Hlavní obsah

Říha ještě dává Dopitovi čas

PRAHA/PARDUBICE

Vyloženě nezáří, jeho přítomnost je však na ledě znát. Není pro něj zřejmě lehké se přizpůsobit pardubickému hokejovému stylu, ale trojnásobný světový šampión Jiří Dopita přistupuje k nové extraligové štaci zodpovědně a trenér Miloš Říha mu bezmezně věří.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Jiří Dopita z Pardubic v extraligovém utkání v Kladně

Článek

Dopita by měl být asi největší osobností domácí soutěže a z tohoto úhlu pohledu zůstal v prvních třech kolech za očekáváním. "Zatím se trochu hledá, potřebuje čas na adaptaci a já mu ho dám. Jeho nesporné hokejové kvality se prosadí," tvrdí kouč.

Stále silná osobnost

V létě před dvěma roky odcházel robustní centr za oceán jako neomezený vládce extraligy, na českém ledě tehdy nebylo lepšího útočníka. Vrátil se trochu zkřísnutý, k Evropanům nemilosrdná NHL mu častěji ukazovala tu méně vlídnou tvář.

Podle Říhy je to na něm znát: "Pokora by asi bylo silné slovo, ale ta zkušenost i fakt, že mu nedali v zámoří pořádnou šanci, jej poznamenala. Ačkoli na druhé straně z něj sebedůvěra vyzařuje dál, a to i mimo led. Nesporně je stále výraznou hokejovou osobností."

Fanouškům Dopita své pocity z úvodu sezóny neprozradí, odmítá totiž mluvit s novináři. "Pro image klubu to není moc dobré rozhodnutí, ale on se brání tím, že má s médii špatnou zkušenost. To chápu, ale zevšeobecňovat ji zřejmě dost dobře nejde," rozpačitě pokrčí rameny pardubický kouč.

Pod tlakem očekávání

Zatím dal Dopita jediný gól, když se při premiéře v Plzni ukázal jako mistr okamžiku a alespoň na chvíli přiblížil do té doby zoufalé Pardubice k remíze. Proti Zlínu a na Kladně se tolik do šancí už nedostal.

"V koncovce na něm klidně visejí i dva hráči soupeře. Ani pro tak skvělého hráče není jednoduché vrátit se po dvou letech do specifického českého prostředí, když od něj všichni hrozně moc očekávají a on sám se strašně chce předvést. Určitě cítí, že není stoprocentní a při jeho poctivém přístupu mu to není jedno," vypráví Říha a oceňuje Dopitův přístup. "Zvyká si, snaží se zařadit do mužstva, nejen v utkání, ale i v tréninku respektuje řád a hraje disciplinovaně," tvrdí kouč.

Dopitovy zkušenosti se zatím nejvýrazněji projevují na vhazování, i v úterý na Kladně jich vyhrál naprostou většinu a při několika propadnutích obrany právě on zaskakoval vzadu a útočící hráči poslali puk přímo k němu, možná měli před olympijským vítězem z Nagana příliš velký respekt.

"Cením si ale toho, že se podřizuje zájmu mužstva například v oslabení, ale svou práci odvádí už nyní skvěle, uplatní sílu i dlouhé ruce," tvrdí trenér, jenž pro 34letého útočníka teprve hledá místo v sestavě. "Jeho pozice centra je nezpochybnitelná, skvěle zvládá buly, umí podržet puk, rychle jej rozehrát, dokáže se natlačit před branku."

Tým má syrový projev

Během tří kol Říha už Dopitu postavil mezi obry Mrázka a Pišteka, na křídla mu dal i skvělé bruslaře Petra Sýkoru či Divíška. "Zatím jsme ho posílali na led s hráči do kombinace, ale na ledě pak bylo zřejmě až moc myšlenek a kluci se pak míjeli s pukem. Možná ho zkusíme dát dohromady s dravci, kteří budou hrát spíš na něj," přemítá trenér.

"Možná má i při rotaci čtyř vyrovnaných útoků málo času na ledě, přece jen byl zvyklý víc táhnout tým sám," tvrdí Říha, jenž přiznává, že Dopita doplácí také na dosud syrový hokejový projev Pardubic. "Zatím vázne souhra celého týmu, ale je dost času, abychom našli ideální pohodu. Nehrajeme dobře, ale máme ze tří utkání šest bodů, to zase není tak špatné," pousměje se Říha.

Reklama

Související témata: