Hlavní obsah

Extraliga je připravena. Přichází další seriál bojů o mistrovský titul

PRAHA

Když jedno končí, druhé začíná. To platí nyní i pro české hokejové týmy. Dnes vypukne kolotoč pod názvem Tipsport extraliga. Letní příprava je minulostí. Pokud se výsledkově vydařila, nic to neznamená. Stejné je to i v opačném případě. Body se začnou dělit až dnes. V pozici mistra vstupují do zápolení Pardubice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Pardubic s pohárem pro mistra extraligy 2009/2010.

Článek

Fanoušky čekají stovky zápasů, měsíce vášnivých debat a zaručených receptů na úspěch. Začíná sezóna, ze které vzešli poslední úřadující mistři světa. A podle sázkových kanceláří je favoritem Sparta Praha. Ta svoji pouť ročníku 2010/2011 otevře na ledě mistra.

„Extraliga bude mít opět vysokou úroveň. Jsou zde vyrovnané týmy. Je jasné, že od její úrovně se odvíjí i reprezentace,“ nechal se slyšet před úvodním buly prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Do nového ročníku nejvyšší soutěže vstupují v podstatě dva obhájci. K titulovým Pardubicím patří i Plzeň, která loni opanovala základní část a získala Prezidentův pohár, o který se hrálo premiérově. Letos přichází vylepšení. Mistr dostane jako bonus milión korun na rozvoj mládeže v klubu. Ale šek se bude vypisovat až v dubnu. Majitel poháru bude znám nejdříve 9. dubna.

Ve čtrnácti mužstvech, která nastoupí do nejvyšší soutěže je na počátku na soupiskách 55 hráčů ze zahraničí, ale jen dvaadvacet jich není ze Slovenska. Klub může v sezóně využít maximálně šesti těchto mužů. Pokud všichni nastoupí například už v září a jejich výkonnost nebude dostatečná, další posily ze zahraničí už klub nemůže využít.

„Chceme, aby v soutěži hrála kvalita, aby odpadly nejrůznější zkoušky hráčů, o nichž se dopředu nic moc neví," vysvětlil tento postup ředitel Tipsport extraligy Stanislav Šulc. Za cizince nejsou považováni hráči, kteří působí v soutěžích řízených ČSLH nepřetržitě tři sezony.

Kurzy na zisk titulu - Tipsport
Sparta 4,5:1
Pardubice 6,5:1
Slavia, Plzeň 8:1
Zlín, Liberec, Karlovy Vary 12:1
Brno 13:1
Třinec, Vítkovice, České Budějovice 15:1
Litvínov 70:1
Mladá Boleslav 80:1
Kladno 100:1

V uplynulé sezóně fanoušci obdivovali Haška, Červenku. Těšili se na zkušeného Reichela, Šlégra, Turka, Krále, mladého Štěpánka. Tato doba pominula, jsou tu jiní, kteří si budou chtít zasloužit pozornost. Hašek s Červenkou a Štěpánkem se už pasují s Kontinentální ligou. Reichel zažívá první pocity jako trenér Litvínova a Šlégr je politikem na plný úvazek.

„Nebojím se. Věřím, že se mi bude v nové roli dařit, na trénování se těším," nechal se slyšet Reichel. V přípravě si ale moc radosti neužil. Co ukáže nastávající soutěž? Mezi ty, kteří skončili patří také Josef Beránek, brankáři Roman Turek, Milan Hnilička. "Práce mě naplňuje a baví,“ řekl Hnilička o své pozici sportovního manažera v Mladé Boleslavi.

Diváci si budou hledat nové hvězdy, ale musí se připravit i na nové úpravy pravidel.  Například trestné střílení musí zahrát faulovaný hráč, ne jako doposud kdokoliv z týmu. Za faul brankáře při brejkové situaci bude trestné střílení nařízeno automaticky. Hráč, kterému spadne helma, si ji nesmí na ledě nasadit, ale musí okamžitě střídat. Zóna pro střídání u hráčských lavic se zmenšila ze tří metrů na polovinu.

„Všechny změny reagují na rozhodnutí mezinárodní federace. Některé však u nás platí postaru. Například čas se bude měřit klasicky, nebude se odpočítávat k nule," vysvětlil Šulc.

Čísla minulé sezóny
Počet sehraných utkání: 440
Počet diváků: 2 356 413 (navýšení o 120 358 proti minulé sezóně)
Průměrná návštěvnost na zápas: 5 240 (o 340 diváků na utkání více než v minulé sezóně)
Počet televizních přenosů: 84 přímých přenosů, 82 utkání ze záznamu

Možná revoluční změnou, na kterou se čeká, jsou mikroporty u rozhodčích při utkáních, které bude vysílat televize. Konverzaci uslyší lidé na stadiónu i v televizi. Fanoušek tak bude vtáhnut přímo do děje při komunikaci sudích s hráči a trenéry.

„Jde o novinku, nejsme proti, rozhodčím jsme předem neříkali, jak se mají chovat,“ řekl Pavel Halas z komise rozhodčích. V extralize se představí jedenáct nových rozhodčích. Jde o pět hlavních a šest čárových.

Pravidla, hráči, trenéři, fanoušci jsou připraveni. Vše tedy může vypuknout. Začíná dlouhá a strastiplná pouť, ze které vejde další král české nejvyšší hokejové soutěže.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články