Hlavní obsah

Svoboda: Kdybychom pátý zápas prohráli, Třinec by byl na koni

PRAHA

Za pět zápasů čtvrtfinálové série s Třincem inkasoval slávistický brankář Adam Svoboda pouhých sedm branek. I v posledním středečním zápase svůj tým mnohokrát jistými zákroky podržel a pomohl Slavii k postupu mezi nejlepší čtveřici. Přitom o něm kdekdo říká, že to není gólman pro play-off. Že se v něm vždy sesype. „Tohle komentovat nebudu. Je mi ukradený, kdo si co myslí. Cítím ale na sobě, že mi série vyšla,“ říká.

Článek

V prodloužení pátého zápasu vychytal v čisté gólové šanci Petera Barinku a zachoval nerozhodný stav 2:2. Jako klíčový zákrok ale tento moment neoznačil. „Mohlo to tak vypadat, protože se jednalo o prodloužení. Ještě důležitější byl ale začátek zápasu, ve kterém měl Třinec tři čtyři tutovky a mohl nám odskočit,“ vrací se k úvodním minutám, ve kterých se z mnoha šancí Ocelářů urodila jen střela Polanského. Slavia působila svázaně, hosté byli v prvních dvou třetinách lepším týmem.

Pak ale Pražané zabrali, podařilo se jim vyrovnat a v prodloužení trefil postup Klepiš. „Věděli jsme, že čtvrtý krok je nejtěžší, ale zvládli jsme ho. Nikdo se už nebude ptát, jestli v normální hrací době, nebo po prodloužení,“ tvrdí Svoboda. Dobře si uvědomoval, že páté utkání je mimořádně důležité. „Kdyby Třinec snížil na 2:3, byl by na koni.“ Takhle má Slavia do startu semifinále týdenní pauzu k doléčení všech malých šrámů a na regeneraci. „Pauza přijde vhod, nesmíme ale během ní zahálet,“ upozorňuje.

Po skončení prodloužení se Svoboda zastavil ve středovém kruhu a dlouhou chvíli si povídal se svým protějškem Martinem Vojtkem. „Gratuloval jsem mu k fantastické sezóně. Takovouhle životní formu gólmana jsem ještě neviděl. Bylo neuvěřitelné, co celý rok předváděl,“ ocenil výkony třineckého brankáře. O tom, kdo by měl po skončení sezóny dostat cenu pro nejlepšího hráče, má Svoboda jasno. „Jestli ji nedostane Martin, tak už tomu vůbec nerozumím,“ říká rezolutně.

Svoboda: Z Liberce máme respekt, nikoliv obavy

Ačkoliv celá série probíhala docela v klidu, pár sporných momentů se našlo. Třinecké šéfy rozlítil zejména mediální humbuk, který se strhl po Polanského nájezdu v druhém utkání. Nemohli také skousnout, že jim v následujícím zápase sudí neuznali Sekerášovu branku. „Když se člověk cítí poškozen, kope kolem sebe. To je asi normální,“ nevzrušuje se Svoboda. „Jestli si někdo myslí, že taháme za nitky, ať si to myslí, neberu mu to,“ přidává.

Růžičkovu týmu se před sezónou příliš nevěřilo, nyní však už je v semifinále. „Sezónu jsme začali až moc dobře, s tím nikdo nepočítal. Pak sice přišel trošičku útlum, ale věděli jsme, že v tomhle mužstvu síla je,“ ohlíží se slávistický brankář za základní částí. V boji o finále se Pražané střetnou s Libercem, který v základní části porazili jen jednou. „Play-off je jiná soutěž, v něm se všechno maže. Negativní bilanci jsme navíc měli i s Třincem a postoupili jsme,“ připomíná. „Hlavně ale musíme hrát jako tým, ne jako jednotlivci. To by byla smrt,“ nabízí recept na úspěch. „Respekt z Liberce máme, obavy ale určitě ne,“ uzavírá Svoboda.

Reklama

Související témata: