Hlavní obsah

Hokejový pořad Buly oslaví v neděli jubileum - 700. vydání

PRAHA

V neděli 29. listopadu oslaví v 18 hodin na programu ČT4 Sport sportovní redakce České televize velké jubileum - 700. vydání pořadu Buly. Hokejový pořad, který nabízí nejrychlejší zpravodajství z nejrychlejší týmové hry na světě. Buly se vysílá už neuvěřitelných 17 let a je tak nejdéle vysílaným sportovním magazínem v české historii televizního vysílání.

Reportér České televize Robert Záruba v akci

Článek

Hokejový pořad Buly se na obrazovkách tehdy ještě Československé televize objevil poprvé 12. září 1992 pod taktovkou sportovního redaktora a komentátora Roberta Záruby. Ten je s tímto projektem spojen, vyjma krátké půlroční přestávky v sezóně 1999–2000, celých 17 let. Za tu dobu napsal ze sedmi stovek scénářů plných 660.

Od roku 1992 prošel pořad Buly řadou proměn a inovací. Na začátku své existence to byl padesátiminutový magazín vysílaný vždy v sobotu odpoledne. Od sezóny 1996–1997 se nedílnou součástí pořadu stalo vybrané hokejové utkání. Největší změnu zaznamenalo Buly od 9. září letošního roku. Třikrát týdně se na sportovní ČT4 vysílá pořad s doplněným programem a názvem Buly-hokej živě, s největším procentem živého vysílání v ČT a rekordním přísunem reportáží a rozhovorů z právě odehraných zápasů. Poprvé dostávají televizní diváci pravidelně vybrané utkání ze všech 52 kol základní části.

Buly, jako první pořad v Česku, uplatnil v sezóně 1995–1996 tzv. „dělený komentář“ televizního utkání. Systém dvojic „komentátor – expert“ následně převzaly další sportovní pořady a ostatní televize působící v republice.

Pořad Buly byl prvním pořadem, který měl vybudované studio přímo v hokejové hale. Poprvé se tak stalo při finále v roce 1997 mezi mužstvy Vsetína a Vítkovic. Od té doby vysílá studio s hosty živě vždy z obou arén, které pořádají finálovou sérii extraligy.

Pravidelní diváci Buly se baví pravidelnými rubrikami. V soutěži o Zlatou helmu vybírají v hlasování už 10 let nejlepší akci měsíce a sezóny, počet hlasů přesáhl za tu dobu jeden milión. V Buly mohli diváci nahlédnout do soukromí 90 českých a slovenských hokejistů v seriálu Hvězdy doma. Během vrcholné části sezóny opakuje Buly nejzajímavější okamžiky historie ligy v Momentech play off a nově v seriálu Chvíle slávy. Buly nabídlo také jedinečné záběry z historických zápasů národního mužstva především v rubrice 100 let hokeje.

Reklama