Hlavní obsah

Startuje boj o extraligu, Boleslav v baráži vyzve Ústecké Lvy

PRAHA

V pozadí vrcholících bojů o mistrovský titul startuje baráž o extraligu. V ní se od pátku střetne nejhorší tým nejvyšší soutěže HC Slovan Ústečtí Lvi s vítězem první ligy, kterým se stala BK Mladá Boleslav. Série hraná na čtyři vítězné zápasy bude mít zvláštní příchuť. Středočechy totiž během sezóny opustil trenér Jan Votruba a zamířil právě do severočeského celku.

Článek

„My máme splněno, takže už jen chceme, kdežto Ústí musí. Sice je favoritem, ale to ještě pořád nic neznamená. Na baráž se v podstatě už dva měsíce připravuje a my jsme si tuto účast museli vybojovat,“ nechal se slyšet sportovní ředitel Mladé Boleslavi Jaromír Šindel na oficiálních stránkách klubu. „Budeme hrát hokej s chutí a v tom je naše devíza. Naši hráči jsou na tom psychicky velice dobře a nemají se čeho obávat. Myslím si, že pobaví diváky a sami sebe, vždyť je to pro ně samotné taková odměna za sezónu,“ přidal Šindel.

BARÁŽ O EXTRALIGU NA SPORT.CZ
První utkání, stav série 0:0
17:25Ústí n. Labem - Ml. Boleslavon-line

Největší zbraní Středočechů by mohl být útočník Richard Král, kapitán Mladé Boleslavi se stal nejproduktivnějším hráčem play-off první ligy. „Jsme na vítězné vlně. Ale zase jsme hráli asi patnáct zápasů, do kterých jsme museli jít opravdu nadoraz. A to stálo síly, jsou tu zranění, takže to se určitě nějak promítne. Nicméně jdeme do toho s tím, že vyhrajeme!“ hlásí odhodlaně autor jedenácti branek a sedmi přihrávek ve vyřazovacích bojích. „Všechno je dělané pro extraligu, takže i baráž. Tak to je, my se s tím musíme smířit a bojovat proti tomu,“ dodal Král.

STATISTIKY OBOU MUŽSTEV
Slovan Ústečtí LviBK Mladá Boleslav
7 výher, 3 porážky, skóre 32:22Bilance v posledních 10 utkání7 výher, 3 porážky, skóre 28:29
3 utkáníNejdelší série v sezóně bez porážky19 utkání
11 utkáníNejdelší série v sezóně bez výhry2 utkání
Martin Šagát (4+5);v play-out ELHLídřiRichard Král (11+7);v play-off 1. ligy
Petr Přikryl (úspěšnost 92,28 procent, průměr 2,5/zápas)BrankářiFilip Šindelář (úspěšnost 92,54, 2,29/zápas)

Podle slov ústeckého trenéra Votruby si budou jeho svěřenci na kapitána Mladé Boleslavi dávat zvláštní pozor. „Je možné, že na něho budeme hrát totální osobku. Až další průběh baráže nám ukáže, jakou taktiku zvolíme do dalších utkání," řekl Votruba serveru Hokej.cz. „Ze soupeřů, kteří přicházeli v úvahu, jsem si přál Mladou Boleslav. I z toho důvodu, že znám hráče, které jsem zhruba půl roku trénoval,“ přiznal ústecký kouč, v jehož týmu se v utkáních play-out nejvíce dařilo Martinu Šagátovi (4 góly + 5 asistencí) a Tomáši Káňovi (4+3).

„Za další výhodu považuji i to, že hodně našich hráčů ví, co baráž obnáší. Zkušenosti v tomto směru jsou k nezaplacení,“ ví Votruba. „Znám i prostředí a lidi, kteří se kolem hokeje pohybují. Ať po sportovní nebo jiné stránce vím, co můžeme od soupeře očekávat a proti čemu se musíme připravit,“ netajil se litoměřický rodák, jenž vede severočeský klub spolu s asistentem Vladimírem Evanem. "Pro mě je Boleslav soupeř, kterého musíme porazit za každou cenu," doplnil trenéry Káňa v rozhovoru pro oficiální web.

Gudas vidí výhodu Boleslavi v psychice

Leo Gudas, asistent boleslavského trenéra Petra Kaňkovského, vidí výhodu v psychické pohodě svého týmu. „Psychika bude hrát pro nás. Hodně nás prověřilo play-off, které ukázalo, jakou sílu ten mančaft má. Navíc my jsme za celou sezónu prohráli minimum zápasů. V případě Ústí je ten poměr o dost jiný,“ řekl Gudas. „Síla Ústí je dost velká komplexně. V posledních několika zápasech to jasně prokázali. Hráli úplně jiný hokej, než po většinu sezóny. Nemyslím si, že je tam někdo, koho si budeme muset nějak víc hlídat,“ domnívá se Gudas.

Boleslav se s barážovým soupeřem utkala již mnohokrát v první lize. Vůbec poprvé zkřížili Středočeši hokejky s Ústím v roce 2001 v baráži o první ligu. Ve skupině společně s Ytongem Brno se nakonec radovali hokejisté ze severu Čech díky lepší vzájemné bilanci. Druhé důležité měření sil přišlo v roce 2005 v semifinále první ligy. I tentokrát byli úspěšnější Lvi a sérii vyhráli 3:1 na zápasy. O rok později na sebe obě mužstva narazila až ve finále a opět se radoval Slovan a opět stejným poměrem 3:1.

Poslední vzájemná série přišla v minulém ročníku v semifinále. Ani čtvrtý pokus Mladé Boleslavi nevyšel, Slovan zvítězil jasně 3:0 a po severočeském finále proti Chomutovu, které Ústečtí vybojovali 3:2, postoupili do vytoužené extraligy. „Určitě to bude víc vyhecované než proti jiným týmům, protože jsem v Ústí hrál,“ řekl útočník Boleslavi Václav Eiselt. „Ústí bude větším favoritem, ale my jsme celou letošní sezónu vyhrávali a nechceme na tom nic měnit,“ prohlásil odhodlaně.

Program baráže
Pátek 11. dubna1. zápasÚstí n.Labem - Ml. Boleslav
Neděle 13. dubna2. zápasÚstí n.Labem - Ml. Boleslav
Úterý 15. dubna3. zápasMl. Boleslav - Ústí n. Labem
Čtvrtek 17. dubna4. zápasMl. Boleslav - Ústí n. Labem
Sobota 19. dubnapřípadný 5. zápasÚstí n.Labem - Ml. Boleslav
Pondělí 21. dubnapříp. 6. zápasMl. Boleslav - Ústí n. Labem
Středa 23. dubnapříp. 7. zápasÚstí n.Labem - Ml. Boleslav

Reklama

Související témata: