Hlavní obsah

Dvacítka o medaile bojovat nebude

HALIFAX

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále mistrovství světa s týmem USA 3:4. Američané se dostali dvěma brankami v intervalu 33 vteřin do vedení, na které už svěřenci trenéra Holíka nedokázali důsledně odpovědět. Se šampionátem se náš tým rozloučí v sobotu, kdy se v boji o páté místo utká se Slováky.

Foto: ČTK/AP

Zdrcení čeští hokejisté naslouchají tónům americké hymny po své porážce s týmem USA

Článek

O prohře českého týmu rozhodly slepené góly v první i v druhé třetině. V úvodní části hry dělilo v desáté minutě dvě americké branky pouhých 33 sekund, gólman Falter kapituloval po střelách Helminena a Pariseho. Po čtyřech minutách druhé třetiny sice Milan Michálek snížil, ale jen krátce poté během 44 sekund vyhnaly Michálka z branky góly Keslera a Sutera, přičemž ten první padl v početní převaze Američanů. Přestřelku v krátkém časovém úseku zakončil přesně o dvě minuty později rovněž z přesilovky Lukáš Krajíček druhým gólem do americké sítě.

Vyloučení brzdila hru

Náhradní brankář Mensátor už žádný puk za svá záda nepustil, ale zvrat v zápase se nepodařil. V úvodu závěrečné části se čeští hráči připravili o možnost náporu dvěma vyloučeními, ale necelých sedm minut před koncem snížil přece jen na rozdíl jednoho gólu nejproduktivnější hráč výběru Jiří Hudler. Hned vzápětí ale poslal tým do dalšího oslabení Turoň a v úplném závěru nepomohla svěřencům Jaroslava Holíka ani 49 sekund trvající hra bez brankáře.

Slováci nekladli Finům odpor

Mladé Čechy v sobotu v podvečer středoevropského času čeká v boji o páté místo tým Slovenska. Ten ve čtvrtfinále utrpěl krutou porážku 0:6 od Finska, jež se o postup do finále střetne s obhájci titulu Rusy.

Ve finském týmu zářila první útočná formace Aho, Mäki, Ruutu a spolehlivý byl brankář Lehtonen. Finové rozhodli hned v první desetiminutovce, kdy skórovali Ruutu, Jokinen a Sykkö. Pak vystřídal Ševelu ve slovenské brance Chovan, ale poté, co náhradní gólman třikrát inkasoval v druhé části, Ševela se do branky vrátil. Zápasu přihlížel také legendární trenér Scotty Bowman, který před odchodem do důchodu dovedl Detroit k vítězství ve Stanleyově poháru.

Reklama