Hlavní obsah

Sparta sestavuje tým hvězd - přijde Výborný, možná i Straka

PRAHA

Vedení hokejové Sparty dává jasně najevo, že na vyřazení ve čtvrtfinále extraligového play-off hodlá co možná nejrychleji zapomenout. Jako velmi pravděpodobná se totiž jeví možnost, že klub na páteční tiskové konferenci nepředstaví pouze dvě výrazné posily v podobě navrátilců Michala Broše s Ondřejem Kratěnou, ale zároveň také Davida Výborného, který by měl v ranních hodinách přiletět do Čech.

Článek

Pokud by syn současného sparťanského kouče Františka Výborného skutečně uzavřel svou kariéru v NHL, čemuž nyní při vypršení smlouvy v Columbusu nestojí nic v cestě, vrátil by se do české extraligy po čtyřech letech. Právě ve Spartě totiž působil v sezóně 2004/05 během výluky v NHL a včetně play-off tehdy v 56 zápasech zaznamenal 53 bodů, z toho 14 branek. Třiatřicetiletý forvard hrál před tím za Spartu do sezóny 1999/2000, kdy odešel zkusit štěstí u Blue Jackets.

Celkem odehrál Výborný v kanadsko-americké NHL 543 utkání, všechna v dresu Columbusu, a na své konto si připsal 317 bodů za 113 gólů a 204 finálních přihrávek, což z něho dělá nejproduktivnějšího hráče v krátké klubové historii.

Vedle dvanáctinásobného účastníka a zároveň pětinásobného vítěze mistrovství světa jsou podle spekulací v hledáčku Sparty i další velká jména. Po již potvrzených příchodech brankáře Tomáše Pöpperleho, beka Michala Gulašiho a útočné trojice Jakub Koreis, Michal Broš, Ondřej Kratěna není vyloučen návrat forvardů Jana Hlaváče a Jaroslava Hlinky, kterým v zámoří rovněž končí jednoleté smlouvy a stali se nechráněnými volnými hráči.

Straku už kontaktovali 

Trumfem by pak mohl být příchod Martina Straky, který v současnosti bojuje v barvách newyorských Rangers o Stanleyův pohár. Vedení Sparty tuto možnost nepopřelo. "Tak jako každý klub a každý majitel vědí, kteří hráči kde končí, víme to i my. Kontaktovali jsme ho. Stejně jako to jistě udělaly i jiné evropské kluby," řekl prezident klubu Viliam Sivek deníku Sport.

Optimismus v řadách fanoušků však poněkud krotí hráčův agent Jaromír Henyš. "V životě je možné všechno. Ale když jsem s Martinem naposledy mluvil, říkal, že pokud nezůstane v NHL, chce si od hokeje orazit. Do listopadu nechce hrát," připomněl Henyš Strakovy plány.

Straka dal již v minulosti najevo, že zvažuje zámořskou kapitolu definitivně uzavřít. Také on je v posledním roce smlouvy s Jezdci. Podle všeho by však na jeho rozhodování mohlo mít jistý vliv i rozhodnutí kamaráda a spoluhráče Jaromíra Jágra, jenž sám zatím nemá jistotu pokračovaní na Manhattanu a vábí ho do svých řad Omsk. Do Ruska se však Strakovi nechce. Pokud by si vybral návrat do extraligy, zvolil by velmi pravděpodobně mezi Spartou a Plzní, odkud do NHL začátkem 90. let odcházel.

V NHL odehrál pětatřicetiletý plzeňský rodák v barvách Pittsburghu, Ottawy, newyorských Islanders i Rangers, Floridy a Los Angeles celkem již 954 zápasů, v nichž nasbíral 717 kanadských bodů za 257 přesných tref a 460 nahrávek. V play-off pak přidal 101 startů a připsal si 66 bodů za 24 branek a 42 asistencí. Stejně jako Výborný hrával i on při výluce NHL v extralize, když v ročníku 2004/05 za Plzeň nastoupil do 45 utkání a vstřelil 16 gólů vedle 18 přihrávek.

Reklama

Související témata: