čechmánkovými betony. Gólman Třince dostal v závěru zápasu osobní trest za protesty po vyloučení Zálešáka.

Liberec po loňském výpadku v prvním kole play-off proti Českým Budějovicím podobný kolaps nepřipustil a po výhře 4:2 v rozhodujícím sedmém zápase postoupil do semifinále. V tom od pondělí změří síly s obhájcem titulu Spartou Praha. Druhou dvojici vytvoří Pardubice a České Budějovice.

Bílí Tygři Liberec - Oceláři Třinec 4:2 (1:0, 0:1, 3:1) Branky a nahrávky: 1. L. Čermák (Podkonický), 48. Klimenta (Plodek), 52. Pletka (L. Čermák), 58. Pletka (Podkonický) - 32. L. Říha (Skořepa), 55. Zálešák (Polanský). Rozhodčí: Minář, Šindler - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:10, navíc Podkonický - Čechmánek, Frolo všichni 10 min. Zálešák do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 7500 (vyprodáno). Liberec: Hnilička - Moravec, Zíb, Krstev, Žabka, Kočí, Rýgl, Derner - Pletka, Podkonický, L. Čermák - Klimenta, Plodek, Víšek - Novák, Pabiška, S. Procházka. Trenéři: Paleček, V. Čermák a Kapoun. Třinec: Čechmánek (60. Vojtek) - D. Seman, Výtisk, Kroupa, Frolo, Kundrátek, Pácal, Frühauf - Kolusz, J. Štefanka, Skořepa - Korhoň, Polanský, Tomas - Hlouch, Peterek, Pavelek - Steber, L. Říha, Zálešák. Trenéři: Juřík, J. Daneček st. a Mach. Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.