Hlavní obsah

Šlégr: Málokdo věřil, že na Slavii můžeme vyhrát

PRAHA

Ještě před týdnem hokejisté Litvínova vyhlašovali, že cílem klubu je umístění do desátého místa, které zajišťuje účast v předkole play-off. Nyní Chemikům patří šesté místo a pokud by ho do konce základní části udrželi, do vyřazovacích bojů by se kvalifikovali přímo. „Chtěli bychom skončit do šestého místa,“ přehodnocuje cíle obránce Jiří Šlégr. Muž, který vítězným gólem rozhodl páteční bitvu na ledě pražské Slavie.

Článek

Jirko, výhra na ledě Slavie je pro vás s ohledem na postup do play-off ohromně cenná, že?

Všichni moc dobře víme, o co se nyní hraje. To, že jsme porazili takhle silné mužstvo, je pro nás daleko větší výhra než ty ostatní. Teď se láme chleba. Málokdo nám věřil, že na Slavii můžeme vyhrát. Sebevědomí se zvětší, ale i nadále musíme zůstat pokorní.

Litvínov již v devíti zápasech po sobě neprohrál v základní hrací době. Ukazuje tento fakt současnou sílu mužstva?

Hlavně musíme zůstat při zemi. nebo spíše při ledě... Abychom si nemysleli, že jsme někde na špici. Do konce máme ještě pět zápasů, které jsou pro nás strašně důležité. Bojujeme o šestku a chceme v ní být!

Klíčovým momentem byla ubráněná přesilovka Slavie z prostředku druhé třetiny, která trvala plné dvě minuty. Souhlasíte?

V každém případě. Všichni asi víme, že nějaký hokejový bůh existuje. V hokeji to někdy bývá tak, že jakmile nedáte gól proti třem, máte menší šanci na vítězství. Zaplaťpánbůh, že to tak dopadlo.

Do tří vás poslaly dva útočné fauly. To muselo mrzet o to víc, ne?

Určitě. Trápí nás to už poměrně dlouho, neustále se o tom bavíme. Ale to je problém asivšech mužstev. Důležité ale bylo, že i když se to stalo, každý hráč byl ochotný spadnout do rány a udělat vše pro to, abychom nedostali gól. V příštích zápasech se ale musíme takovýchto faulů vyvarovat.

Co vám před zápasem kladli na srdce trenéři?

Řekli jsme si, že musíme hrát jako mužstvo. Především dobře do obrany a nepustit soupeře do velkých šancí. Myslím, že se nám to dařilo. Pro nás je důležitý každý bod, takže jsem tu hráli na remízu.

Petr Franěk chytal proti svému bývalému týmu a pokračoval ve výborných výkonech. Co říkáte na jeho aktuální formu?

To nemá cenu komentovat... Jeho výkony jsou famózní! Je to on, kdo nás drží nad vodou. Jsme jedině rádi, že nás takhle kvalitními výkony táhne do play-off.

O Litvínovu se říká, že v lednu se u něj dostavuje plesová sezóna. Tedy že soutěž většinou dobře rozjede, ale v lednu ho potká krize, která tým většinou stojí účast ve vyřazovacích bojích. Letos je tomu ale právě naopak. Kde hledat příčinu?

Radši jsme ten hokejový ples zrušili (směje se) a snažili se soustředit na hokej. Především jsme začali věřit systému, který nám trenéři naordinovali. K tomu si ještě připočtěte výkony obou brankářů. V současném hokeji totiž, podle mě, dělají výkony brankářů až sedmdesát procent. Pokud navíc hraje mužstvo jako mužstvo, můžou přicházet dobré výsledky.

Dlouho jste říkali, že hlavním cílem je umístění do desátého místa, které zajišťuje účast v předkole play-off. Nyní jste šestí, nepřehodnotili jste své cíle?

Chtěli bychom být alespoň šestí. Vstup do play-off je potom jednodušší. Ale nechci to zakřiknout, máme před sebou těžké zápasy.

Po zápase jste dal naplno průchod svým emocím, líbal jste i znak na dresu. Takových patriotů už v současném hokeji moc není.

Ke mně to patří. Naše fanoušky miluju, jsem jim vděčný za jejich přízeň. Když doma přijde plný stadión, je to náramná atmosféra. Jsme malé město s obrovskou tradicí a hráči i fanoušci si zaslouží dobrý hokej. Pro mě je radost přirozená věc.

Roste s dobrými výsledky zájem fanoušků o hokej v Litvínově?

Lidi to vnímají. Na hokej u nás chodí přes šest tisíc lidí. V takhle malém městě je to obdivuhodné. I v Sazka Aréně tu bylo minimálně dva tisíce našich fandů. To je skvělá vizitka klubu.

Reklama

Související témata: