Hlavní obsah

Plzeňský lídr Straka cítil po postupu velkou úlevu

PLZEŇ

Po pěti letech si zahrají hokejisté Plzně čtvrtfinále play-off hokejové extraligy a navrátilec ze zámoří Martin Straka po dnešním úspěšném pátém utkání předkola proti Třinci pocítil velkou úlevu. V pozici generálního manažera, kapitána a lídra Lasselsbergeru se mu podařilo naplnit základní cíl a Západočeši mohou snít i v březnu o boji o nejvyšší pozice. Ve čtvrtfinále je čekají Pardubice, které v roce 2004 ve stejné fázi vyřadili.

Článek

"Je to veliká úleva. Jsem spokojenej a těším se na pivo," prohlásil po utkání Straka, z něhož spadl balvan zodpovědnosti. Po příchodu z New Yorku Rangers měl vrátit klub na výsluní. Už loni Západočeši bojovali o čtvrtfinále v předkole, ale s Kladnem neuspěli. Nyní nad Třincem vedli 2:0 na zápasy, ale po porážkách na ledě soupeře muselo rozhodnout páté klání.

"Měl jsem obavy. Odjížděli jsme do Třince na koni, třetí zápas jsme trošku podcenili. Čtvrtý už byl lepší a na konci jsme to dotáhli, ale dostali jsme gól v nastaveném čase a člověk začne uvažovat, jestli jsme neurazili štěstěnu," přiznal Straka, že neprožíval před zápasem jednoduché chvíle.

Po první třetině dnešního duelu už si mohl oddechnout, protože jeho tým měl tříbrankový náskok. "Dopadlo to fantasticky, dali jsme důležité góly. Postarali se o ně bojovníci, kteří makají celou sezonu, a tak to má být. Díky nim jsme postoupili, nechali jsme tam všechno jako tým, ne jednotlivci," pochvaloval si šestatřicetiletý centr.

"Dneska to bylo o bytí a nebytí. Kluci to zvládli na jedničku. Musím jim za to poděkovat, nechali na ledě maximum, protože to nejsou jednoduché zápasy. Může se stát cokoliv, blbej gól, špatný vyloučení a může to vypadat jinak," dodal Straka.

Teď je podle něj důležité si odpočinout a dobře se připravit na Pardubice. "Bude to hodně těžký soupeř, ale všechna mužstva už jsou tam kvalitní. Uvidíme, může se stát cokoliv. Dokázali jsme si, že na to máme," navázal Straka.

Gólman Jan Chábera se podílel na výhře 36 úspěšnými zákroky a v zápase schytal i mnoho dalších ran. Začalo to v 30. minutě, kdy odpálil ležící rukavici Davida Květoně, který pak do něj strčil. "Rukavice byla přede mnou, odhodil jsem ji do rohu, aby se od ní třeba nějak neodrazil puk. Asi mu pak ruplo v hlavě a už se to semlelo. Já ani nevěděl, že to byla jeho rukavice," vrátil se k prvnímu kontaktu se soupeřem.

Potom se Chábera těžko sbíral, když na něj spadl spoluhráč Václav Benák. "Špatně se odrazil puk, Venca Benák to chtěl odehrát a dostal krosček. Spadl na mě, jednu chvíli jsem se nemohl nadechnout. Nebylo to příjemný, ještě teď to není úplně super," popsal další moment.

V závěru jej ještě při rozehrání kotouče atakoval Jiří Polanský. "Závěr byl takový, jak byl. Oni cítili frustraci ze zápasu a končila pro ně sezona. V play off to tak ale je. Už v Třinci do mě chodili, s tím se každý musí poprat, jak umí," dodal Chábera.

Po náročném cestování do Třince a zpět a rozhodující domácí bitvě se těší, až se pořádně vyspí. "Hodně jsme cestovali, moc jsme toho nenaspali. Z Třince jsme přijeli ve čtyři ráno a hned pak trénink," podotkl Chábera. Pak už bude čelit Pardubicím. "Mají dobrej tým. Prokazovali to v sezoně, skončili druzí. Nemyslím si, že bychom měli hrát v sérii nějakou špatnou roli," doplnil.

Reklama

Související témata: