Hlavní obsah

Duba: Věřil jsem, že se nám v závěru podaří vyrovnat

PRAHA

Úvodní dva čtvrtfinálové duely na ledě Liberce musel kvůli viróze vynechat, ani před pátečním třetím zápasem se dlouho nevědělo, jestli se v brance mistra objeví. Až v den utkání se Tomáš Duba rozhodl, že nastoupí. „Docela to šlo, ještě to ale nebylo stoprocentní. Tréninky mi chyběly,“ vyprávěl po zápase sparťanský brankář. Ani jeho přítomnost ale svěřencům kouče Výborného nepomohla. Pražané prohráli s Libercem i třetí zápas a v sobotu budou odvracet první mečbol.

Článek

Sparťanský gólman si ostrý zápas vyzkoušel po dvou týdnech. Několik dní kvůli nemoci nemohl ani trénovat, přesto se nebál, že by se na něm delší absence mohla podepsat. „Chtěl jsem za každou cenu chytat, to riziko jsem vzal na sebe,“ prohlásil Duba. Více než polovinu zápasu byl nepřekonatelný, poprvé lovil puk ze sítě až v 34. minutě, kdy ho dorážkou v přesilovce přelstil Podkonický. Na tuto trefu ještě sparťané dokázali odpovědět, klíčový moment zápasu ale přišel v úvodu třetí třetiny.

Domácí se tlačili do útoku, chtěli zápas rozhodnout už v základní hrací době, během necelé minuty ale dvakrát inkasovali. Zvlášť Čermákova trefa byla mimořádně smolná. Liberecký kapitán nahazoval puk na Dubovu klec téměř z nulového úhlu, do střely se ale ještě vložila brusle obránce Jerofejevse, od které se kotouč k překvapení všech odrazil za brankovou čáru. „To bylo hodně překvapivé. Ta teč byla moc blízko, už jsem nestačil zareagovat,“ smutnil brankář.

Ještě více ale Dubu vytočil třetí gól Tygrů z hole Václava Nedorosta. „Ten mě dost mrzí. Situaci dva na jednoho jsme vyřešili a pak stejně padl gól. Strašně moc mě to mrzí. Když jsem měl tým podržet, dostal jsem dva góly,“ rozčiluje se. „Liberec to strašně nakoplo, nás naopak srazilo dolů,“ pokračoval.

I přesto se Spartě ještě podařilo snížit na 2:3, v závěrečných minutách navíc sahala po vyrovnávací trefě. „Věřil jsem, že vyrovnáme. Možná to chtělo trošku štěstíčka, ten tlak měl asi také přijít o něco dřív,“ hledá Duba příčiny jalového náporu. Liberečtí tak dokázali uspět hned v prvním zápase na sparťanském ledě. „Ničím nás ale nepřekvapili. Hráli venku a byli jsme to právě my, kdo musel tvořit hru. Oni bohužel své šance proměňovali.“

Sparta se tak už v sobotu může stát prvním vyřazeným týmem v letošním play-off. „Je to nepříjemné. Budeme ale bojovat až do konce a už by se k nám mělo přiklonit i štěstí,“ říká šestadvacetiletý brankář. V historii české extraligy se ale ještě žádnému týmu nepodařilo otočit ze stavu 0:3 na 4:3. Na to ale Duba nemyslí. „Nechceme skončit před našimi fanoušky. Navíc prohrát ve čtyřech zápasech.“

Reklama

Související témata: