Hlavní obsah

Slavia doplácí na brankáře. Neruda s Furchem na Mensatora nestačí

PRAHA

Ještě před startem vyřazovacích bojů mnozí odborníci a hokejoví fanoušci tvrdili, že Slavia po odchodu zkušeného Svobody dojede na svou neostřílenou brankářskou dvojici Furch-Neruda. Obhájce titulu sice dokráčel až do finále, přesto brankářskou jistotu nemá. Kouč Růžička během play-off již pětkrát přistoupil k výměně mužů v masce během jediného zápasu. Nejinak tomu bylo i ve středečním finále.

Článek

Ve 30. minutě se do protiútoku žene dvojice karlovarských útočníků a Petr Sailer zakončuje rychlý kontr gólem. Západočeši se těsně před vypršením poloviny základní hrací doby dostávají do vedení 5:3, což už je na gólmana Pražanů Stanislava Nerudu příliš. Aniž by čekal na pokyn od trenérů, okamžitě prchá z branky a míří na střídačku. „Všichni viděli, že mi to tam dneska padalo. Nevím, co na to říct,“ soukal ze sebe Neruda po zápase.

Pověstnou kapkou byl právě pátý gól Energie. Nutno podotknout, že hodně laciný. Sailer v rozhodně ne ideální pozici zamířil mezi Nerudovy betony. „Čekal jsem nahrávku, místo toho mě ale prostřelil mezi nohy. Asi to byl můj gól,“ uznal již v klidu. Když ovšem mířil na střídačku, emoce jím cloumaly. Dokonce natolik, že mrštil svou hokejkou.

Hozenou hokejou málem Neruda trefil kustoda

„Přepadl mě vztek, potřeboval jsem to nějak vybít. Byl to takový momentální zkrat,“ popisoval Neruda, jaké pocity se mu v tu chvíli honily hlavou. Jeho nával zuřivosti málem odnesl hlavní kustod sešívaných Josef Plýhal. Nerudova hokejka jej minula jen o centimetry. „Musel jsem se mu pak omluvit.“

Když se posléze usadil na střídačku, hodil si přes hlavu ručník a zpytoval svědomí. Co si v té chvíli říkal? „To ani nechtějte vědět. Do novin by to nebylo...,“ lehce se usmál. Pak ale znovu zvážněl. „Je to největší zklamání od začátku mého působení ve Slavii.“ Přesto si Neruda nemyslí, že klíčovým faktorem finálové série je výkonnostní rozdíl mezi slávistickými brankáři a karlovarským Mensatorem. „Samozřejmě záleží na gólmanech, ale hokej je hra celého týmu.“

Nerudovo místo mezi tyčemi mezitím zaujal Dominik Furch. Ten se při nástupu do klece pomalu modlil, aby Slavia ze čtvrtého finále neodešla s postupným debaklem. „Byl to takový zvláštní pocit. Padalo hodně branek, tak jsem si jen říkal, abych jich dostal co nejméně,“ potvrdil Furch.

Slávisté se upínají k sérii s Vítkovicemi

Za celých deset minut druhé třetiny ale příliš mnoho práce neměl. Karlovy Vary se soustředily především na precizní defenzivu, s dvoubrankovým náskokem v zádech se do útoku ani hnát nemusely. „Docela mě zarazilo, že jsem za celý zbytek druhé třetiny neměl ani jeden zákrok. Samozřejmě to úplně nejpříjemnější nebylo. Potřebujete se co nejdřív zahřát a rozchytat.“

Slavia tak balancuje nad propastí, už v pátek pro ni může sezóna skončit. Přesto sešívaní zbraně neskládají. „Hraje se na čtyři zápasy, ještě není konec! Máme zkušený tým a dokážeme se vzchopit. Když už nemáte co ztratit, kolikrát se hraje lépe,“ burcuje Furch.

S jeho slovy souhlasí i Neruda. A obratem předhazuje téměř totožnou situaci. V letošním čtvrtfinále prohrávali Pražané s Vítkovicemi rovněž 1:3 na zápasy, přesto se nakonec radovali z postupu do semifinále. Právě v tom Neruda vidí určitou výhodu. „Musíme si na to vzpomenout a s tím nepříznivým stavem 1:3 ještě něco udělat.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.