Hlavní obsah

Fenomén Červenka útočí na rekord. Může udělat devadesát bodů, říká jeho držitel Král

PRAHA

Takovou hvězdu už česká extraliga dlouho nemusí mít! Slávistický útočník Roman Červenka ostatní hráče tuzemské soutěže svými výkony o hlavu přerůstá. Třiadvacetiletý šikula má po polovině základní časti na svém kontě sedmačtyřicet bodů a bodový rekord Richarda Krále ze sezóny 1999/2000 se již nyní otřásá v základech. Současný útočník Boleslavi tehdy v dresu Třince posbíral 77 kanadských bodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník Slavie Roman Červenka před brankou Mladé Boleslavi

Článek

Když byla sezóna ve čtvrtině a Roman Červenka měl na svém kontě čtyřiadvacet bodů, mnozí fanoušci nad jeho počinem mávli rukou s tím, že takové tempo není možné udržet. Že i Červenka z něj za nějaký čas sleví. Extraliga má po neděli za sebou další čtvrtinu a slávistický šikula řádí stejně jako na jejím začátku. Během šestadvaceti kol nasbíral sedmačtyřicet bodů za dvacet dva gólů a pětadvacet asistencí a ostatní pronásledovatelé se mu na záda dívají s velkým odstupem.

„Pro mě je to hráč neskutečných kvalit. Je prostě výjimečný,“ chválí Červenku kouč Mladé Boleslavi Vladimír Čermák. Na Červenkovu hru se chvalozpěvy slétávají ze všech koutů. Mnohým hráčům by se z návalu uznání zatočila hlava. Ne však jemu. I nadále zůstává skromný a spíše než sebe vyzdvihuje hru svých spoluhráčů. „Když se vyhrává a jde to celému týmu, je to jednodušší. Není to jen o mně.“

Udělá vše pro to, aby krize nepřišla

I tak si ale dobře uvědomuje, že momentálně hraje v životní formě. Body mu naskakují prakticky každý zápas, a tak platí, že Slavia by bez Červenky byla jen poloviční. Možná ani to ne. Vždyť hráč s desítkou na zádech má v letošním ročníku prsty v sedmačtyřiceti z osmdesáti čtyř branek mužstva, což činí neuvěřitelných šestapadesát procent. „Vím, že nějaká forma je, padá mi to tam a chtěl bych v tom pokračovat co nejdéle. Udělám všechno pro to, aby krize nepřišla a udržel si svou výkonnost,“ přeje si Červenka.

Před sezónou byl přitom vystaven pochybností fanoušků a odborníků. Už loni Červenka po boku Jaroslava Bednáře zářil, čekalo se ale na to, jak se s odchodem svého parťáka do Ruska vyrovnává. Někteří soudili, že se mu to nemůže podařit. Že bez Bednáře bude poloviční. „Takhle jsem nad tím nepřemýšlel. Jardy odchod jsem bral jako realitu a nemyslel jsem na to, jestli to půjde, nebo ne,“ vyjadřuje se k tomuto tématu slávistická hvězda.

S Bednářovým odchodem se naopak vypořádal až neobvykle dobře. Tak dobře, že po polovině soutěže atakuje rekord samostatné české soutěže v kanadském bodování, který v sezóně 1999/2000 vytvořil v té době třinecký Richard Král. Nasbíral tehdy 77 bodů. Nynější útočník Mladé Boleslavi je přesvědčený, že po letošním ročníku se budou anály přepisovat. „Má to rozjeté neskutečně. Samozřejmě se může stát, že se zadrhne, ale i tak si myslím, že bodů udělá strašně moc. Určitě více než já,“ myslí si Král.

Dosavadní rekordman Král: Červenkovi snad hoří i voda

„Pokud bude mít jen trošičku štěstí a nezraní se, klidně může atakovat devadesátibodovou hranici,“ dodává dosavadní rekordman, který je, stejně jako většina, Červenkovými výkony unešený. „Jemu snad hoří i voda,“ uznale kroutí nad výkony slávistického útočníka hlavou. K dosažení rekordního počtu bodů je podle něj třeba několika faktorů, které se musejí v daný moment sejít. „Dobří spoluhráči, pohoda v mančaftu a musí se vám vyhýbat zranění,“ vypočítává Král klíčové aspekty.

Pokud jeho rekord Červenka ze statistik vymaže, smutný prý rozhodně nebude. Naopak. Červenkovi fandí. „Rekordy jsou přeci od toho, aby se překonávaly.“ Král v době svého počinu tvořil kompaktní řadu s Markem Zadinou a Václavem Pletkou a své parťáky si nemohl vynachválit. „Byli jsme sehraní, vyhýbala se nám zranění a šlapalo to,“ vzpomíná na deset let starou spolupráci.

Pokud má srovnávat dnešní pojetí hokeje s tím před deseti roky, je to prý podle Krále absolutně nemyslitelné. „Ty doby se dají porovnávat jen těžko. Hokej jde strašně rychle dopředu,“ myslí si Král. Přesto je ale schopný nalézt určité nuance. „Výhodu dnes je, že se daleko častěji pískají fauly a více se vylučuje,“ zauvažuje. Rozhodně to ale prý nemá vyznět tak, že má dnes Červenka úlohu ulehčenou.

Na olympiádě by podle Krále chybět neměl

„Lehčí to určitě nemá. Třeba gólmani jsou dneska vycpanější než kdysi,“ přiznává Král, že v tomto ohledu bylo v minulosti dávat branky mnohem snazší. O jednom má ale jasno. Až bude trenér Vladimír Růžička tvořit nominaci na olympijský turnaj ve Vancouveru, Roman Červenka by v ní rozhodně neměl chybět. „Byl by nesmysl, kdyby ho Růža nevzal,“ říká přesvědčeně.

Sám Červenka i po skvostné první polovině soutěže zůstává při zemi. O překonání Králova rekordu nyní moc mluvit nechce. „Těžko odhadovat, jsme teprve v půlce. Ta druhá může být úplně jiná. Může se mi přestat dařit a dám třeba jen čtyři góly,“ nevznáší se v oblacích. To ale neznamená, že by jej tato meta nechávala klidným. „Ten rekord bych chtěl určitě překonat,“ vyhlašuje. Podaří se mu to? Pokud se mu alespoň zčásti podaří udržet nasazené tempo, rovná se to téměř stoprocentní jistotě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.