Hlavní obsah

Orct statistiky vymění za záchranu

PRAHA

V úvodu sezóny chytil skvělou formu a s dvouletým prodlením potvrzuje, že Kladno tehdy přece jen koupilo z Litvínova skvělého gólmana. Zdeněk Orct je z hlediska úspěšnosti zásahů nejlepší v extralize.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zdeněk Orct

Článek

"V každém zápase jsem v permanenci, jde na mě hodně střel. Z toho vyplývá moje postavení v tabulkách. Je to příjemné. Ale jedno vím jistě: klidně ať jsem poslední, ale hlavně ať nehrajeme baráž a v klidu se zachráníme," vyslovuje přání kladenský gólman, jenž by nerad ještě někdy zažil boj o účast v extralize.

Během posledních dvou sezón si zahrál baráž dvakrát, pokaždé s rozdílným koncem. Ať už to byla prohrané série s Libercem nebo o rok později úspěch proti Havířovu, zopakovat by si to nechtěl. Do všeho musel řešit složitou situaci v osobním životě. "Rozváděl jsem se. To nikomu nepřidá. A gólmana dělá psychika. Snažil jsem se nad všechno povznést, ale nešlo to," krčí rameny.

Jedinečný Pepa Zajíc

Navíc ani mužstvo tehdy moc nešlapalo. "V kabině nebylo zdravé ovzduší. Pořád se mluvilo o kladenském srdíčku, ale bylo tu hodně partiček. Teď hrajeme kompaktněji, držíme pohromadě. A navíc přišel Pepa Zajíc, který je v tomto směru jedinečný. Pro tým by se rozkrájel, proto všechno funguje," vypráví Orct, jemuž se dařilo už v první lize.

Věří, že mu vydrží forma, i když v posledním domácím zápase s Plzní inkasoval čtyři góly. "Cítil jsem se hrozně. Leze na mě nějaká chřipka, ale nemyslím, že by to poznamenalo můj výkon. Góly jsme dostali díky vlastní naivitě, zapomínali jsme bránit," vypráví gólman.

"Sekera" Krátoškovi

Ve třetí třetině zápasu s Plzní Orct ztrestal nekompromisní "sekerou" Krátošku. Západočeský útočník po jasném a odpískaném ofsajdu napálil puk do sítě a začal oslavovat gól. "Dělá to pořád. Dobře věděl, že rozhodčí pískal. Trefil jsem ho na chrániče, ale mělo to jít níž, aby si to pamatoval," říká nazlobeně.

Doufá, že Středočeši šestnáct bodů z první čtvrtiny soutěže rozšíří už v pátek ve Vsetíně. Vítězstvím nad tímto mužstvem Kladno do extraligy vstoupilo. "Když o tom přemýšlím, byl to asi nejtěžší zápas. Pro klid a sebevědomí bylo důležité získat tři body. A kdybychom to teď zopakovali, nemělo by to chybu," usmívá se Orct.

Reklama

Související témata: