Hlavní obsah

Derby hráče nadchlo kulisou, sparťané litovali gólu při vlastní přesilovce

PRAHA

Vyjma první třetiny, která proběhla v jakémsi oťukávacím tempu, naservírovalo druhé pražské derby parádní podívanou. Před nejvyšší návštěvou sezóny se v závěrečné části zdálo, že Slavia po dvou slepených gólech neochvějně míří za triumfem, pak ale sešívání zahodili několik tutovek a nakonec byli rádi, že Sparta z drtivého tlaku vydolovala jen jedinou trefu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na buly Koreis ze Sparty (vlevo) a kapitán Slavie Josef Beránek

Článek

Na začátku třetí třetiny se Sparta za nerozhodného stavu 1:1 nadechovala k náporu, po faulu Hrušky navíc hrála v početní výhodě. Místo vedoucí branky ale přišla studená sprcha. Michal Gulaši na útočné modré čáře nedokázal zachytit puk, kolem něj se protáhl štírek Červenka a bleskový výpad zakončil trefou v oslabení Vondrka. „Moje chyba, co se dá dělat. Místo do hráče jsem šel do puku a on si mě obhodil. Pak už jsem Červenku bohužel nestihl dojet,“ sypal si Gulaši popel na hlavu.

Holešovickému týmu se nestalo poprvé, že při vlastní přesilovce inkasoval. „Je toho dost, něco podobného by se nám tak často stávat nemělo. Když hrajete přesilovku, máte dát gól vy a ne bránící mužstvo,“ litoval Gulaši, který v druhé třetině vstřelil první branku svého týmu. „Ale ten gól je k ničemu, protože jsme nevyhráli.“

Technického gólu se Neruda nebál

Za necelé tři minuty po gólu na 2:1 navíc Slavia přidala pojistku. Přesný pas Kadlece usměrnil za Cháberova záda Lukáš Havel. Ten si na konci září při zápase s Brnem zlomil ruku a čekala ho tak nucená pauza. Do sestavy naskočil až v pátek v Litvínově, kde se stejně jako v derby uvedl gólem. „O formě se dá mluvit až v momentě, když se to potvrdí ve více zápasech. Záleží jen na mých výkonech,“ uvědomuje si Havel, co rozhodne, zda-li zůstane ve Slavii, nebo se bude stěhovat na farmu do Havlíčkova Brodu.

Sparta ale ani za nepříznivého stavu nesložila zbraně, sedm minut před třetí sirénou snížil Langhammer, čímž odstartoval tlak domácích. Největší šanci si pak vypracoval Výborný, který se kličkou zbavil i gólmana Nerudy, potom ale, i kvůli gólmanově faulu, nedokázal z ostrého úhlu přesně zakončit. „Byl jsem v pohybu dopředu a řekl jsem si, že nebudu brzdit, že to risknu. Udělal mi kličku a jak jel dál, stoupl mi na hokejku, což bylo smolné. Nepodrazil jsem ho,“ popisoval Stanislav Neruda kolizi s Výborným.

Sparťané nesli rozhodnutí sudích, kteří Nerudovi udělili dvě trestné minuty, značně nelibě. Dožadovali se totiž trestného střílení, popřípadě technického gólu. Toho se ale Neruda nebál. „Ta brána zas tak prázdná nebyla, za mnou ještě stáli tři spoluhráči.“

Atmosféru si hráči pochvalovali

Sešívání tak soupeřův tlak ustáli a i druhé pražské derby opanovali. Podle Nerudy po zásluze. „Pod tlakem jsme byli akorát chvíli ve druhé třetině, jinak jsme Spartu téměř k ničemu nepustili. Zvlášť třetí třetinu jsme odehráli výborně,“ chválil gólman výkon svého týmu.

Všichni aktéři duelu si navíc nemohli vynachválit parádní kulisu, která přispěla ke kvalitě zápasu. Přes jedenáct a půl tisíce fanoušků bylo hodně slyšet. „Před plným zimákem je vždycky radost hrát. Když řve celý stadión, je to super pocit,“ vyprávěl Neruda a jeho slova potvrdil i Havel. „Derby je úplně o něčem jiném, každý hráč si to užívá.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články