Hlavní obsah

Kabát nakopl Pateru, spinning čekal lehčí

KLADNO

Dřinu bez konce teď podstupuje většina hokejových týmů. Borci Kladna mají poprvé v letní přípravě zařazený spinning. A byť je v týmu kolem kapitána Pavla Patery hodně zručných cyklistů, jízda na stacionárním kole podle hudby většinu ze středočeských borců zaskočila.

Článek

„Čekal jsem to, že to bude lehčí,“ přiznal Patera před startem druhé hodiny. „ Nikdy před tím jsem spinning nevyzkoušel. Když jedete na kole, můžete se chvíli svést v balíku, schováte se. Ale tady se nezastavíte. Šedesát minut jedete v plné intenzitě,“ oddychuje kladenský kapitán po absolvování druhé hodiny spinningu.

Kladenská hokejová družina je rozdělena na dvě party. Starší borci jdou ráno, aby měli vše brzy za sebou. Po volnějším rozjetí absolvují na muziku od skupiny Rammstein první kopec. Následují další dva. „Větší zátěž,“ nabádá borce instruktora Hamster spinning studia Helena Jeřábková. Čtvrt hodina jízdy a z hokejistů se řine pot proudem. A následuje čtrnáct minut dlouhá skladba, kdy hráči šlapou v ostřejším tempu ve stoje. „Takhle dlouhá rovinka, to bylo peklo,“ ulevuje si Patera.

Hned totiž následují tři „kopce“ za sebou. „Zátěž, větší zátěž! A rytmus,“ pobízí instruktorka. Někteří z borců evidentně zvolnili. A s muzikou se vyloženě perou. „Ještě, že ke konci jsme dvakrát jeli na Kabáty, to mě nakoplo,“ přiblíží recept na závěrečný „finiš“ Patera, pod jehož kolem je největší kaluž potu. „Dělám to pro sebe,“ říká po poctivě dřině.

Olympijský vítěz z Nagana a čtyřnásobný mistr světa zvládá hodinovou lekci takřka nejlépe. „Na kole patřím v týmu k průměru. Nemám s tím problém a je fajn, že jsme na čerstvém vzduchu. Při spinningu je zase výhoda, že člověka neohrožuje silniční provoz,“ přemítá Patera, který má v sedmatřiceti letech s letním nabíráním fyzické kondice nepřeberné zkušenosti. „Rozhodně není příprava tím, co by mě odrazovalo od pokračování kariéry,“ tvrdí kladenský matador. „Odpočinul jsem si během dovolené na Floridě a snáším letní dril bez problémů. Navíc jsem mezi mladými kluky, to je fajn,“ vykládá kladenský kapitán.

Bez problémů zvládá dril v sedle Tomáš Horna, který je v kladenské hokejové kabině vyhlášeným cyklistou. „Za rok najedu tak dva tisíce kilometrů,“ počítá osmadvacetiletý útočník.

Spinnig pro borce, který má doma zlatou medaili z mistrovství světa hráčů do dvaceti let, nebyl žádnou novinkou. „Chodil jsem na hodiny už v minulosti. I v sezóně, pokud se nehrálo třikrát v týdnu. Bral jsem to jako ideální doplnění tréninku,“ vypráví Horna. „Je to dobré především na výbušnost. A také bezpečnější. Na silnici kolem mě často řidiči proletí jen ve vzdálenosti dvaceti centimetrů a ještě troubí. Zrovna při čtvrteční společné etapě se spoluhráči jsme to zažili,“ kaboní se Horna při zmínce o poměrech na českých silnicích.

Cyklistice propadl natolik, že si pořídil nadstandardní kolo. A tak se na silnici stal nejrychlejším ze středočeských borců. „Průměr při tréninkových etapách mám mírně přes třicet kilometrů,“ říká Horna. Při vyjížďce v křivoklátských kopcích jde o rychlost více než nadprůměrnou. I mnozí ze závodníků nejrůznějších etapových závodů konaných v této oblasti by mu záviděli. Není divu, že mu nikdo ze spoluhráčů nestačí. „Ale já vždy na kopci na kluky počkám,“ směje se.

Z polykání kilometrů v pedálech nevyjde ani v zimě. Stacionární kolo si koupil totiž i domů.

<tbody><tr class="invert"><td>Petr Kasík, asistent trenéra HC Kladno: </td></tr><tr class="highlight"><td>Spinning jsme do přípravy zařadili, aby bylo nabírání fyzické kondice pestřejší. Hráči mají jednu hodinu týdně. S instruktorkou jsme se domluvili tak, aby v prvních lekcích klukům do hodin zařazovala hudbu simulující jízdu v kopcích, s přibývajícím časem se vše bude zaměřovat na výbušnost. </td></tr><tr class="highlight"><td>Většina z hráčů má se spinningem zkušenost, protože v rámci přípravy během dovolené na hodiny chodili, ať již nyní nebo v minulých letech. Proto nikdo z kluků nic nenamítal. Na Hamster spining jsme dostali doporučení i kvůli dostatečně velké kapacitě kol, závěrečné rozhodnutí bylo na vedení. Věřím, že půjde o dobré doplnění před společným soustředěním na Zadově, které nás čeká ve třetím červnovém týdnu.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články