Hlavní obsah

Duda: Zahráváme si s ohněm, Plzeň nás zesměšnila

PLZEŇ

Neveselo, truchlivo je v poslední době v Českých Budějovicích. Tamní hokejisté vstupovali do nové sezóny extraligy s velkými ambicemi, po pěti kolech se ale krčí na chvostu tabulky. V pátek si z Plzně odvezli debakl 4:9. Neúspěšný návrat do místa bývalého působiště má za sebou Radek Duda. „Dostali jsme od Plzně tak za vyučenou, až nás zesměšnila,“ řekl po zápase útočník v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Jihočeši získali před sezónou několik zvučných posil, přišel nový kouč Ernest Bokroš. Výsledky po pěti kolech jsou tristní. Předposlední místo v tabulce, jediná výhra a skóre 15:23. „Špatný vliv na nás měl první zápas se Slávií. Očekávali jsme výhru. Nemělo se nic stát, sezóna měla začít dobře. Následující utkání nás Vítkovice vyučovaly, ve Znojmě jsme bojovali. Podržel nás Eda Turek, pak jsme doma s Litvínovem vedli tři nula a prohráli na nájezdy. Teď po dvou třetinách remíza a pak dostaneme pět gólů. Nedokážeme hrát šedesát minut vyrovnanou partii. Abychom vyrovnaný výsledek urvali v náš prospěch,“ zhodnotila dosavadní průběh sezóny Duda.

Jak ze šlamastyky? Devětadvacetiletý forvard má jasno. „Je to v nás, nikdo jiný nám nepomůže. Lékem je jenom práce a zase práce. Musíme být k sobe kritičtí, nekoukat nalevo napravo a začít v dalším zápase bodovat.“ Hokejový peloton pádí rychlým tempem a ztracené body mohou na konci sezóny chybět. „Tříbodový systém je hrozivý. Jak přestanete bodovat, těžko se to dohání. Pro nás už začaly play-off zápasy,“ uvědomuje si hokejista.

Jihočechy čeká další duel O2 extraligy v neděli, přivítají Kladno. tedy soupeře, který stejně jako Plzeň zatím neprohrál. „Nesmíme se nikoho bát a hrát, jakoby byl začátek sezóny. Úctu k soupeřům máme, musíme chtít víc než soupeř.“

České Budějovice srážejí chyby obrany. Vysoký počet inkasovaných branek sráží i sebevědomí brankářů. „Můžeme být rádi, že máme dva dobré gólmany. Zahráváme si s ohněm, jenom čekám, kdy o nás brankáři za chvíli zlomí svojí širokou brankářskou hokejku,“ nemá radost Duda.

Do obrany hrají strašně

Na jihu Čech se tradičně hraje útočný hokej, defenzivní práce ale v týmu letos neklape jako v minulé sezóně. „Nejde vše svalovat na beky. Je to práce i nás útočníků, do obrany hrajeme strašně a jsme za to biti. Dostali jsme od Plzně tak za vyučenou, až nás zesměšnila. Martin Straka Plzeň enormně zvedl, jde z ní pohoda, síla, klid. Navíc je výborně tlačí fanoušci,“ připomněl bouřlivou kulisu pátečního duelu, na nějž přišlo 8245 diváků.

Plzeňští fanoušci v zápase na Dudu pískali, po závěrečné siréně bývalému oblíbenci zatleskali. Nezapomněli, jak je útočník svým energickým hokejem na začátku milénia bavil. „Je to nádherný. Děkuju Plzni, že mi tenkrát umožnili vstoupit do profesionálního hokeje. Za to jsem jim vděčný a vždycky se do Plzně rád vracím. Vzpomínky ve mně jsou a zůstanou,“ děkoval Radek Duda.

Reklama

Související témata: