Hlavní obsah

Liberec viděl dvě hokejové tváře Sparty

LIBEREC

Po dvou zápasech na libereckém ledě jsou Bílí Tygři od historického postupu do finále extraligového play-off vzdáleni stejně jako Sparta. V prvním duelu uvolněnou hrou sice snadno předčili nedůrazné obhájce titulu, kteří ale o den později razantně změnili styl a s větší agresivitou došli k vítězství, znamenajícímu srovnání stavu série.

Článek

„Jeli jsme do Liberce s touhou alespoň jednou vyhrát, takže můžeme být spokojeni. Špatný výkon v prvním zápase jsme si hned v kabině vyříkali a při druhém utkání už z nás sršela taková pozitivní energie,“ tvrdil nejlepší kanonýr Sparty v play-off Petr Ton.

„Věděli jsme, že hru musíme změnit a náš projev ve druhém zápase byl úplně jiný, ať už šlo o nasazení, tempo či rychlost. Snažili jsme se častěji střílet a víc chodit před branku. Ukázali jsme v Liberci dvě hokejové tváře, ale jen ta úterní může přinést úspěch,“ doplňoval další útočník pražského celku Tomáš Netík.

Nestačili bruslařsky

Liberec zjistil, že mistr nebude snadnou kořistí, jak by snad nasvědčovalo vítězství 5:2 z prvního utkání. „Dalo se čekat, že po té výrazné porážce zkušení sparťané něco změní a půjdou do druhého duelu s větší agresivitou,“ tvrdil nejlepší liberecký obránce Lukáš Zíb.

„Nedělalo nám problém ani tak to, že soupeř hrál důrazněji do těla, protože to už jsme zažili ve čtvrtfinále s Třincem. Spíš vadilo, že jsme nestačili bruslařsky. Nešly nám ani přesilovky, málo jsme se tlačili před branku,“ litoval po úterní porážce 1:2 útočník Andrej Podkonický.

Leoše Čermáka mrzely zahozené šance, a když v poslední minutě minul poloodkrytou branku, musel se u mantinelu krotit, aby zlostí nezlomil hokejku o plexisklo. „Byl jsem hodně vytočený. Dostal jsem se snad do tří podobných situací a ani jednu neproměnil.“

Porážka pomohla k obětavé hře

Sparťané věděli, že ve druhém utkání musí zabrat. „Sérii jsme rozhráli špatně a ten tlak, že bychom mohli odjíždět z Liberce se dvěma porážkami, nám pomohl k obětavé hře,“ prohlásil gólman Tomáš Duba.

Sparta vyhrála vůbec poprvé v historii na ledě téměř dva roky fungující Tipsport Areny. „Určitě to bude pro nás výhoda do pátého zápasu. Poznali jsme, že se i v jejich nedobytné tvrzi dá uspět,“ řekl Duba.

„My ale na Spartě chceme taky vyhrát, a když ne oba zápasy, tak jeden určitě,“ kontroval Zíb. „Duba je výborný dole, budu se snažit víc střílet do horní půlky branky,“ nabízel obránce s tvrdou ranou i recept na gólmana soupeře. „To je dobře, mně se moc dolů chodit nechce,“ usmál se Duba.

Liberec na domácím ledě citelně postrádal nemocného střelce Pletku. „Věřím, že virózu překoná a v pátek už bude schopen hrát,“ doufal kouč Josef Paleček, jemuž vrásky přidělalo i zranění dalšího z obránců Moravce. „Po absenci Jiruše je to další nepříjemná ztráta v zadních řadách.“ Sparta zase věří v návrat Kratěny, což by zvýraznilo její útočnou sílu.

Reklama

Související témata: