Hlavní obsah

Růžička už loví hráče z NHL. Z Prospala necítím žádnou zášť, Havláta ale nechci, říká

V jednom kole je kouč Vladimír Růžička. Ve čtvrtek startuje se svou Slavií na ledě Vítkovic semifinále play-off, současně ale už musí myslet na reprezentaci, jejíž širší kádr se již připravuje na světový šampionát v Německu. „Nezastírám, že teď mám v hlavě víc semifinále extraligy, ale pořád budu v kontaktu s trenéry,“ říká hlavní trenér národního týmu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér českých hokejistů Vladimír Růžička udílí pokyny svým svěřencům.

Článek

Se Slavií ještě hrajete play-off, jak bude vypadat vaše působení u národního mužstva?

Je to stejné jako v minulém roce. Přípravu vedou Pepa Jandač s Ondrou Weissmannem, ale já se kolem týmu budu neustále motat, proto i trénuje v Edenu. Od čtvrtka sice musím být ve Vítkovicích a nezastírám, že teď mám v hlavě víc semifinále extraligy, ale pořád budu v kontaktu s trenéry, i když odjedou s reprezentací do Oltenu, kde už příští středu hrajeme se Švýcary.

Máte nějakou novou zprávu o možnosti startu Jaromíra Jágra na mistrovství světa?

Nechávám to na něm, jsme domluveni, že si do dvou týdnů zavoláme. Pro mě ani nebylo překvapivé jeho pozitivní vyjádření v ruském tisku ohledně účasti na šampionátu. Vím, že poctivě trénuje, takže je vlastně jen důležité, aby pravidelně chodil na led.

Jak to vypadá s možností doplnění reprezentace z NHL?

Příjemně mě překvapil Venca Prospal, s nímž jsem mluvil a necítím z něj žádnou zášť, že se nedostal do olympijské sestavy. Rangers sice ještě bojují o play-off, ale slíbil, že mi brzy dá vědět, co on a šampionát. Stejně tak jsem domluven s Tomášem Kaberlem. Určitě chci, aby hned po skončení sezóny dorazil Voráček i kluci z Floridy: Vokoun, Olesz, Frolík a Kreps.

Do play-off se v zámoří zřejmě nedostanou ani St. Louis a Minnesota, kde hrají celkem tři čeští olympionici. S nimi jste mluvil?

O Poláka bych určitě zájem měl, Havláta ale nechci. Židlický má problém s prstem a u něj do toho promluví asi doktoři. Chtěl bych ještě zkusit, jestli projde v Columbusu zdravotní prohlídkou Hejda, jehož bolavé koleno se údajně lepší.

Cítíte z hráčů chuť na šampionátu napravit pokaženou olympiádu?

Když na Vancouver přijde řeč, všichni jsme pořád hodně zklamaní. Taková šance na dobrý výsledek nepřijde každý den. Třeba na Petru Čajánkovi to ještě dost leží. Teď jsme ale pět týdnů před mistrovstvím a znovu je naší povinností pokusit se o medaili.

Co říkáte prohlášení brankáře Haška, že má ještě chuť reprezentovat?

Chci vzít Vokouna, snad i Pavelce a v lize výborně chytá Štěpánek. Víc zatím otázku gólmanů neřeším.

Reklama