Hlavní obsah

Hokejoví experti: Vítkovice se zalekly, Plzeň bude dál táhnout Straka

PRAHA

Hokejová extraliga po pondělním postupu Slavie přes Vítkovice zná čtyři nejlepší české celky. V bojích o finále na sebe v play-off narazí Sparta s Karlovými Vary a Slavia s Plzní. Podle expertů rozhodla o postupu Plzně vnitřní síla týmu, sešívaní využili zaleknutí Vítkovic. Překvapení panovalo z hladkého postupu Karlových Varů. "Do finále postoupí oba pražské celky," tipnul si Vladimír Martinec pro Sport.cz.

Článek

Famózní obrat se podařil Slavii, která dokázala otočit nepříznivý stav série s Vítkovicemi z 1:3 na 4:3. "Překvapilo mě, že Vítkovice nedokázaly sérii dotáhnout do vítězného konce," řekl k čtvrtfinále pro Sport.cz Jiří Hrdina. "Za stavu 1:3 se série Slavii otáčela hodně těžko, ale sám jsem z NHL zažil, že se to dá. V play-off je možné všechno. Slavie si s tím poradila velmi dobře," vysekl Hrdina poklonu pražskému celku.

"Vítkovice měly sérii perfektně rozehranou a možná se lekly, že mohou postoupit až do semifinále, protože se s nimi od poloviny sezóny nepočítalo, protože se s bídou dostaly na poslední chvíli do play-off," viděl Hrdina možnou příčinu neúspěchu svěřenců trenéra Aloise Hadamczika. "Vítkovice se najednou lekly, že vedou," souhlasil s Hrdinou bývalý hokejista Vladimír Martinec.

Nejdelší série v historii

V semifinále se sešívaní střetnou s Plzní, která postoupila přes Pardubice v nejdelší sérii play-off v historii české nejvyšší soutěže. "Plzeň má svou hru postavenou na Martinu Strakovi a ten podává naprosto úžasné výkony. Dokázal strhnout i ostatní kluky," všiml si Hrdina. "Je absolutním lídrem v kabině," dodal bývalý hráč Calgary a Pittsburghu. "Pomyslným jazýčkem na misce vah, které se převážely na stranu Plzně, byl Straka," souhlasil Martinec. "On dokázal mužstvo řídit a Pardubice nebyly schopné ho uhlídat," přidal bývalý hráč Tesly Pardubice.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Sparta a Karlovy Vary. Západočeši postoupili mezi nejlepší čtyři celky extraligy díky hladké sérii 4:0 přes Litvínov. "Od Litvínova jsem čekal víc," svěřil se Hrdina. "Chyběl jim klíčový hráč Reichel, který by možná se sérií mohl něco udělat, ale takový je hokejový život a oni se s tím nedokázali vypořádat," překvapilo Hrdinu.

"K tomu se přidala absence Jirky Šlégra a Litvínov se sesypal," udivilo Martince. "Po dvou porážkách doma se složili," komentoval postup Karlových Varů do dalších vyřazovacích bojů. Severočeši přitom měli svému soupeři co oplácet, také v loňské sezóně přešla Energie přes Litvínov a dokráčela až do finále. "Až tak na hraně série nebyla, protože Vary si udělaly dvěma výhrami na ledě Litvínova výbornou pozici pro ukončení série," doplnil Hrdina.

Martinec favorizuje Spartu a Slavii

Spartu stála série se Zlínem o jeden zápas méně sil. "Od začátku jsem si říkal, že série proti Zlínu bude Spartě vyhovovat," sdělil své dojmy Hrdina. "Zkušenosti hrály proti Zlínu a Sparta se navíc v posledních kolech základní části velmi zvedla a hrála výborný hokej," povšiml si Hrdina. "Se Zlínem neměli žádný problém," dodal pražský rodák. "Nevěřil jsem, že by Zlín překvapil," doplnil Martinec. "Spíš mě překvapilo, že se dostal tak daleko," dodal.

Zatímco Martinec favorizuje před semifinále Spartu a Slavii, Hrdina zůstal zdrženlivější. "Oba pražské celky postoupí," tipnul si Martinec. "Plzeň však bude silná kvůli Strakovi, jenže Slavia má větší sílu v ostatních lajnách," myslí si rodák z Lomnice nad Popelkou. "Bude záležet, co udělá se Spartou a Karlovými Vary dlouhé volno," těší se Hrdina. "V obou sériích bude rozhodovat spousta maličkostí: komu bude přát více štěstí, kdo bude mít méně zraněných...neodvážím si tipovat," dodal držitel třech prstenů pro vítěze Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: