Hlavní obsah

Varům se v Praze daří, pro Slavii mluví zkušenosti

PRAHA

Pokud by se zápasy hokejového finále vyvíjely stejně jako duely mezi Slavií a Karlovými Vary v základní části, boj o titul by neměl jasného favorita. Každý z týmů totiž zaznamenal po dvou vítězstvích, přičemž jednou dokázal vyhrát i na ledě soupeře. Zkušenosti pak mluví ve prospěch Slavie, jenž má za sebou jeden titul a dvě druhá místa, pro Vary je už jen účast ve finále mimořádným svátkem.

Článek

V současném kádru Slavie je hned osm hráčů, kteří s klubem zažili mistrovské oslavy v roce 2003 po vítězství nad Pardubicemi. Extraligový titul mají obránci Kadlec, Kolařík, Novák a útočníci Sup, Beránek, Hruška, Klepiš, Tomica. Ale i v kádru Karlových Varů se najdou šampioni. Obránce Josef Řezníček slavil titul s Olomoucí už v roce 1994, další bek Petr Mudroch byl zase před třemi lety v mistrovském kádru Pardubic.

Slavia je pro finále papírovým favoritem, jenže Vary už dokázaly, že se jim v pražské O2 Areně poslední dobou mimořádně daří. Letos tam Západočeši vyhráli jeden ze dvou zápasů, loni dokonce oba. Slávisté si musí dát pozor především na úvod, při posledním souboji ve 42. kole letošního ročníku otevřel Petr Kumstát skóre už po dvanácti vteřinách a vstřelil vůbec nejrychlejší gól sezóny. Proti Slavii se nejvíce daří Václavu Skuhravému, který nastřílel Pražanům pět branek a přidal ještě dvě asistence.

Bodování ze vzájemných zápasů v základní části
Karlovy VarySlavia Praha
1.Václav Skuhravý (Ú) 5+21.Roman Červenka (Ú) 2+1
2.David Zucker (Ú) 3+02.Josef Beránek (Ú) 2+0
3.Petr Kumstát (Ú) 2+12.Jaroslav Bednář (Ú) 2+0
4.Josef Řezníček (O) 0+32.Jakub Klepiš (Ú) 2+0
5.Marek Melenovský (Ú) 2+02.Igor Rataj (Ú) 2+0

Proto hráči Varů ani nijak zvlášť neřeší, že budou muset znovu začínat sérii na ledě soupeře. "Je to nevýhoda, ale pro nás je dobré, že jdeme do série znovu jako outsideři. Můžeme jenom překvapit," myslí si brankář Lukáš Mensator. "Slavia si může detailně rozebrat naši hru, má na to o dva dny víc odpočinku. Ale finále je finále, tam už se hraje všechno na krev," upozorňuje obránce Josef Řezníček.

Podle expertů i bookmakerů jsou Pražané ve finále velkým favoritem, útočník Slavie Jaroslav Bednář s tím tak docela nesouhlasí. "Bavili jsme se o tom v kabině. Takhle jednoznačné to rozhodně není a nebude. Favoritem asi jsme, ale Vary hrají strašně nepříjemný hokej a my nesmíme absolutně nic vypustit nebo podcenit," řekl v rozhovoru pro ČTK.

Finálový duel mohou rozhodovat i přesilové hry. Zatímco slávisté využili v play-off 14,52 procent svých početních výhod (9 branek), Západočeši při přesilových hrách pokořili obranu soupeře z 16,44 procent (12 gólů). V oslabení neinkasovali svěřenci trenéra Zdeňka Venery ani jednou, jejich finálový soupeř dostal v oslabení dva góly.

FINALISTÉ HOKEJOVÉ EXTRALIGY V PLAY-OFF 2007/08
Slavia PrahaTÝMYKarlovy Vary
12 - 8ZÁPASY - VÝHRY12 - 8
28:26SKÓRE36:24
Svoboda - 1,83BRANKÁŘI - průměrMensator - 1,97
D. Hruška 10 (3+7)LÍDŘIV. Skuhravý 8 (5+3)
doma 6:2, 2:4DUELY V SEZÓNĚdoma 5:6 v prodl, 4:0

Reklama

Související témata: