Hlavní obsah

Jsme ve finále a není to apríl, smáli se karlovarští hokejisté

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Obrovská euforie panovala po zápase v šatně Karlových Varů po překvapivém postupu do finále hokejové extraligy. Po vyřazení favorizovaných Českých Budějovic si hráči i celý realizační tým naplno užívali historický klubový úspěch. Před budějovickou halou čekaly na hráče desítky fanoušků a kapitán Václav Skuhravý si dokonce užil hobla nad hlavami věrných příznivců Energie.

Článek

„Je to suprový pocit, úspěchem žila celá kabina, “ užíval si životní úspěch Skuhravý. „Jsme rádi, že jsme to nakonec dokázali. Bylo to těžké, v posledních minutách se hrálo pořád u nás v pásmu,“ připomněl dramatický závěr, kdy se Budějovice zoufale snažily při power play vyrovnat. „Posledních deset vteřin jsem ani pořádně neviděl puk, jen jsem sledoval záda spoluhráčů, kteří neúnavně padali do střel,“ dodal brankář Lukáš Mensator, na jehož hlavu se snášela všeobecná chvála.

„Ať to bylo ve čtvrtfinále nebo semifinále, tak to byla z jeho strany fantazie a za takovým brankářem se pak hraje skvěle,“ řekl pro Sport.cz obránce Josef Řezníček, jenž si vítězství mimořádně užíval. „Vždy, když člověk dokáže něco, čemu většina lidí nevěří a porazí favorita, tak o to je ten pocit sladší,“ vykládal o aprílovém vítězství. Ale těm, kdo by chtěli výhru zlehčovat, vzkazuje: „Tohle není vtip, je to realita. Jsme ve finále a zasloužili jsme si to.“

Venera: Nedalo se hrát na krásu

Začátek zápasu přitom nevypovídal o tom, že by mohli na konci Vary slavit vítězství. „Budějovice na nás vlítly, ale podařilo se nám to udržet,“ těšilo útočníka Milana Procházku. „Tým hodně podržel Mensator a přiklonilo se k nám i štěstí. Vyplatil se nám důraz před brankou. Obětavou hrou a zarputilostí jsme dělali maximum pro úspěch. Sedmé utkání je vždycky spíš boj, nedalo se hrát na krásu, ale pro účel,“ zhodnotil zápas trenér Zdeněk Venera.

Po jedenácti letech v nejvyšší soutěži klub poprvé slavil alespoň účast ve čtvrtfinále. Postup do semifinále ještě tolik nepřekvapil, ale vyřazením vítěze základní části pak Vary šokovaly celou hokejovou veřejnost. „Jsme super parta a táhneme za jeden provaz, každý si zaslouží uznání,“ vykládal Procházka, jehož branka sedm minut před koncem nakonec o postupujícím do finále rozhodla. „Nevím, jestli to byl nejdůležitější gól v mé kariéře. Já jsem hlavně rád, že ten gól padl a je jedno, jestli jsem ho dal já nebo kdokoli jiný z týmu,“ odmítal roli hrdiny.

„Ukázalo se, že zvládnout sedmý zápas doma je hrozně těžké na psychiku. Oni byli favorité, oni to museli zvládnout. Tlačili se do nás, zatímco my se bránili a soustředili. Jenže my vstřelili dva góly a oni jen jeden. Štěstí se přiklonilo k nám,“ pokračoval Řezníček, jemuž telefonicky gratuloval k výhře i kamarád Tomáš Plíhal, útočník San Jose Sharks. „Užíváme si to, celá sezóna je skvělá a daří se nám. Budějovice byly těžký soupeř, postup do  finále si zasloužíme,“ uzavřel Procházka.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice