Hlavní obsah

APK o termínech nejednala, Vsetín má nedořešené dluhy

ÚSTÍ NAD LABEM

Dořešení termínové listiny měla původně na programu středeční valné hromady Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) v Ústí nad Labem, ale nakonec se k tomuto bodu vůbec nedostala. Zabránily jí v tom nedořešené dluhy Vsetína, kvůli kterým není jasné, zda nejhorší tým uplynulého ročníku extraligy dostane na novou sezónu licenci.

Foto: /www.hc-vsetin.cz

Ilustrační foto

Článek

Až po dalším jednání APK 6. června ve Velké Bíteši by tak mělo být jasněji, zda se bude hrát nejvyšší soutěž s patnácti, nebo jen se čtrnácti účastníky.

"Bohužel jsme se s ohledem na vývoj zasedání k termínové listině vůbec nedostali. Ukázala se řada nevyřešených problémů u klubu Vsetínská hokejová, které jsme nebyli schopni uzavřít vzhledem k tomu, že kompetentní zástupce Vsetína na valné hromadě chyběl," vysvětlil ředitel extraligy Stanislav Šulc novinářům odklad této otázky na mimořádně svolanou valnou hromadu. V Ústí totiž chyběl předseda představenstva vsetínského klubu Oldřich Štefl, jednání se zúčastnil jen sportovní ředitel Alexej Jaškin.

APK požaduje do 31. května situační zprávu o stavu svých pohledávek k 30. dubnu letošního roku a návrzích jejich řešení. "V návaznosti na to se bude rozhodovat, zda bude Vsetínu udělena licence. Poté budeme vědět, zda nás bude čtrnáct, nebo patnáct. Až potom bude schvalována termínová listina," řekl Šulc.

Výše dluhů vsetína je nejasná 

Kvůli Šteflově absenci prý nemá APK jasnou představu, kolik vsetínské dluhy činí. "Když tu nebyl, tak tu informaci nemáme. Máme představu, ale je to nesměrodatný odhad," připojil Šulc s tím, že ani přítomný Jaškin světlo do problému nevnesl. "Jako člověk, který se v klubu zabývá sportovními otázkami, sám konstatoval, že o finanční záležitostech v podstatě nic neví. Naše jednání nemohl obohatit o nějaké informace. Neúčast pana Štefla nás všechny zaskočila. Já sám jsem se dozvěděl až dneska tady v Ústí, že se z důvodu neodkladného jednání nezúčastní."

Na splacení dluhů mohl Vsetín použít loňskou garanci pro start v extralize sedm miliónů korun. Velká část ale má být vyčerpána za pohledávky ke konci února letošního roku. "Udělali jsme nějaké kroky 2. května, na základě kterých z té sedmimiliónové garance byl dán pokyn, že nějakých 6,2 nebo 6,3 miliónu už by mělo být odesláno. To je ale jen první krok, k jeho realizaci ale ještě nedošlo. Mělo by to proběhnout podle posledních informací plus minus koncem měsíce," podotkl Šulc.

Vsetín údajně dluží více než 2,7 miliónu korun Radku Bělohlavovi, na peníze z minulých sezón čekají například Libor Pavliš, Tomáš Demel, Tomáš Vak, Luboš Rob a další. "Do dvou miliónů se pohybovaly záležitosti, které vyplývaly ze žádostí hráčů, kteří se obrátili na APK. Další značnou část nevyřešených pohledávek přinesl sám pan Štefl jako soupis toho, co dluží svým hráčům a co oni sami navrhovali, aby touto cestou bylo realizováno. To jsou pohledávky, u kterých nebyl žádný rozpor," podotkl Šulc.

Čekají se další pohledávky 

Ředitel extraligy ale míní, že se objeví ještě další pohledávky. "S největší pravděpodobností se objeví. Na to, aby mohla být použita bankovní garance, je jednou z podmínek, že je možné použít na záležitosti, které jsou třicet dnů po splatnosti. To se 2. května nemohlo týkat březnových a dubnových odměn pro hráče," pokračoval Šulc. "Nikdo z nás nevidí do ekonomiky Vsetína a tím, že tady pan Štefl nebyl, jsem nemohli získat informaci o tom, jestli třeba březnové a dubnové výplaty zaplatili řádně, jak měli, nebo budou muset být řešeny nějakým takovým mimořádným režimem."

Kluby ve středu také dostaly návrh na drobnou modifikaci licenčních podmínek pro účast v nejvyšší soutěži, který se ještě bude dopracovávat. "Mají do 25. května prezidentu APK panu Jechovi poslat svoje připomínky k předloženému návrhu licenčních podmínek na příští sezónu. Ty bych nechtěl specifikovat. Jedná se o technické záležitosti, o dokladování ekonomické zdravosti klubu. Jsou tam upřesněny termíny a z toho plynoucí postihy nebo další kroky. Je to zatím v podobě návrhu a musí ho kluby schválit," dodal Šulc. Garanci na ročník 2007/08 ve výši sedmi miliónů korun musí kluby složit do 30. června.

V každém kole jeden tým nebude hrát 

V návrhu termínové listiny byl start nejvyšší soutěže stanoven na pátek 14. září a k odehrání 60 kol do 21. února měly být vedle dosavadních hracích dnů pátku a neděle využity i všechny dostupné úterky. V každém kole má mít jeden tým volno. Toho chce využít reprezentační dvacítka, kterou čeká na přelomu roku domácí mistrovství světa v Pardubicích a Liberci, a chce sehrát s odpočívajícími kluby přípravné zápasy.

Zápasů by se podle návrhu mohlo uskutečnit zhruba sedm až osm. Juniorský výběr by tvořili hráči, kteří nebudou mít pevné místo v kádrech extraligových oddílů. "K věci se musí vyjádřit samozřejmě svaz. Finanční režie by byla na klubech, ale svaz by musel hradit náklady spojené s působením juniorského mužstva," řekl Šulc pro server hokej.cz.

Reklama

Související témata: